Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 5889Jazz fusion trio iz Zagreba imena Chui (lav na swahiliju), već nekoliko godina postoji na sceni. Nakon bezbroj koncerata po mnogim barovima i klubovima u Zagrebu, gdje su uglavnom izvodili materijale sa svoja prva dva albuma, a onaj drugi, „The Second Arrival“ već se u samom startu pokazao kao ozbiljno izdanje što je prepoznala glazbena kritika.

Promocijom gore spomenutog albuma u KSET-u, Chui je napravio iskorak iz „podzemlja“ te  laganim koracima počeo dobivati priznanje koje svakako zaslužuje. Krajem 2015. godine, taman nakon gostovanja na dalekom Baltiku, objavili su „Third Sun from the Stone“ i ubrzo postali glavna atrakcija svih medija posvećenim glazbi u ovom ili onom obliku. Top liste svih portala, novina i magazina uvrstili su ih kao najbolje domaće izdanje godine, a zakazani nastup u svrhu promocije istog, sinoć u rasprodanoj Tvornici Kulture, opravdao je hype i etiketu „rasprodano“.

IMG 6171U 22 sata, trio se popeo na opremom ispunjenu binu i započeo svirku. Otvorili su s „Umfufu“, skladbom s prošlog albuma „The Second Arrival“, a vibra i zvuk s pozornice odmah su nagovijestili kako ćemo gledati njihov najbolji nastup dosad. Sigurnost i samopouzdanje dominirali su skladbama, a ono što se najviše isticalo kroz cijeli nastup je – inovacija. Toni Starešinić je očigledno naslušan i ispunjen suvremenim utjecajima od strane sastava BADBADNOTGOOD, Floating Points, Portico Quartet, Kamasi Washington i sl. uz jaki temelj velikana Medeski, Martin & Wood. IMG 6385Očigledna je i čujna razlika kada glazbenici prate i međusobno „hvataju“ utjecaje, pa je tako Chui jučer zvučao svježe i recentno. Nepotrebno je trošiti puno riječi na rad Janka Novoselića, čovjeka koji preko nekoliko svojih projekata suvremeno vlada bubnjevima u žanru, a ni Vojkan Jocić nije zaostajao na saksofonu. Tri elementa na bini savršeno su se uklapala, pa je tako Toni „šarao“ preko tri seta klavijatura, koristeći razne efekte, dok bi Vojkan dominirao melodičnim i snažnim pasažima na saxu, a sve to bi na okupu bez ikakvih problema držao Janko. Setom je očekivano dominirao novi album, a gosti na pozornici su upotpunili impresivnu zvučnu sliku. IMG 5794Konrad Lovrenčić na električnom basu je odradio čak tri pjesme s bendom, a možda i najsnažniji trenutak koncerta zbio se uz reinterpretaciju besmrtne teme iz Terminatora. Chui je na pozornici još ugostio i uglednog gitaristu Joea Pandura te Tihomira Hosjaka na kontrabasu. Sam kraj obilježio je „Space Oddity“ nedavno preminulog Davida Bowieja, uz završni pozdrav vidno zadovoljnih chuievaca.
IMG 6377Nakon njih nastup je i odradila „post-grupa“ večeri, Beat Busters, trio u odijelima koji bežičnom komunikacijom s miksetom šalje i prima sampleove koje pokreću pritiskom na gumbe na svojim odijelima. Inovativan koncept i opuštena zabava svakako su zadržali određen broj prisutnih koji su produljili večer dobre glazbe do debelo iza ponoći uz DJ D-Gree.

Chui je ovim koncertom okrunio svoju dosadašnju karijeru. Silni gigovi po Zagrebu u posljednje 3 godine, u kojem se trojka upornim radom malo pomalo promicala kao perspektivno ime scene, kulminirali su sinoć u rasprodanoj Tvornici Kulture. Čvrsta, uigrana, ali najbitnije razigrana svirka, zadovoljila je sve profile publike koja se sinoć našla u dvorani, pa ćemo tako gotovo sigurno čitati hvalospjeve od strane kritičara s jedne, a slušati „kako postoji neki pre****** Chui“ s druge strane. . Publika je zbilja bila šarena, puno novih lica, a i onih starih koje već godinama prepoznaju kvalitetu ovog benda. Jazz je napokon izišao iz okvira intimnih prostora barova u punokrvne dvorane, nadam se da će se taj trend i nastaviti. Bravo Chui!

SETLISTA
1. Umfufu
2. Shape Shifter (feat. Joe Pandur)
3. Hypnodrome (feat. Joe Pandur)
4. Punch & Riding Rocket medley
5. third Sun From The Stone (feat. Tihomir Hojsak)
6. Chui's Waltz
7. What Tomorrow Brings Today (feat. Konrad Lovrenčić)
8. Terminator Theme (feat. Konrad Lovrenčić)
9. Will I Ever See You Again? (feat. Konrad Lovrenčić)
10. Space Oddity (David Bowie cover)