Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

pmp-17Za dugo najavljivani koncert Psihomodo popa u Gavelli prodalo se toliko karata da organizatorima nije preostalo drugo nego iz toga napraviti trilogiju. Davor Gobac i ekipa odlučila se za reprizu njihovog najpopularnijeg koncerta, odnosno najprodavanijeg live albuma "Unpljugd", na istom mjestu, dvadeset godina kasnije.

pmp-3Pred zagrebačku Gavellu sam stigao nešto prije 20 sati, u koliko je koncert bio zakazan. Pred kazalištem nije bilo žive duše pa sam pomislio da sam krivo zapamtio početak koncerta, jer ipak se radi o rasprodanom koncertu. No, čim sam kročio u predvorje dočekala me gomila ljudi starosti od 6 pa do 60 godina. Ovo mi je bio prvi rock koncert u kazalištu pa nisam bio siguran koja je procedura – sjedi li se ili pleše. Ispostavilo se da je dobro promrznuta publika ipak odlučila sjediti za vrijeme svirke. Bend je počeo nešto iza 20 sati i to odmah „u glavu“ s hitovima "U garažu", "Telegram Sam" i "Kad sam imao 16", nakon koje je Gobac pozdravio publiku u svom stilu: „Dobra večer draga publikice. Jeste kaj ostarili? Baš mi je drago da smo nakon dvajst godina isti. Spavamo u formalinu!“.

pmp-8Prvo iznenađenje večeri bio je puhački tercet i četiri djevojke u ulozi pratećih vokalistica na genijalnoj "Nema nje (zauvijek)". Kombinacija truba, saksofona i omanjeg ženskog zbora u pozadini je nevjerojatno ispunila pjesmu koju su izveli bolje nego u originalu. Nakon nje svoje mjesto na setlisti našla je i "Rano jutro", u originalu "Sunday Morning", - obrada njihovog najdražeg benda Velvet Underground. Sjećam se kako je na promociji singla "Donna", par dana nakon smrti Lou Reeda, Gobac tužno komentirao da ne može k sebi doći otkako je čuo da mu je umro idol. Zato sam ovu obradu uzeo s određenom težinom jer možda Psihomodo Popa ne bi bilo da nije bilo Velvet Undergrounda.
pmp-10Iako su dečki, usprkos godinama, odlično uigrani i puni energije, najviše me zapravo oduševio Jurij Novoselić, zvani Kuzma, kojeg sam prvi put vidio uživo u ovom aranžmanu. Naime, na Popu sam bio samo jednom prije, a Kuzme tada nije bilo. Iako je poznat još iz velikana poput Disciplina Kičme, Filma i Haustora, Kuzma opravdava svoju reputaciju vrhunskog multiinstrumentalista. Od klavijatura i metalofona, preko saksofona i blok flaute, pa sve do washboard prsluka.

pmp-19„Svirat ćemo laganice pa smo zato spustili zavjesu da nas ne vidite kak nas je sram“, objasnio je Gobac kada se spustila gotovo pa prozirna zavjesa ispred benda. Na redu je bio set laganijih stvari. Kada je krenula "Ponekad", na zavjesi je puštena animacija putovanja kroz svemir što je dalo efekt kao da zvijezde lete oko benda. Projekcija je pratila sljedeće dvije stvari, s time da je za vrijeme "Ona odlazi" ispred Gobca „plesala“ animacija balerine u plamenu i iskrama. Za vrijeme "Tužnog lutka", bendu se pridružio 18-člani ženski zbor Mozartine te performerica koja je po pozornici „šetala“ drvenog lutka na koncima.

Prosjedivši polovicu koncerta, napokon su svi u isti mah ustali i počeli plesati kada je krenula "Ja volim samo sebe". Gobac je sa smiješkom na kraju zaključio kako je i prije dvadeset godina na prvom "Unpljugdu" bila identična situacija – svi su sjedili dok nije krenula ta pjesma. pmp-9Zadnja stvar prije bisa bila je "Sexy magazin" na kojoj je publika bila najglasnija. Nakon pune tri minute, Gobac se vratio pred publiku s riječima: „Ajde, u trideset godina nakupi se koja viška za bis“, te su izveli još četiri stvari uključujući dvije s novog albuma – "Donna" i "Supstance". Svirka je završila nešto poslije 22, što znači da je trajala puna dva sata.

Iako mi je ovo tek drugi njihov koncert (ali zasigurno ne i zadnji), oduvijek sam favorizirao njihovu glazbu. Ne samo zato što volim kombinaciju rocka, punka i popa, već zato što smatram da su objektivno kvalitetan bend. Više puta sam čuo argument kako se Psihomodo pop ne mogu smatrati dobrim bendom kad imaju „glupave“ tekstove, no takvo što nema veze s kvalitetom već s glazbenim žanrom, odnosno pojedinačnim ukusom. Ali, ako i je tako, s ponosom mogu reći da mi je i više nego drago da hrvatska glazbena scena ima taj „bedasti“ punk-rock bend čijoj energiji mogu zavidjeti i upola mlađi izvođači.

pmp-15

Setlista:
Natrag u garažu
Telegram Sam
Kad sam imao 16
Ja sam
Bomba
Nema nje (zauvijek)
Rano jutro
Totalno sam lud
Frida
Bunim se, bunim se
Ponekad
Lagano padam
Ona odlazi
Boby
Tužni lutak
Ja volim samo sebe
Baby
Osjećam se haj
Ona ludo pati
Mila
Ramona
Pinokio
Nebo
Sexy magazin

Bis:
Duga devetka
Donna
Supstance
Leteći odred