Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Došao je i taj dan da se Zagreb nađe na turlisti jedne doiste ekskluzivne turneje - Dr. John je počastio Zagreb jednim od samo 6 koncerata svoje europske turneje, a Boogaloo nas je na jednu večer uronio u fascinatni gumbo glazbenih idioma New Orleansa, mitskog mjesta u glazbi 20. stoljeća od kuda je poteklo obilje stilova, od jazza, dixielanda, piano bluesa, r'n'b-a, zydeca, cajuna, i brojnih drugih.


Dr. John jedan je od onih kultnih glazbenika probranog slušateljstva, varirajućeg komercijalnog (ne)uspjeha, a često ga se zaobilazi u glazbeno-povijesnim pregledima. Razlog potonjeg vjerojatno je Dr.Johnov bujni eklekticizam koji je asimilirao valjda svaki stil koji se pojavio u Louisiani u 20.stoljeću, a takvo beskrupulozno ''svaštarenje'' uglavnom slabo prolazi u akademskim evaluacijama. No ono što Dr. John radi ipak nije jednostavno rekreiranje tradicije već doista osebujna stilizacija prošlih stilova, i svojevrsno nastavljanje glazbenog putovanja na mjestu gdje su stali legende poput Leadbellyja i Professora Longhaira, Dr. Johnovih jednako osebujnih uzora.
dr john
Na subotnjem je koncertu Dr.John  nastupio sa svojim bendom Lower 911 i dao presjek svoje bogate karijere, od mistično phihodeličnih pjesama s debitantskog, i prema nekima najboljeg albuma Gris Gris do hitova poput Iko Iko, Right Place, Wrong Time i Such a Night. Atmosferu spiritualne seanse proizvelu su I Walk On Guilded Splinters i Gris-Gris Gumbo Ya Ya, zvučeći jednako uzbudljivo i originalno kao i '68., kada se Dr.John upustio u fuziju tada sveprisutne psihodelije s njuorlinskim r'n'b-jem i bluesom. Bili su tu i standardi poput tradicionala St.James Infirmary, te Leadbellyjeva Good Night Irene, prije koje je Dr.John promrmljao anegdotu o tome kako je ova pjesma izbavila svog autora iz zatvora. Dr. John daje pjesmi sasvim novu ritmičku strukturu, bližu boogie woogieju i sličniju obradi jednog drugog njuorlinskog glazbenika, Jamesa Bookera, nego Leadbellyjevom originalu.
4Svirka se prema kraju sve više zahuktavala u ludom ritmu Mardi Grasa, dočaravajući onako kako samo glazba može jednu daleku i idiosinkratičnu kulturu, koja je asimilirala čitavo čudo raznih utjecaja od voodooa, europske glazbe, karipskih i afričkih ritmova, tek nastajućeg jazza i čega sve ne. Za kraj je stoga odabrana karnevalska Mardi Gras Day koja uzdiže slavljenički duh glazbe, i glazbu kao neodvojivi dio zajedice i njenih društvenih rituala. Oduševljeni pljesak publike izmamio je glazbenike na jedan bis, i to Such a Night, jednu od rijetkih Dr.Johnovih pjesama koje su stigle i do najšire publike.
2
Treba pohvaliti i izuzetan prateći bend (ovaj puta bez puhačke sekcije):  Davida Bararda na basu, Johna Fohla na gitari i bubnjara. Sam Dr.John uglavnom se držao klavira, povremeno se prešaltavajući na orgulje koje su stajale odmah nasuprot klaviru (oba instrumenta dakako ''dekorirana'' relikvijama poput mrtvačke lubanje i prepariranog raka koje su valjda trebale dočarati mistične voodoo rituale bliske njuorlinskom podneblju), a tijekom jedne pjesme primio se i svog prvotnog instrumenta, gitare (koje se rano ostavio zbog ozljede prsta), i počastio publiku s prvoklasnim gitarističkim bluesom (One Dirty Woman). Dr.John ima jedan od onih ''ishabanih'' glasova natopljenih burnim životnim iskustvom i koji s godinama ne gube na kvaliteti, a pijanistički stil odražava sveopći eklekticizam - piano blues, boogie woogie, stride, a sve to začinjeno punokrvnim jazzerskim improvizacijama koje su redovito izazivale aplauz.
6  
Šteta je jedino da usprkos snažnoj medijskoj kampanji Boogaloo ipak nije bio full house, bilo zbog početka ljetne sezone i masovne evakuacije Zagrepčana u južne krajeve, bilo zbog nedovoljno velikog kulta Dr.Johna u Hrvatskoj, ili možda zbog cijene ulaznice. No oni koji su se odlučili provjeriti zašto je ovo ''najvažnije glazbeno gostovanje godine'' svjedočili su izuzetnom glazbenom događaju - fascinatnoj autorskoj interpretaciji njuorlinskog glazbenog gumba, kroz nadahnutu svirku vrhunskih muzičara.

5

 


Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima