Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pet Shop Boys

Nakon 18 godina, jučerašnjim koncertom u Zagreb se spekatakularno vratila jedna od najvećih atrakcija 80-ih, dinamični duo Pet Shop Boys. Iako su iz veličanstvene Arene prebačeni u ambijentalniju dvoranu Dražena Petrovića zbog „tehničkih razloga“, smjeli dvojac nije se ustručavao da nakon prijepodnevnog razgledavanja metropole u 20:50 prema lokalnom vremenu (iako su na twitteru najavili da na stage izlaze u 20:30) pozdravi vjerne obožavatelje koji su se okupili u napunjenoj dvorani najboljeg hrvatskog košarkaša svih vremena.

Minimalističkim stageom, u kojemu su dominirale kockaste kartonske kutije, koje su se pokazale i više nego efektivne, dvojac se, nakon uvodnog remixa pjesme Heart, pojavio izlaskom iz improviziranih vrata video panoa uz zvuke velikog hita sa novog albuma Yes, Did You See Me Coming? kojega su uz prateće glazbenike izveli sa maštovitim kockama na glavama, pozdravljajući publiku koja nikako nije ostala ravnodušna, iako je bilo očito da će za njezino razbuđivanje biti potrebno nešto jače, čemu, nažalost nije pomogla pjesma Pandemonium, u koju se provuklo nekoliko strofa hita Can You Forgive Her.

Pet Shop Boys

Prvi efektivni dojam spektakla ostavila je uspješna Love Etc, koja je uz šarenu videoprojekciju spota pjesme na bijelim kockastim panoima podigla atmosferu na višu razinu, otkrivajući prateće plesače kao bitan čimbenik cijelog nastupa. Building A Wall samo je podigla atmosferu za hit Go West, tijekom kojeg se cijela pozornica raspadom kockaste strukture transformirala u masivniju cjelinu koja će svoj obik zadržati uz male preinake do kraja koncerta, iako je cijeli događaj asocirao na pad Berlinskog zida.

Povratak u 80-e i prisjećanje na prvi album „Please“ istaknule su neshvaćene i neprihvaćene Two Divided By Zero i Why Don't We Live Together?, u kojima se dvojac svojski potrudio da pomiri želje okorjelih fanova. New York City Boy prateće vokale nadomjestio je onima publike, iako je to jedina pjesma koja je zastupala album Nightlife na repertoaru, dok su primjerice Release i Fundamental u potpunosti zaobiđeni.

Pet Shop Boys

Always On My Mind prvi je stari hit kojega su posjetitielji prihvatili – obrada popularne Elvisove pjesme naišla je na prepoznavanje kod starije generacije fanova koji su se konačno pokazali u većem glasovnom broju, čemu je pripomogla i eskalirajuća Left To My Own Devices.

Nakon tko zna kojeg presvlačenja Neila Tennanta mračniji i emocionalniji dio koncerta ostvarile su b-side Do I Have To i King's Cross, u kojima u potpunosti dominira Tennantov sjetan i pomalo elegičan glas, koji kao da zaziva neka bolja vremena. Nova pjesma The Way It Used To Be nastavlja u istom tonu, iako se u prvi plan došao karizmatični plesač, čiji će angažman uz senzualnu partnericu majstorski dočarati hit Jealousy. Vedriji dio performansa otvorila je nezaboravna Suburbia, jedan od bezvremenskih hitova dvojca, u kojemu se iz plesne skupine izdvajaju blizanke koje neodoljivo podsjećaju na Gwen Stefani.

Pet Shop Boys

What Have I Done To Deserve This video projekcijom nadoknađuje nedostanak nezaboravne Dusty Springfield, dok prava euforija slijedi sa All Over The World i Se A Vida E u kojima je publika neminovno uživala. Pravim iznenađenjem pokazala se obrada Coldplayeve Viva La Vida, koja će se naći na njihovom novom EP-u Christmas, u kojoj je Neil Tennant odjeven kao kralj svjetonazorno propovijedao očaranoj masi, iako se neminovne paralele mogu povući sa spotom Enjoy The Silence Depeche Modea.

It's A Sin pompozno je zatvorio cijeli događaj, dok su se samozatajni Englezi vratili na bis sa dvije nezaboravne pjesme Being Boring i neizbježnom West End Girls, čiji je refren publika odlično popratila.

Pet Shop Boys

I dok je naglasak uglavnom bio na Tennantovom nastupu, Chris Lowe ipak je došao do izražaja u nekoliko trenutaka, kada se i sam uz plesače prošetao pozornicom, ili kada je električnim bubnjevima maestralno uvodio kako nove, tako i stare hitove.

Iznenađujuće markantnim nastupom Pet Shop Boysi su pokazali da, za razliku od brandiranih imena svjetske glazbene scene, mogu napraviti vrstan show uz jednostavnu koreografiju i monokromatske videoprojekcije, jer je ionako kvaliteta njihovih hitova ono što izbija u prvi plan. Uz obećanje o neminovnom povratku završio je jedan od najboljih ovogodišnjih koncerata, kojega je uistinu bilo šteta propustiti.

Setlista:

Heart (Stuart Price Mix)- contains elements of More than a dream (Magical Dub)
Did you see me coming?
Pandemonium / Can you forgive her?
Love etc.
Building a wall / Integral
Go West
Two Divided By Zero
Why Don’t We Live Together?
New York City Boy
Always on My Mind
Closer to Heaven
Left to My Own Devices
Do I Have To?
King’s Cross
The way it used to be
Jealousy
Suburbia
What Have I Done To Deserve This?
All over the world
Se A Vida E (That’s The Way Life Is)
Viva La Vida / Domino Dancing
It’s A Sin

Bis:
Being Boring
West End Girls