Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Trećeg kolovoškog dana vrućeg ljeta 2022. godine dočekali smo i treće izdanje Vaicanto festival Queenvention Zadar. To je jedina, koliko je meni poznato, Queen konvencija u ovim krajevima. Uz sve one ljetne fešte i feštice, koncerte, partye, ovo je zasigurno jedan dobro planiran, vremenski dobro pogođen, vrhunski događaj koji je jednako dobar za domaće i za turiste. O samoj konvenciji, turizmu i sličnim temama ćemo uskoro porazgovarati sa organizatorom ovog događaja. Ovo je ponovo bio događaj koji je zasigurno jedan od kvalitetnijih glazbenih događanja ovog ljeta u Zadarskoj županiji, pa i šire.

v

Vruće ljetno večer na najvećem rimskom forumu na istočnoj strani Jadranskog mora. Ispred 12 stoljeća stare predromaničke crkve sv. Donata nešto iza 21 sat počeo je, kako su sami organizatori opravdano nazvali, pop-rock spektakl. Prvi su na pozornicu izašli engleski COSMIC. Odmah je bilo jasno zašto su COSMIC na zadarskoj QUEEN konvenciji. Bend je svirao svoje autorske stvari iz kojih se širila QUEEN atmosfera. Ako QUEEN zamislimo kao glazbeni pravac, onda bi COSMIC bili nosioci tog pravca. I to onog žešćeg QUEEN zvuka. COSMIC imaju dvije gitare koje se lijepo upotpunjuju, gurajući COSMIC više k hard rocku, nego rocku. Odsvirali su i Thin Lizzyevu „The Boys Are Back in Town“, potvrdivši hard rock stremljenje. COSMIC su svojih 45 minuta iskoristili najbolje što su znali, ali su i publiku dobro pripremili za stare zadarske poznanike QUEEN REAL TRIBUTE.

vf

Petnaestak minuta nakon što su COSMIC odsvirali svoje, uz glasno odobravanje publike, QUEEN REAL TRIBUTE su započeli svoj nastup. Nakon par minuta QRT dokazuju zašto ih se smatra najboljim Queen tribute bendom na svijetu, pa i šire. Ovo im je treći nastup na Vaicanto festivalu, i svake godine taj bend, odnosno njihov nastup napreduje. Redali su se QUEEN hitovi, koje je zajedno s Ivanom (alias Freddie Mercury) i ostatkom benda pjevala i publika. Svakom pjesmom atmosfera je bila sve bolja. Na ovom koncertu je zanimljiv i sistem smještanja publike. Osim ekipe koja je ispred bine i sjedećih mjesta tu su i stolovi koje možete zakupiti i uživati sa svojom ekipom. Bez obzira gdje su bili smješteni, svi su pjevali refrene svevremenskih QUEEN hitova. Sasvim ugodna atmosfera. Bilo je tu i kvalitetnih solo dionica Nenada Bojkovića i Radoša Ćapina. Nakon potonjeg i njegova bubnjarskog sola, krenuo je jedan od najpoznatijih bubnjarskih uvod u pjesmu, uvod u pjesmu We Will Rock You.

vf

Ovogodišnja posebnost je bilo gostovanje C.J. MARVINa, Australaca, klavijaturista i imitatora Eltona Johna. Bilo je to dvadesetak minuta uz pjesme sir Eltona Johna koje je Marvin odsvirao i otpjevao uz pomoć QRTa. Čini se kako je pjesma „Candle in the wind“ najviše sjela publici, iako su uživali i u ostalima.

Za sam kraj ostavljena je pjesma „The show must go on“ koju su večerašnji izvođači izveli zajedničkim snagama. Dakle koncert su završili QRT, C.J. MARVIN i COSMIC uz stihove:

I'll top the bill
I'll overkill
I have to find the will to carry on
On with the show
Show
Show must go on, go on,

Još jedno vrlo dobro izdanje Vaicanto festival. Za sve one koji su skloni kvalitetnoj pop i rock glazbi (a i za ljubitelje žešćeg zvuka) ovo ljetno događanje jest spektakl ugodan uhu i drugim osjetilima. Veselimo se svi skupa Vaicanto festivalu 2023. godine.

IzvještajiMilky Chance održali koncert u zagrebačkoj Tvornici


Groza u Močvari


Robert Mareković i The Swingers otvorili "Advent u Križevcima"


Rambo Amadeus u Tvornici


Denis & Denis u Boogaloou


Žestoka srijeda uz Holy Mother


Darko Rundek & Ekipa u KSET-u


Moonspell u Portugalu


Alter Bridge, Halestorm, Mammoth WVH u Domu sportova


Električni orgazam u Tvornici


Andre Rieu razgalio Arenu


Clutch i Tvornica treći put


Orvel + Grgur u Močvari


Mingus Big Band zatvorili ovogodišnji Zagreb jazz festival


Artan Lili u Tvornici Kulture


Grgur, Panda Rhei i Quiet Protest u Mochvari


Izvrstan koncert Flyera u Tvornici


Goran Bare i Majke u Domu sportova


Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan na ZJF-u


Jazz/Takes Supergroup nastupili u Tvornici