Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

26

Jučer je na beogradskom Ušću po prvi put nastupila jedna od najvećih britanskih zvijezda - Robbie Williams. Jedan od svega par koncerata u regiji u sklopu „Let me Entertain You“ turneje protekao je u znaku otočkih atmosferskih prilika, ali i sjajne atmosfere.

Vrata su otvorena još u 18 sati i, kako je i najavljeno, nastupili su finalisti showa „X Factor Adria“, ovogodišnja eurovizijska predstavnica Srbije Bojana Stamenov i cover bend Perpetum Mobile, koji je za ovu priliku repertoar bazirao na pjesmama headlinera predstojećeg Exit festivala. Najavljivani kao zvijezde iznenađenja, uvodni dio zatvorili su 2Cellos. Momci su dobri u svom poslu, ali već drugi put ih slušam i i dalje mi tu nešto fali, zvuk čela se povremeno gubi u svim tim distorzijama, a pjesme čije obrade rade su odveć dalekog datuma proizvodnje. No, publika ih je lijepo primila, planuvši pri izvođenju posljednje, Bregovićeve „Mesečine“.

27

Najave koncerta kao spektakla desetljeća, za koji je došlo 30 šlepera opreme i pred koji su dodatno proširivani kapaciteti partera, su izazvale velika očekivanja. Pozornica od 60 metara i ogroman produkcijski tim obećavali su i vizualni šou, koji je na kraju bio prilično skroman i sveden na projekcije na video zidu i šaranje lasera. Bez pirotehnike, bez iznenađenja. Kiša nije bila jaka, ali je bila uporna i nije bila ona sama problem koliko ogromni kišobrani koji su zaklanjali pogled na stage. Cijenjena publiko, čarobna riječ je - kabanica. Naravno, mora se spomenuti i danas sveprisutno i vrlo iritantno more kojekakvih gedžeta u zraku i česta blicanja zbog obaveznih selfija. Kašnjenje od 40 minuta na kiši nije baš ugodno, kao ni nehumano pretrpan fan pit, za koji bi više izdvojenih para trebalo biti garancija komocije i blizine pozornici. Realnost - stajali smo jedni drugima na prstima i većinom koncert gledali preko jednog od brojnih video zidova. Nekako je sve to još prije samog koncerta počelo muziku bacati u drugi plan. Ali onda...

29

Na scenu stupa gospodin Wiliams s pratećim bendom i šou počinje pjesmom po kojoj i turneja nosi naziv. Obraćanja publici na srpskom su bila jedva razumljiva, hvala je zvučalo kao „koala“ ali se, srećom, uglavnom držao svog maternjeg. Bilo je tu i dosta priče i šale, ostvario je sjajan kontakt s publikom nevjerojatno lako. „Rock DJ“, „Monsoon“, „Come Undone“, koja se pretvorila u veliki hit grupe U2 "I Still Haven't Found What I'm Looking For", a koji je publika otpjevala u glas. Provukle su se tu i obrade tuđih, ali i svojih pesama pa je tako „Supreme“ bila u swing maniri, imitirao je Brucea Springsteena, Queenovu „We Will Rock Xou“ stopio je s „I Love R’n’R“ Joan Jett. Uz pomoć svog oca otpjevao je „Better Man“,kćerkici otpjevao „Twinkle Twinkle Little Star“ i posvetio pjesmu „Go Gentle“, a sinu „Motherfucker“, koja još nije doživela studijsko izdanje. Na početku pjesme Wilijams je promašio par akorda na gitari izvinjavajući se da je nije svirao nekoliko tjedana, ali je taj, uz još koji manji vokalni kiks, iznio iskreno i s toliko njemu svojstvenog šarma da mu se stvarno ne može ozbiljnije zamjeriti. Instrumentalisti pratećeg benda su se obreli u ulozi vokala u pjesmi „Ignition“ u a capella varijanti i to je bilo nadasve ugodno iznenađenje.

24

Dokazao je da je vrsni šoumen, nije se libio pokisnuti, održavao je konstantu komunikaciju s publikom. Iskreno iznenađenje je bio broji ljudi koji su znali sve tekstove i nadovezivali se pjevanjem na zadane stihove kojima je Robi šetao po svojim hitovima. Oduševljenje je bilo očito obostrano i neskriveno. Prozivao je tridesetogodišnjake i one starije, a mlađima se predstavio imenom, prezimenom i u minuti sažetom biografijom, iz koje nisu izostavljeni detalji poput rehabilitacije.

Za „Candy“ je iz publike izvedena dotična Ana koja je upotpunila nastup tijekom kojeg je morala i napraviti selfie, a bila je nagrađena i pokojim poljupcem i zagrljajem od Robbiea. Uslijedile su i „Feel“, „Millenium“ i „Kids“ označivši kraj regularnog dijela koncerta. Nedugo potom kreće i bis legendarnom „Bohemian Rhapsody“, potom „She’s The One“ i finalna je „Angel“. Emotivni finiš dvosatnog koncerta koji je proletio neviđenom brzinom. Još jednom je iskazao svoje oduševljenje publikom i zahvalio se na srpskim nogometašima Vidiću, Matiću i Kolarevu koji igraju za otočke klubove.

25

Napokon dočekana prilika da se Robbie Williams čuje, i to na domaćem terenu se isplatila. Zvuk dobar, set lista sjajna, podrška publike i pjevačev feedback neprocjenjivi. Prateći bend i vokali bez zamjerke, a i jednostavno je nemoguće odoljeti dojmu da čovjek jako voli to što radi i maksimalno uživa u tome. Koncert ne dobija svih 5 zvjezdica zbog organizacijskih propusta, ali se ipak generalni dojam može svesti na današnji Williamsov tweet: „Serbia: I don't know what I was expecting, but I wasn't expecting that. You were amazing tonight, can't wait to come back“.

Setlista

Let Me Entertain You
Rock DJ
Monsoon
Come Undone / I Still Haven't Found What I'm Looking For
Bodies
Swing Supreme
The Road to Mandalay
Minnie the Moocher (Cab Calloway and His Orchestra cover)
Ignition (R. Kelly cover)
Twinkle, Twinkle, Little Star (Jane Taylor cover)
Go Gentle
Motherfucker
Better Man
We Will Rock You / I Love Rock 'n' Roll
No Regrets
Candy
Feel
Millennium
Whole Lotta Love / Kids

BIS
Bohemian Rhapsody (Queen cover)
She's the One (World Party cover)
Angels