Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/03/fan/1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/03/fan/1m.jpg, Fanfare Ciocarlia u Aquariusu, Left} Rumunjski trubači Fanfare Ciocarlia vratili su se u Zagreb, gdje su lokalnoj publici već itekako poznati, i ovaj put su uspjeli napuniti Aquarius.
Dobro, napuniti ga malo preko polovice. A da budemo pošteni, nije ni Aquarius baš nešto (pre)velik, „al' dobro sad“ - rekao bi Balašević.

Čekajte malo, Rumunjski trubači? Obično se orkestri sastavljeni od desetak debelih znojnih tipova sa puhačkim instrumentima opisuju jednim drugim nacionalno-etničkim pridjevom, ali u zadnje vrijeme je ta riječ iz nekog razloga postala neprimjerena.

A „romski trubači“ jednostavno ne opisuje dobro ono što se moglo vidjeti u Aquariusu, i zaoto ovo „rumunjski“.

A to što smo vidjeli je standardan, hm, rumunjski recept: brzi ritam, puno brža melodija, rasplesana publika (i izvođači), i zabava je garantirana.

Kako je to u praksi izgledalo?

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/03/fan/2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/03/fan/2m.jpg, Fanfare Ciocarlia u Aquariusu, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Pa, prvo na pozornicu izlazi „stražnja sekcija“ Fanfara, dakle tube, rogovi, ono što mi laici zovemo „oni veliki puhači instrumenti“. Oni sviraju neku malo laganiju temu, napetost raste, publika lagano cupka u mjestu, ali svi vire preko ramena osobe ispred sebe da bi vidjeli što će se sljedeće dogoditi.

Onda na scenu dolazi ritam-sekcija, bas bubanj i perkusije, oni dograđuju temu svojim ritmom, a nakon njih, jedan po jedan „glavne zvijezde“, saksofonist i naravno trubači.

Kod dolaska svakog od njih erupcija u publici, očito ljudi nisu prvi put na koncertu ove grupe i čekali su ovaj datum.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/03/fan/3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/03/fan/3m.jpg, Fanfare Ciocarlia u Aquariusu, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

A onda – dernek. Brzi ritam i još brže melodije izazivaju oduševljenje u već dobro rasplesanoj publici. Svaki izvođač ima svoj mali solo, neki svirajući a neki pjevajuči balade, što malo razbija ritam cijelog koncerta, ali nema veze, zna se kada opet počinje brzi dio i svi počinju plesati (ili bolje rečeno skakati) u istom trenutku, kao da pogledom sa strane prate nekog dirigenta.

Dakle, Fanfare Ciocarlia su i ovaj put ostvarili ono što su trebali – rasplesali su publiku, i zato već čekamo njihovo sljedeće gostovanje u Zagrebu.

Fotografije u našoj SG galeriji...