Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Mizar - Tvornica kulture ZagrebKultna makedonska grupa Mizar jučer je nastupila u Tvornici kulture u sklopu programa "Osamdesete - slatka dekadencija postmoderne". Okupilo se oko dvjesto i pedeset njihovih obožavatelja koji su u Malom pogonu uživali u izvedbi njihovih najvećih hitova. Atmosferu s koncerta donosimo u galeriji fotografija u nastavku.

Mizar na arapskom jeziku znači zvijezda vodilja. Grupa je osnovana 1983. u tadašnjoj socijalističkoj republici Makedoniji, a zbog stavova i avangardnog izričaja bili su pod povećalom „bivše“ vlasti. Tomislav Brlek, autor poglavlja o rocku u katalogu izložbe, ističe ih kao jedan od deset najznačajnijih bendova tog doba.

Njihova glazbena ideologija, fuzija je gothic rocka, staroslavenskih i bizantskih crkvenih napjeva te makedonske tradicionalne muzike. Upravo ta kombinacija doživljava svoj uzlet 1988., kada su skladbe „Devojka od bronza“, „Zlatno sunce“ i „Doždot“ bile zvijezde vodilje cijeloj generaciji, ne samo u Makedoniji već i diljem Zapadnog Balkana. Nerijetko su dijelili pozornicu sa slovenskim Laibachom, a posebnu pažnju privukao je njihov zajednički koncert 2013. u Skopju.

Prošle godine nastupali su kao podrška bendu Simple Minds na njihovom koncertu u dvorani Kale u Skoplju.