Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Scorpionsi u Trstu - foto: Simone Di Luca

Nakon što su legende njemačkog hard rocka prije pet godina najavili svoj zadnji album i posljednju turneju, kao i brojni drugi pogazili su svoju riječ i još jednom se bacili na posao. Ove su se godine vratili s prvim studijskim djelom nakon Sting In The Tail iz 2010. godine, ako izuzmemo album Comeback s reizdanjem hitova. Scorpionsi predstavljaju jedan od najvećih izvoznika teškog rocka na Starom kontinentu. Nijemci su u osamdesetima osvojili praktički cijelo svjetsko tržište od Los Angelesa do Tokija, a njihova slava ni danas ne jenjava, pa tako i danas bez većih problema pune velike dvorane.

Tršćanski koncert bio je jedan od tri na talijanskom tlu. U dvorani Pala Trieste okupilo se je oko 5000 fanova Scorpionsa, prije kojih su nastupili domaći Rhapsody of Fire. Simfonijski power metalci iza sebe imaju 10 albuma, a u siječnju će doći i jedanaesti, naslova Into The Legend. Talijani su u dobrih pola sata zagrijali posjetitelje setom od pet odabranih pjesama sa svojih popularnijih albuma. Emerlad Sword, Lamento Eroico, The Magic of The Wizard’s Dream, Dawn of Victory, a zatim su za probu predstavili i novu skladbu s nadolazećeg albuma.

Scorpionsi u Trstu - foto: Simone Di Luca

Po nastupu Rhapsody of Fire preko pozornice se spustila velika crna zavjesa koja je posjetiteljima zaklanjala pogled na pripreme za nastup zvijezda večeri. Nešto prije devet ugasila su se svjetla i sve je počelo. Uz zvukove sirene pala je zavjesa i na pozornicu su stajali Scorpionsi!

Scorpionsi ove godine obilježavaju pedesetu obljetnicu djelovanja. Tako barem tvrdi gitarist Rudolf Schenker koji je bend okupio u posve drukčijoj postavi od ove današnje 1965. godine. Ozbiljnije su počeli djelovati krajem šezdesetih kada su im se pridružili pjevač Klaus Meine te Rudolfov mlađi brat Michael također na gitari. Danas od postave s prvog albuma u bendu su još Rudlof i Klaus. Od 1978. godine u bendu je gitarist Matthias Jabs, a ritam sekciju čine James Kottak na bubnjevima i Pawel Maciwoda na bas gitari. Nijemci su uz diskografsku retrospektivu predstavili i ovogodišnji proizvod Return To Forever.

Scorpionsi u Trstu - foto: Simone Di Luca

Otvorili su sa zadnjim singlom Going Out With A Bang, koji se od polaganog bluzerskog rifa kroz stupnjevitu kiticu razvio s udarnim refrenom. Slijedio je nastavak u klasičnom stilu Make it Real in The Zoo iz Animal Magnetism nakon kojih je slijedio povratak u sedamdesete. Coast To Coast s Loverdive, a za njim medley sastavljen od Topof the Bill, Steamrock Fever, Speedy’s Coming te Catch Your Train. Dok su Klaus i Rudolf otišli udahnuti malo svježega zraka, Matthias je uz pratnju Pawla Maciwode i Jamesa Kottaka predstavio instrumentalni Delicate Dance.
Koncert je u tom trenu prešao u drugu polovicu koju su izveli akustično na “catwalku” u središtu dvorane. Always Somewhere, Eye of the Storm i Send Me an Angel s Klausom, Rudolfom i Matthiasom u prvim redovima, a iza njih su se skrivali Kottak i Maciwod. Bend se drži solidno za svoje godine. Bilo je malo previše snimljenih vokalnih matrica koje si bend njihova kalibra ne bi trebao priuštiti. Wind of Change je mirni akustični dio lijepo odveo do tvrđih rifova koji su slijedili. Svoju je vještinu pokazao i Kottak na svom bubnjarskom solu koji je izveo u zraku na podignutoj bubnjarskoj platformi.

Scorpionsi u Trstu - foto: Simone Di Luca

Kottak i njegova budućnost u bendu prošle su godine bili na kocki. Američki glazbenik zbog rasističkih uvreda u Dubaiju je zaradio mjesec dana zatvora što je Nijemcima prouzročilo prilične probleme pa su si morali pronaći i zamjenu. Nakon odslužene kazne i javne isprike trzavice su se izgladile i James je ponovo zaslužio mjesto bubnjara kod Nijemaca. Za kraj službenog dijela slijedile su Crazy World, Blackout i Big City Nights. Oduševljenje posjetitelja bilo je iznad očekivanja i tu možemo podvući crtu i reći da je koncert u potpunosti uspio. Na bisu su još izvedene Still Loving You i Rock You Like a Hurricane.

Setlista

Going Out with a Bang
Make It Real
The Zoo
Coast to Coast
Top of the Bill / Steamrock Fever / Speedy's Coming / Catch Your Train
We Built This House
Delicate Dance
Always Somewhere / Eye of the Storm / Send Me an Angel
Wind of Change
Rock 'n' Roll Band
Dynamite
In the Line of Fire
Drum solo
Crazy World
Blackout
Big City Nights

BIS
Still Loving You
Rock You Like a Hurricane