Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Na Mađerkinom bregu i u Štrigovi u Međimurju, kraju poznatom po vrhunskim vinima, od 25. do 27. kolovoza održan je festival Jazz u vinogradu.

Festival je svojim nastupom otvorio Vid Jamnik European Quartet, sastav s dugogodišnjim stažom, što se osjetilo u njihovoj svirci. Radi se o četvorici glazbenika sličnog senzibiliteta: slovenskom vibrafonistu Vidu Jamniku i bubnjaru Joži Zadravcu, makedonsko-njemačkom kontrabasistu Martinu Gjakonovskim i hrvatsko-njemačkom gitaristu Ratku Zjači. Predstavili su se rafiniranim jazz izvedbama skladbi Ratka Zjače, ali i Dragana Djakonovskog Špade, legendarnog makedonskog vođe orkestra, skladatelja i aranžera. Jamnik, glazbenik lijepa tona i osjećaja za jazz, publiku je oduševio solo izvedbom standarda “Portrait of Jennie”, podsjetivši na čuvenog Nata Kinga Colea.

Samo veselo

Druge večeri svirao je međunarodni trio Piotr Damasiewicz into the Roots koji čine poljski trubač, svirač harmoniuma, udaraljkaš i vokalist Piotr Damasiewicz, marokanski gubrist, bas gitarst i vokalist El Boudani Mus te bosanskohercegovački bubnjar Srđan Ivanović. Za razliku od većine sastava koji korijene pronalaze u glazbenim idiomima nastalim prije stotinjak ili manje godina, njihovo se istraživanje odnosi na tradicije drevnih glazbi. Ta saznanja vješto inkorporiraju u druge stilove iz raznih razdoblja, uključujući najsuvremenije. Posebice su posvećeni uključivanju marokanske tradicijske glazbe i tzv. pustinjskog bluesa u svoj osebujan glazbeni jezik.

p

Završni dan festivala donio je dva koncerta u ranijim terminima. Iako je val vručine bio na vrhuncu to publici nije smetalo da uživa u uzbudljivom jazzu. Već od 14 sati svirao je Dixieland Band Čakovec. Sastav, koji čine klarinetist Antun Horvat, trubač Marjan Novak, trombonist Daniel Čok, bas gitarist Laci Varga, gitarist Jan Samaržija i bubnjar Filip Krznar, već godinama je posvećen izvedbama standarda, ali i skladbi članova sastava te obradama međimurskih pjesama u duhu izvornog dixielanda. Njihovo je geslo: “Dečki samo veselo!” Publiku su oduševili vedrim duhom i poletnim izvedbama s nadahnutim solima. Sastav je ovom prilikom najavio slavljenički koncert koji će, uz gošću Zdenku Kovačiček, povodom 25 godina djelovanja održati 22. rujna u Centru za kulturu Čakovec.

Slovenski partner

Talijanski XYQuartet zaključio je festival izvedbama suvremenog jazza. Sastav već duže vrijeme djeluje u nepromijenjenoj postavi: alt saksofonist Nicola Fazzini, vibrafonist Saverio Tasca, bas gitarist Alessandro Fedrigo i bubnjar Luca Colussi. Izvodili su autorske skladbe sa svojih tematskih, stilski različitih albuma, primjerice “Orbits”, CD-a koji su posvetili astronautima i “kozmonautima”. Glazba je to koja mami na pažljivo slušanje, svaka je izvedba drukčija, skladbe su maštovite, izvedbe razigrane, protkane intrigantnim detaljima, a zvuk raznolik i bogat.

vid jamnik european quartet

Drugog dana festivala, u ranim popodnevnim satima u Domu kulture Štrigova otvorena je izložba “Portreti - glazba u slici” dvojice slovenskih umjetnika: fotografa Jože Požrla i slikara Stojana Brezočnika. Tom prigodom najavljen je partnerski odnos s prijateljskim festivalom Jazz Ravne iz Slovenije. Naime, ova izložba, ostvarena od strane slovenskog partnera, bila je prvi korak te suradnje. Nakon toga održan je masterclass na kojem je Vid Jamnik odsvirao nekoliko jazz standarda te je govorio o svojem pristupu jazzu i vibrafonu, kao i učenju s Boškom Petrovićem i Garyjem Burtonom te je odgovarao na pitanja prisutnih. Također, tijekom cijelog festivala aktivni su bili DJ-evi Ozren Kanceljak, William Collins i Sladoled, svaki sa svojim izborom glazbe.

Preuzeto iz Novog lista od 29. kolovoza 2023.IzvještajiSymphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala