Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U utorak 5. ožujka u KD Vatroslava Lisinskog koncert je održao legendarni Arturo Sandoval s pratećim bendom od pet glazbenika. Ekstenzivna marketinška kampanja, koja se temeljila na isticanju broja Sandovalovih Grammyja (osam), uspjela je napuniti Veliku Dvoranu i privući daleko širu publike od uobičajenog kontingenta jazz slušatelja.

Arturo Sandoval jedna je od institucija latin jazza, najpoznatiji glazbeni disident s Kube, Gillespiejev učenik, suosnivač poznate kubanske grupe Irakere. Tijekom 40 godina djelovanja osvojio je brojne nagrade, a o njegovom je životu 2000. snimljen i film "For Love or Country: The Arturo Sandoval Story". Najširoj je publici poznat kao trubač i kompozitor, a na ovom je koncertu pokazao i sve ostale svoje talente: kao pijanist, perkusionist i vokalist.

Bend je nastup otvorio poduljom skladbom u kojoj je vrhunac bio Arturov scat tour de force - dugački solo tijekom kojeg se iskazao kao izuzetan scat pjevač, ali i zabavljač koji je nasmijao publiku zafrkantskom imitacijom kontrabasa. I naredne su pjesme redom bile podulje kompozicije s dugačkim solažima svih članova benda, od kojih se posebno isticao saksofonist, kojemu je Arturo često prepuštao ''spotlight'' - iako sam Sandoval nije nimalo izgubio svirački žar te i dalje fascinantno vlada trubom u svim njezinim registrima.

U doba njegove najveće popularnosti, trademark su mu bili izuzetno visoki tonovi na trubi, koji su, kako tvrde neki njegovi kritičari, više služili za populistički ''show off'' nego za postizanje glazbenih vrijednosti, no Sandoval je dovoljno ozbiljan i virtuozan glazbenik da mu ne trebaju nikakvi trikovi, pa tako nije bilo nikakvog podilaženja publici. Zapanjujuće je da i dalje postiže te najviše tonove – možda ne s lakoćom (na bisu se zafrkantski prekrižio prije pasaža s najvišim tonovima), ali rezultat je neosporan, a zanimljivo je da je jednako uspješan i u pasažima u najdubljem registru trube. Kako je objasnio, sviranje trube uzrokuje fizičku bol, pa je dobar dio koncerta proveo za drugim instrumentima, od kojih je posebno impresionirao na klaviru, s rafiniranom izvedbom ''Smoke Gets in Your Eyes''. Da ne znate da nije pijanist, ne biste nikad pogodili da mu to nije primarni instrument, toliko je vladao pijanističkom tehnikom.

Prema kraju koncerta atmosfera se sve više kretala u smjeru kubanskog i latin jazza (dok je na početku više dominirao post bop jazz, bez previše latin prizvuka), pa su na red došli i omaži Arturovom velikom idolu i mentoru, legendarnom Dizzyju Gillespieju – s izvedbama ''Con Alma'' te Sandovalove autorske kompozicije s recentnog albuma ''Dear Diz' 'posvećenog Dizzyju, ''Every Day I Think of You", gdje se opet predstavio kao vokalist. Za bis je uslijedio, očekivano, Dizzyjev kultni standard ''A Night in Tunisia'', koji je bio vrhunac čitavog koncerta s nizom briljantnih solaža i sviračkih međuigri svih članova benda.

Ovim je koncertom Arturo Sandoval pokazao da nije samo dio povijesti jazza, već da i dan danas ima štošta za ponuditi publici, i to ne samo tehničku maestralnost, već i iskonski stvaralački i svirački žar.