Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ne mogu naći dovoljno snažan superlativ kojim bi naglasio moć kojom su nas američke perjanice grungea i rocka fizički, psihički i emotivno iscijedile, rastavile na sitne dijelove i nakon tri sata punokrvnog i snažnog rocka, onako razorene učinile ovisnima i žednima za još. Kazat će jedan naš sunarodnjak da je svaki put kao prvi; kontekst citiranoga je drugačiji, ali bit je ista. Svaki novi susret s momcima iz grada na obali Pacifika je novo iskustvo, jedinstveno i posebno, drugačije od svega što ste prije doživjeli i svega što ćete od njih doživjeti.

Iako setlistu često spominjem kada pišem o Pearl Jamu, vratit ću joj se i ovaj put. Pri tom ne mislim na njezin sadržaj, već na politiku benda da dva ista koncerta ne postoje, da je setlista "živi organizam" koji se mijenja svakoga trena, a ne list papira koji se nanovo umnožava svakim novim koncertom. Do koje mjere se vodi briga o tome što će se te večeri izvesti najbolje govori sljedeći podatak. Novinarima je na samome početku koncerta dostavljena na uvid setlista koncerta koji je već trajao. Setlistu smo mogli fotografirati kako bi lakše pratili koncert, baš kao u kazalištu. No i ta setlista, koja je trebala biti finalna i kao takva izvedena na sinoćnjem koncertu, pokazalo se da to nije bila. Čak je i ona doživjela svoju izmjenu te su neke planirane pjesme s nje zamijenjene drugima. I taj detalj, jako bitan detalj, pokazuje kolika je strast benda prema glazbi, prema fanovima, prema nastupima u živo. Koliko drže do svakog koncerta i koliko žive za svaki koncert.

Govoreći o setlisti, ono što je konstantno na njoj je brojka od 30 i kusur pjesama. Tršćanski je koncert stao na brojci 35 nakon 3 sata svirke. Moglo se čuti sve bitno što prosječni fan, ali i zagriženi fan, na setlisti želi vidjeti. Neke pjesme su odskakale od drugih, ali sve su djelovale kompaktno, skladno tvoreći koherentnu cjelinu s kojom su pokazali svu svoju nadzemaljsku snagu. Šetanjem po setlisti izdvaja se nekoliko ključnih točaka: Corduroy, Come Back, Even Flow, Rearviewmirror, Porch, Better Man i standard Neila Younga - Rockin' in the Free World, uz koje je gradski stadion u Trstu drhtao pod navalom teških, masnih rifova Amentovog bassa i McCreadyevog Telecastera/Stratocastera. Dakako, osovina McCready - Ament poslovično je bila izvrsno uigrana, što se posebno dalo osjetiti u zgoditcima s davnog prvijenca, poput primjerice Even Flow i Alive.

Pozicija na kojoj sam bio smješten nije baš najsretnija za koncerte ovakvog kalibra, ali ti omogući da koncert sagledaš iz neke druge perspektive (ptičje) iz koje ga do sada nisi promatrao. Pa tako ne možeš ostati imun kada raspaljena gomila kao jedan pjeva i diže ruke u zrak povremeno obasjavana reflektorima sa stagea, dok Ed mahnito skače po pozornici, a desno od njega, ili lijevo, ovisi s koje strane gledaš, gore spomenuta osovima vodi rat gitarama.

Predgrupe ovoga puta nije bilo. I bolje, rekao bih. Koncert je otvoren u 20:50 s Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town (odličan izbor, po mjeri benda) i zaključen u drugom bisu s Yellow Ledbetter i debelo upaljenim reflektorima na stadionu, koji su prošarali ambijent još od Alive (odličan McCready). Nije se momcima dalo s pozornice, ali negdje je trebalo podvući crtu i zaključiti večer. Odličnu večer, odličnu rock-predstavu - nešto što se, kad su Pearl Jam u pitanju već odavno podrazumijeva. Jer, sve manje od toga bilo bi neugodno iznenađenje.

Setlista

Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town
Low Light
Black
Sirens
Why Go
Animal
Corduroy
Getaway
Got Some
Given to Fly
Leatherman
Lightning Bolt
Mind Your Manners
Deep
Come Back
Even Flow
Down
Unthought Known
Infallible
Whipping
Do the Evolution
Rearviewmirror

BIS 1
Let Me Sleep
Chloe Dancer (Mother Love Bone cover)
Crown of Thorns (Mother Love Bone cover)
Jeremy
State of Love and Trust
Wasted Reprise
Life Wasted
Porch

BIS 2
Better Man
Once
Alive
Rockin' in the Free World (Neil Young cover)
Yellow Ledbetter

SoundGuardian se zahvaljuje ArtTravelu i SviKoncerti.eu na osiguranom prijevozu na koncert grupe Pearl Jam. Veliko hvala!