Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1

U utorak, 30. lipnja, otvorene su 34. zagrebačke ljetne večeri, koje će se održavati do 15. srpnja u atmosferičnom atriju Klovićevih dvora i crkvi sv. Katarine. Na otvaranju manifestacije nastupio je francuski puhački ansambl 'Les Vents Francais', poznat po promicanju tekovina francuske puhačke škole vrhunskim izvedbama majstorskih djela. Ansambl su osnovali renomirani glazbenici, redom izvanredni solisti, članovi uglednih orkestara i pedagozi: švicarsko-francuski flautist Emmanuel Pahud (prvi flautist Berlinske filharmonije), François Leleux (prvi oboist u Komornom orkestru Europe), klarinetist i dirigent Paul Meyer, fagotist Gilbert Audin (prvi fagotist Nacionalne opere u Parizu te profesor na prestižnom Nacionalnom glazbenom konzervatoriju u istom gradu), te jedini član ansambla koji nije Francuz, hrvatski hornist svjetskog ugleda, Radovan Vlatković, dobitnik brojnih priznanja te počasni član Kraljevske akademije za glazbu u Londonu. Pijanist Eric Le Sage pobjednik je natjecanja Robert Schumann u Zwickauu i jedan od najtraženijih komornih suradnika.

2

Koncert je organiziran u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, pa su se publici na samom početku obratili predstavnici Francuske ambasade i Ministarstva kulture. Nakon nekoliko govora, počeo je glazbeni program, i to Sekstetom u B duru austrijskog kompozitora Ludwiga Thuillea, nakon kojeg je uslijedio Beethovenov Kvintet u Es duru, op. 16. Nakon stanke, drugi dio programa bio je rezerviran za francuske kompozitore 20. stoljeća: Andrea Capleta (Kvintet, op. 6) i Francisa Poulenca (Sekstet, FP 100). Caplet je najpoznatiji po orkestracijama svog prijatelja Claudea Debussyja, a kao kompozitor je nažalost potcijenjen, a i Poulenc je katkad bio osporavan od nekih kritičara. Obje kompozicije odišu sanjivom i neobično ekspresivnom melodioznošću, koju su senzualni zvukovi puhača savršeno prenijeli. Nažalost, oko 23h ovu je sublimnu izvedbu prekinuo vatromet koji se održavo negdje u blizini na gornjem gradu, što postavlja pitanje koordinacije takvih vrsta zbivanja. Glazbenici su se isprva pokušali „nadmetati“ s vatrometom, a onda su prekinuli izvedbu dok vatromet nije prestao. Publika je glazbenike podržala oduševljenim pljeskom. Koncert je završio kraćim bisom i ostavio snažan dojam na brojnu publiku – bila je to izuzetno rafinirana i tehnički maestralna izvedba zanimljivog i rijetko izvođenog repertoara.

3

Idući koncert u sklopu festivala održat će se već sutra, 4. srpnja, u atriju Klovićevih dvora (u slučaju lošeg vremena: Hrvatski glazbeni zavod), gdje će nastupiti francuski ansambl Les Arts Florissants, kojim će dirigirati William Christie.