Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/sabaton/1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/sabaton/1m.jpg, Intervju sa Sabatonom, Left} U pauzi između Sabatonove svirke i Hammerfalla (dok se postavljao stage), uhvatio sam priliku za nekoliko riječi sa frontmanom grupe Sabaton, Joakimom.

Evo me tu sa glavnim čovjekom Sabatona, pa te molim da nam se predstaviš...
Pozdrav svima, ja sam Joakim iz Sabatona, i upravo smo imali jebeno dobar show !!!

Pa to je lijepo čuti. Ovo vam je drugi puta da gostujete u Zagrebu, i nažalost prvi sam propustio, ali sam sam sebi rekao da makar na koljenima ovaj puta dolazim.
Hvala stari, ovo je stvarno bilo nešto fenomenalno, publika je bila predobra. Cijela svirka je bila nešto puno puuuuno više nego što smo očekivali. Zadnji puta smo ovdje bili u 2007.

Da, sjećam se. To je bila turneja sa Grave Diggerom.
Da, točno. I već onda smo vidjeli da je hrvatska publika otkačena, ali ovo danas jednostavno nismo očekivali.

Hvala ti lijepo, jer iako smo relativno mala zemlja, ima puno fanova metala i u zadnjih par godina je postalo popularno organizirati koncerte mnogih metal bendova različitih stilova, od heavy i powera do black metala. Ajmo sad malo o bendu. Vi ste ajmo reći, vojno orijentirani bend. Pa da li si fan povijesti, pogotovo vojne strane povijesti?
Ja sam po tom pitanju toliko blizu geeka, a da ipak nisam geek. Ako bi morao izabrati, na televiziji bi rađe pogledao bilo koji dokumentarac o bilo kojem ratu, umjesto npr. komedije sa Jimom Carreyem. Ne kažem da takve komedije nisu dobre, ali u tom izboru nemam dvoumljenja.

Dakle pretpostavljam da si imao odlične ocjene iz povijesti u školi?
Hahaha... Da se pita mog profesora iz povijesti, rekao bi nešto potpuno drugačije.

Vjerujem da mu se sad štuca..
To sigurno, hahaha...

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/sabaton/3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/sabaton/3m.jpg, Intervju sa Sabatonom, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Što te osim povijesti nadahnjuje za pisanje pjesama? Da li postoji neka pokretačka sila iza te kreativnosti? Ili se samo probudiš taj dan i kažeš sam sebi: „danas ću napisati pjesmu od Danu D“ , ili nešto slično?
Ne, nikad ne planiram niti znam što ću napisati, dok to nije napisano. Pogotovo kad pišem muziku.

Dakle, otvoriš um i počinješ pisati?
Pa da, pogotovo nakon gledanja nekog dobrog filma ili serije. Recimo dobar film Toma Clancyja ili slično.

Ili npr, nakon neke igre Toma Clancyja. Ja sam osobno veliki fan Counterstrikea.
Da, definitivno. I ja sam igrao CS prije par godina. Nažalost, više baš nemam vremena za igre osim ponekad na turneji na svom laptopu.

Znam da je ona cijela priča sa Metalizerom (prvi album) za vas pomalo bolna, jer oni prokleti žabari ga nisu htjeli objaviti.
Na kraju ga je naša trenutna izdavačka kuća Black Lodge otkupila i izdala, ali je šteta što je bilo potrebno toliko godina.

Slažem se.
Mislim, nije bolno, ali u vrijeme kad je napokon izdan, ipak nije prezentirao Sabaton onog vremena. Ne sramim ga se jer mislim da ima dobrih pjesama, volim ih kao svoju djecu, ali kad bi morao izabrati jedan album za koji mislim da nije dobar kao svi ostali, to bi upravo bio Metalizer.

To je ipak bio prvorođenac...
To svakako, i na njemu stvarno ima pjesama koje jako volim, i za naše fanove ovo izdanje je dobar uvid u prošlost benda koji vole. A na izdanju su i demo stvari i promo pjesme zajedno sa cijelim albumom, tako da imaju našu kompletnu prošlost.

Moram priznati da je meni vaša najdraža stvar Panzer Batallion, koju vrlo često slušam dok se vozim na posao, ali me policija baš ne voli jer onda znam stisnuti gas do daske haha...
Eto , i mene je familija neki dan nazvala i rekla da sam dobio pismo od švedske policije i da idem na sud. Rekoh, ok pa šta sam napravio? Joakime, vozio si prebrzo. I tako imam saslušanje na sudu, na koje neću doći jer sam eto , na turneji.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/sabaton/2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/sabaton/2m.jpg, Intervju sa Sabatonom, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Dakle malo ćeš otegnuti cijelu stvar? Ovdje u Hrvatskoj sudski sustav je pun rupa, pa se u takvim prekršajima čovjek može žaliti i otjerati cijeli slučaj u apsolutnu zastaru.
Kod nas to ipak nije slučaj, oni će vjerojatno odraditi saslušanje bez mene i kaznu koji moram platiti.

Iako ste upravo završili sa svirkom, da li ćemo vas opet vidjeti u Hrvatskoj? Nadajmo se...
O da , definitivno, i ja se tome nadam.

I za kraj, neke riječi mudrosti i savjeta za fanove koji žele nešto postići?
Ustvari, to je najočitija tajna na svijetu. Nikad, ni u jednom trenu nemojte pomisliti da ste zvijezde i da ne trebate raditi. Uvijek ima posla, i potrudite se napraviti ga sami. U počecima se obično nema dovoljno novaca za kvalitetan management, pa ste najbolji manageri sami sebi.

Pišite pjesme, pišite nove pjesme.

I čak ako mislite da ste u tom trenu napisali najbolju pjesmu i da nema šanse da napišete nešto bolje, još uvijek se radi o stjecanju iskustva. Nemojte odustati, mi smo ovo radili nekih 5-6 godina prije nego što smo uopće bili plaćeni da sviramo. Mnogi glazbenici, pogotovo u Švedskoj se rotiraju kroz mnoge bendove, jer kao s onim prije nisu ništa postigli. Jednostavno nisu uporni. Ovih dana treba dosta vremena da se određeno ime benda usadi u ljude.

Ako budete bili preizbirljivi nikad nećete ništa napraviti. Mi kao postava smo isti od 1999. godine, osim klavijaturiste koji je naknadno ušao u bend. Ako birate čovjeka za bend, morate ga procijeniti sa svih strana, ne samo kako svira nego kako se ponaša i pod pritiskom. Nalijte ga s pivom i promatrajte kako se ponaša haha.

Ako nađete nekoga koji želi stvarati 150%, čak i ako je lošiji od nekog drugog, ako to stvarno želi, u dvije godine će biti i bolji. Uvijek razmišljajte dugoročno, i nemojte odbijati gaže zato što niste u mogućnosti staviti nešto novaca u džep. I dok nebude dovoljno novaca, nemojte ga trošiti nego ulažite nazad u bend, novu opremu ili što god je potrebno. Kupite svoj kombi da ga ne morate iznajmljivati itd. itd.

To su stvarno dobri savjeti. Hvala ti za tvoje vrijeme i nadajmo se da ćemo vas opet vidjeti u Hrvatskoj, a ja definitivno neću propustiti treći put.
Hahaha, vidimo se definitivno i pozdrav svima...