Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

2Cellos Zadar

Stjepan i Luka su se sreli upravo u Zadru, kao mladi glazbenici na seminaru u sv. Donatu kod poznatoga zadarskog profesora Valtera Dešpalja, te kasnije svirajući na Strings Only festivalu koji je održan iza seminara.

 

- Pogledao sam taj Lukin nastup...i bio je katastrofa - našalio se u razgovoru s publikom na početku koncerta Stjepan, dodavši - Ali vidio sam da potencijal postoji i tako je počela naša suradnja.
Koncert na prepunom Forumu, na kojem se skupilo više od 3000 ljudi, otvorili su lagano - skladbom „Oblivion“, argentinskog tango skladatelja Astora Piazzolla, pa Morriconeovom „Gabriel's Oboe“ iz filma "Misija". Nakon toga smo čuli jednu njihovu autorsku – naslovnu temu s najnovijeg im albuma „Celloverse“. Vidno raspoloženi Stjepan prije svake pjesme bi se u dalmatinskom dijalektu našalio na svoj a osobito na račun Luke (koji je napola Dalmatinac. Ali onaj donji, važniji dio).
IMG 3932 copy„Viva La Vida“ i „The Book of Love“ posvetili su, uz glasne ovacije, svim damama u publici.

Uslijedila je jedna od omiljenih mi stvari – „Resistance“. Žao mi je što su izostavili „Hysteriu“ za koju su nedavno snimili i video, no – koliko mi je poznato, nju zapravo i ne izvode na ovoj turneji. Dojmilo me se kako su samo s dva akustična instrumenta, bez bubnjeva i pratnje rock instrumentarija uspjeli postići frenetičnost i abrazivnost zvuka originala. I upravo je to ono zbog čega posebno cijenim rad ovog dueta. Naime, crossover izvođači su u obradama rock klasika najefektniji kad se maksimalno udalje od onoga što oni zapravo jesu, jer sirovu energiju hard rocka i distorziju prštavih riffova je nemoguće postići instrumentima klasične glazbe. To Apocalyptica zna – zato su kad nastupaju na festivalima „podebljani“ satnijom pratećih glazbenika i električnih instrumenata. (Gledajući ih tako, koliko god bio njihov fan, čovjeku dodje da se upita – pa dobro, okanite se gudala i zgrabite više te gitare.)

No, Šulić i Hauser su pravi majstori u perfektnom balansiranju izmedju duha klasike i rocka.
IMG 3917 copyTako im u njihovim obradama „Resistance“ ili „Smooth Criminal“ koja ih je vinula u zvijezde - zapravo ni ne treba bubnjar.
Ali „Thunderstruck“ jednostavno ne može bez tutnjave. Nakon uvodnih baroknih taktova, Luki i Stjepanu se pridružio Dušan Kranjc na bubnjevima. Obrada koja je na YouTubeu do sada skupila 44 milijuna prikaza digla je publiku na noge, a krešendo je nastavljen s „Voodoo People“, „Mombasom“, te Michael Jacksonovom „They Don't Care About Us“ za koji su prije tri mjeseca snimili i video. Set nastavlja „Smells Like Teen Spirit“ koji nije dopustio publici da ponovo sjednu, a „You Shook Me All Night Long“ ni one nesklone rocku jednostavno nije mogao ostaviti hladnima. Poznato je da su Šulić i Hauser veliki ljubitelji AC/DC-a („Volimo ih jednako kao i Bacha“), pa su u Zadru izveli čak četiri njihove obrade – uz već spomenute još i „Highway...“ i „Back in Black“. Glavni dio koncerta zatvorila je vrlo efektno „Satisfaction“, nakon čega publika nije dala Stjepanu i Luki vremena niti da popiju čašu vode. Bis je započeo Rossinijevom uvertirom u "William Tell" koja je bešavno otklizila u urnebesnu verziju „Troopera“. Savršeno.

IMG 3891 copyKao kontrapunkt, samo finale započelo je smirujuće...i iznenađujuće - barem meni. Stjepan je najavio obradu koju su ovom prigodom prvi put izveli: Cocin mega hit „Vilo moja“ (!). Da ne znate original, teško biste iz njihovog sjajnog „klasicizirajućeg“ aranžmana zaključili o čemu je riječ.
Posljednja skladba 100-minutnog nastupa dua 2Cellos u Zadru bila je predivna Bachova Aria sulla IV corda.
Gledajući ozarena lica publike koja je nerado napuštala Forum, postalo je očito da su Stjepan i Luka svojim crossover konceptom uspjeli približiti Playstation generaciju klasičnoj glazbi u jednakoj mjeri kao i zagrijati one starije za rock'n'roll.