×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ovih dana ‘Lisinskim’ hara belgijska grupa Vaya Con Dios, koja je nevjerojatnom brzinom rasprodala predviđeni koncert, kao i još dva, naknadno dodana.
Dani Klein i njezin kvartet (klavir, kontrabas, gitara, bubanj) zagrebačkoj su publici u sat i pol izveli svoje najveće hitove predstavivši ih u osvježenim aranžmanima i svega nekoliko novijih pjesama s posljednjeg nekompilacijskog albuma The Promise iz 2004. godine.

Grupa Vaya Con Dios osnovana je prije 20 godina, ali je 13 godina bila neaktivna i tek su se prije 2 godine ponovo okupili.

Uz diskretnu rasvjetu i prigodnu atmosferu, Dani Klein je svojim osebujnim hrapavim, pomalo promuklim glasom pokazala zašto je njihovo okupljanje izazvalo toliku zainteresiranost obožavatelja širom Europe.

Publika je jako dobro primila nove izvedbe poznatih pjesama kao što su Don’t cry for Louie, Johnny, Heading for a fall, Puerto Rico, What’s a woman i mnoge druge iako je uz povremene navijačke zvižduke i neprilične vriskove pokazivala nostalgiju za starim i živahnijim, širem slušateljstvu prihvatljivijim, zvukom.

Dani je, najavljujući pjesmu Pack your memories (koju je posvetila svim zlostavljanim ženama), spomenula svoj angažman u borbi protiv zlostavljanja otvoreno govoreći o svojoj prošlosti i o sebi kao zlostavljanoj ženi.

Uz izvedbu jedne nove, još neobjavljene pjesme, Dani je na francuskom i romskom otpjevala i prerađenu, ali vrlo ekspresivno izvedenu romsku himnu Djelem, Djelem.

Grupa Vaya Con Dios, tj. njezina najvažnija karika, sazrela je i pokazala da je spremna vratiti se, izmijenjena, glazbeno iskusnija i oplemenjenija. Vaya Con Dios je tako više nego ikad bliži jazzu i bluesu, ali, iako je Dani još uvijek puna energije, njezin kvartet je pružio vrlo siromašne izvedbe. Instrumentalna intermezza bila su vrlo razočaravajuća. Aranžmani su izvrsno zamišljeni, ritmički atraktivni, sinkopirani i aspiracijski senzibilni, ali glazbenici svojom nekreativnošću i zvukovnom škrtošću nisu pokazali doraslost realiziranju te odlične ideje.

Dani je svoj posao odradila najbolje kako je mogla; bila je vrlo predana, po potrebi simpatična, prikladno posvećena, a na bisu razigrana (Nah neh nah), ali bend kao da nije dijelio njezin entuzijazam.
Velika šteta, mogao je to biti jedan odličan koncert.