Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

m

Bila je 2004. godina kad je stanoviti gdin. Crnarić povukao za nos sve hrvatske fanove Metallice, među kojima sam bio i ja. Stoga sam na prvi mah, na vijest o njihovom dolasku u Zagreb, suspregnuo svoje oduševljenje i skepsa je privremeno prevladala.

Ali ipak je to bila stvar organizatora, a Lupa Promotion je firma koja svoja obećanja i nakane izvršava, tako da mi je preostalo samo odbrojavati mjesece i dane do spektakla na zagrebačkom hipodromu.

I tako je svanula ta kišna nedjelja, ali da su i sjekire padale, mislim da me ne bi spriječilo da se pojavim. A taj stav je dijelilo i preko trideset tisuća fanova koji su po stvarno očajnom vremenu nagrnuli sa svih strana Hrvatske i okolnih zemalja na zagrebački hipodrom.

Puno prije oficijelnog puštanja u koncertni prostor na hipodromu, veliko mnošto fanova se okupilo na parkingu ispred i oko hipodroma što mi je bio signal da me navečer čeka nešto jako dobro.

m

Predvečer oko 19:00 h, naoružan opremom protiv kiše, koja je neumorno padala, uputio sam se prema ulazu u hipodrom gdje sam odmah shvatio da mi predstoji višesatno „plivanje“ u blatu i borba s istim. Naravno, to nije nimalo umanjilo cijelo ushićenje oko benda kojeg sam došao gledati.

Od predgrupa su mi jedino bili zanimljivi danski Volbeat s kojima sam se prije par godina susreo na slovenskom Metalcampu gdje su me oduševili, a njeguju nekakvu kombinaciju rockabillyja i metala što je naizgled nespojivo, ali tim dečkima to odlično polazi za rukom i jedini su pošteno zagrijali atmosferu ispred Metallice.

I napokon, oko 21:15 h na red je došao trenutak koji smo svi čekali...

Na dva velika led ekrana sa strane i centralnom ekranu na stageu je krenuo intro iz legedarnog filma Dobar, Loš, Zao najavljujući ove gigante metala.

m

Krenuli su ubojito i žestoko!!! Prvo Creeping Death pa For Whom The Bell Tolls i mnoštvo je jednostavno eksplodiralo. Pun pogodak!

Nastavili su sa Fuel i samo dodali goriva na već ionako vatrenu atmosferu da bi se sa Ride The Lightning ponovno vratili u svoju daleku prošlost. Nakon toga su malo usporili kroz Fade To Black, što je sve bacilo u ekstazu.

A to ne bi bila prava promotivna turneja novog albuma Death Magnetic da se na svirci nije našlo par stvari i sa tog albuma. Prva na koncertu ne bila That Was Just Your Life pa The End Of The Line i na kraju ovog bloka novih stvari je bila The Day That Never Comes koja je ujedno i naišla na najbolji odaziv publike.

m

I kao da me James pitao, s dečkima je uletio sa Sad But True što me automatski vratilo skoro 20 godina u prošlost i na moja prva slušanja Metallice kroz njihov Black album, i ono što je u bogartovskom stilu bio početak jednog velikog prijateljstva.

Potom je kao posljednja stvar sa novog albuma na ovom koncertu odsvirana Broken, Beat And Scarred, pa nas je Metallicin vremeplov vratio u kraj 80-ih u vrijeme albuma And Justice For All, i uz odlične audiovizualne efekte, topovsku grmljavinu i vatromet vrijeme je došlo da čujemo legendarni One.

m

Nakon toga smo zavirili još dalje u prošlost uz Master Of Puppets i Battery da bi na vremenskom upravljaču malo premotali unaprijed uz legendarnu laganicu Nothing Else Matters i još legendarniji Enter Sandman.

I to je bilo to.
.
.
.
.


m

Samo se šalim.

Za bis se dečki nisu dali puno nagovarati, pa su kao što je i James sam rekao, došli do dijela gdje će odsvirati par covera bendova koji su imali velik utjecaj na njih.

I odmah ponovno u sridu - Am I Evil? i Hit The Lights.

I kad su već htjeli kapitulirati i povući se na dobrano zaslužen odmor nakon odličnog koncerta, publika im to jednostavno nije dopustila. I htio ne htio, James je ponovno zapasao gitaru i napravio najbolji mogući i najžešći završetak najlegendarnijeg koncerta u Hrvatskoj. Seek & Destroy je stvar koja u mom srcu ima jedno jako posebno mjesto, jer dok sam kao musavi klinac nabadao prve gitarske akorde, baš ta stvar je bila prva od Metallice koju sam naučio svirat, a da nekako zvuči.

m

Tijekom koncerta James se višestruko zahvaljivao svim prisutnim fanovima, nazivajući ih Metallica obitelji, i zapitao se da koji su ku**c čekali 29 godina da dođu u Zagreb, i da se to sigurno neće ponoviti.

Držim ga za riječ.

Moram pohvaliti i kompletnu audiovizualnu tehničku i pirotehničku stranu organizacije ovog megaspektakla. Iako nije bila na razini nekih drugih koncerata, dapače dosta ispod toga - ali bila je TAMAN toliko koliko je potrebno da se kvalitetno uklopi u koncert a da ne zasjeni samu svirku.

Unatoč katastrofalnim vremenskim uvjetima, Metallica je iznova pokazala i dokazala zašto su po meni, a i mnogim drugima, najveći metal bend svih vremena. 30 i više tisuća ljudi je živi dokaz u prilog toj tvrdnji, što god zli jezici govorili.

Set lista:

1. Creeping Death
2. For Whom The Bell Tolls
3. Fuel
4. Ride The Lightning
5. Fade To Black
6. That Was Just Your Life
7. The End Of The Line
8. The Day That Never Comes
9. Sad But True
10. Broken, Beat And Scarred
11. One
12. Master Of Puppets
13. Battery
14. Nothing Else Matters
15. Enter Sandman

BIS
16. Am I Evil? (Diamond Head cover)
17. Hit The Lights
18. Seek & Destroy