Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

15 Miroslav Evacic KoprivnicaStotinjak se ušiju u petak se okupilo na mini-koncertu kojim se predstavio mini-album Miroslava Evačića, poznatog i priznatog koprivničkog glazbenika koji za sebe kaže da je autor zasebnog glazbenog pravca imenom Čardaš blues. Novi album, kako sam autor ističe – njegov deveti glazbeni „porod“, nosi naziv „Memphis-Koprivnica-Puttaparthi“. EP nam donosi 5 novih instrumentalnih ostvarenja koja su, uz iznimku posljednjeg djela pod nazivom „Čardaš blues“, većinom sjetno obojena, što i dolikuje etno-instrumentu cimbulama na kojem su izvođena. Osebujnom autoru „Memphis-Koprivnica-Puttaparthi“ je 9. album u 10 godina.

U uvodu ovog mini-koncerta našla se pjesma „Čula jesam“ koju nije mogao izvesti bez pomoći svoje elegantne žene, Gordane Evačić i vjernog Tomislava Šituma na gitari. Nakon uvodne skladbe, pratnja napušta Evačića te on ostaje sam na milost i nemilost slušateljstva da izvede prve tri skladbe s najnovijeg albuma.6 Miroslav Evacic Koprivnica

Još uvijek nedovoljno uvježban, Miroslav se muči s te tri prve instrumentalne skladbe koje izvodi na cimbalama i time potvrđuje da mu je ovo najteži glazbeni „porod“ u karijeri. Vidljivo olakšanje dolazi na Miroslavovo lice kad mu se na improviziranoj pozornici priključuju Gordana i Tomislav da zajedno zaključe premjeru mini-albuma. Uz njihovu pomoć Miroslav se opet nalazi tamo gdje se osjeća i tamo gdje i izgleda najbolje: u rockom i bluesom obojenim podravskim etno motivima!

Nakon premjere slijedi najuzbudljiviji dio koncerta u kojem na red dolaze tri Evačićeve obrade pjesama koje je proslavio podravski dragulj Blaž Lenger (1919.-2006.): „Alaj je divan taj Podravski kraj“, „Podravino moja mila“ i „Junak iz doline“. U tim trenucima svi prisutni gube alibi neznanja teksta te se, inače pospana atmosfera potpomognuta prosinačkim vremenom, budi iz zimskog drijemeža.3 Miroslav Evacic Koprivnica

Razigrana atmosfera ostaje i u sljedećem kvartetu pjesama iz ranijeg Evačićevog opusa: „Volim ja“, „Na ranje blues“, „Lotam blues“ i „Mighty river“. U tom nam je dijelu koncerta Evačić pokazao da još uvijek zna biti romantičan te je neke stihove otpjevao okrenut prema svojoj supruzi Gordani. Za neke je Valentinovo već stiglo. Za oproštaj je na improviziranu pozornicu došao još jedan poznati koprivnički glazbenik – Ivo Kovač Kaj. Zajedno su izveli neizostavnu Kajevu pjesmu „Grabo kopam“. Time se završilo ovo glazbeno putovanje s trajanjem od oko jednog sata, putovanje koje je na mnoge trenutke sličilo na performans. Gordana Evačić je tijekom koncerta vješto mijenjala uloge cimbalistice, harmonikašice i vokala. U dvije skladbe, od kojih je jedna s predstavljenog mini-albuma, učestvovao je i sin Gordane i Miroslava Eugen.
13 Miroslav Evacic Koprivnica

Ovaj besplatan koncert i premjera mini-albuma „Memphis-Koprivnica-Puttaparthi“ održan je u petak, 5. prosinca 2014. u koprivničkoj Galeriji koja nudi ugodnu atmosferu, ali i dvojbenu akustičnu kvalitetu.

Setlista:
1. Čula jesam
2. Memphis Tennessee
3. Koprivnica-Podravina
4. Puttaparthi India
5. Blues za Buhu
6. Čardaš blues
7. Alaj je divan taj Podravski kraj
8. Podravino moja mila
9. Junak iz doline
10. Volim ja
11. Na ranje blues
12. Lotam blues
13. Mighty river
14. Grabo kopam



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima