Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/01/blackmorecandice/richie.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/01/blackmorecandice/richiem.jpg, Richie Blackmore, Left} Za samo nekoliko dana, točnije u utorak 27. 1. u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog svoj koncert će održati Blackmore"s Night, projekt legendarnog gitariste Ritchiea Blackmorea. Kao zagrijavanje za koncert zamolili smo Blackmorea i Candice da budu ljubazni te da nam odgovore na nekoliko pitanja.

Prije svega nekoliko pitanja za koje sam siguran da ste ih odgovorili nebrojeno mnogo puta, ali vjerujem da bi odgovore na njih naši čitatelji htjeli znati....
Kad vam je muzika zaokupila pažnju i to posebno gitara?


RB: Kad sam imao 11 godina, slušao Tommya Steelea i gledao televizijsku emisiju pod nazivom 6-5 Special koja se prikazivala u 18:05 h.

CN: Ja sam odgajana u muzičkom okruženju gdje su moja oba roditelja svirali instrumente i pjevali. Majka je više bila uz show muziku, a otac uz big band muziku.

Koji su vam muzički uzori iz mladosti?
RB: Duane Eddy, Buddy Holly, Everly Brothers, Scotty Moore, Cliff Gallup, Shadows, Hank B. Marvin, Django Rheinhardt i Jim Sullivan.

CN: U svojim tinejđerskim godinama sam počela slušati bendove poput Fleetwood Mac i Stevie Nicksa te mi je to bio odličan način za bjeg od stvarnosti o riješavanje svakodnevnog stresa.

Ako se ne varam, prvu gitaru vam je kupio otac uz jedan interesantan uvjet, koji je to uvjet bio?
RB: Otac mi je rekao da ako je ne naučim svirati, da će mi je slomiti preko glave, jer je mislio da je to samo još moj jedan hir.

Tu je još jedna interesantna crtica iz prošlosti, a to je da ste napustili školu sa 15 godina da bi radili kao naučnik radio mehaničara na aerodromu Heathrow. Što vas je nagnalo na taj korak?
RB: Živio sam blizu aerodroma i obožavao avione pa sam krenuo tim putem koji je trajao samo 9 mjeseci.

Daljnje obrazovanje vas nije privlačilo ili su tu bili drukčiji razlozi?
RB: Kao dijete, odrastajući sam promatrao učitelje oko mene i posljednja stvar na svijetu bi bila da postanem nalik njima, pa sam mislio da ako postanem dobar u predmetu koji predaju, da ću postati poput njih. Neki od njih stvarno nisu bili dobri uzori tada. Ali također učitelji koji su mi bili zanimljivi i koje sam volio su bili jedni od onih čije predmete sam izvrsno savladavao. Moj najdraži predmet je bio gledanje kroz prozor tijekom dugih perioda dana.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/01/blackmorecandice/richie1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/01/blackmorecandice/richie1m.jpg, Richie Blackmore & Candice Night, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Sad ću malo premotati naprijed u budućnost do kraja 90"-tih godina prošlog stoljeća... 1997. godine ste oformili Blackmore"s Night. Tko je kreativna snaga iza cijelog projekta?
RB: Skladatelji iz 15"-og stoljeća.

Da li sami pišete i muziku i tekstove ili i vaša bolja polovica sudjeluje u tome?
RB: Candice uglavnom piše tekstove, a ja muziku

Koji vam je najdraži album iz perioda Blackmore"s Nighta?
CN: Čini mi se kao da je svaki album jednako vrijedan kao momenat u vremenu te svaki nosi svoju istinu. Tako da slušajući naše albume iz posljednjih 11 godina je kao da gledamo obiteljski foto album i putujemo kroz sjećanja, te je teško izabrati najomiljeniji. Ali trenutno na svom iPOD-u slušam posljednji, Secret Voyage.

RB: Ja nemam najomiljeniji, svi su jednako dobri.

Sad ću se malo odmaknuti od dosadašnjih pitanja i postaviti par općih životnih ako je to u redu? Što bi savjetovali današnjim mladima koji pokušavaju uspjeti u ovom svijetu muzike? Neke riječi mudrosti?
RB: Kad naučite prvih par akorda, prvo si nabavite dobrog odvjetnika da vas obrani od „morskih pasa“ u tom svijetu.

CN: Ja bih rekla da pokušaju ostati svoji i ne pokušavati postati netko drugi. Sačuvajte svoj identitet jer to je ono što vas čini prepoznatljivim u ovom svijetu. Previše ljudi se trudi nalikovati na neko drugoga. Nađite svoj zvuk, stil i put.

Kako provodite svoje vrijeme „van posla“? Imate li kakve hobije koji ne uključuju muziku?
RB: Gledam preko ramena i idem na duge šetnje. Također se bavim tematikom paranormalnog i čitam povijesne knjige iz 15"-og stoljeća. Također ponekad slikam pejzaže...

CN: Imam mnoge hobije. Volim fotografiju, kuhanje, vrtlartstvo, unikatni nakit itd. Volim šetati po šumi ili provoditi vrijeme kod kuće u tišini sa svojim mačkama. Ritchie i ja još uvijek igramo nogomet svaki vikend tako da je i to jedan od hobija. Također volim promatrati ptice (birdwatching). A kao bend smo uključeni u mnoge humanitarne akcije, te surađujemo dosta sa lokalnom vlašću vezano na teme ekologije i okoliša.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/01/blackmorecandice/richie2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/01/blackmorecandice/richie2m.jpg, Richie Blackmore, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Da li preferirate zdravu hranu ili se ipak tu nađe i pokoja piva s prijateljima uz roštilj?
RB: Pokušavam oboje, ustvari ponekad pokušavam kojeg prijatelja staviti na roštilj.

CN: Volim kuhati pa pokušavam izbalansirati oboje. Ritchie nije veliki fan roštilja pa bi pokoje pivce radije uz kakvu logorsku vatricu. S obzirom da je trenutno zimski period, pokušavam se orijentirati na etničku kuhinju. Volim kako određeni začini dodaju okus hrani, tako da kroz tjedan radim i vegetarijansku hranu, a i ribu, piletinu i ostalo.

Da li vam žena kad brani koju vrstu hrane iz zdravstvenih razloga?
RB: Pokušava mi zabraniti sladoled, ali se uspijevam iskrasti do slastičarnice, a imam i svoje veze koje mi prošvercaju unutra ako ne uspijem pobjeći.

Kako se posao odražava na vaš odnos muž/žena? Da li se moraju raditi kompromisi? Je li teško ili možda ne uopće, s obzirom da ste u istoj „branši“?
RB: Oboje odlično međusobno surađujemo. Kad radiš glazbu, moraš biti spreman da onaj drugi ponekad odbije neke tvoje ideje ako mu se ne svide. Bio sam u bendovima gdje se odmah uzjogune ako se neka ideja ne prihvati, a u ovom bendu radimo ono što je bitno za pjesmu a ne za ego.

Ako bi pogledali unazad kroz svoj život do sadašnjosti, da li žalite za ičim? Da li bi išta promijenili?
RB: Ja lako zaboravljam prošlost. Ona me je dovela do sadašnjosti s kojom sam više nego zadovoljan.

Da li se ikad umorite biti R. Blackmore, jedan od najboljih svjetskih gitarista?
RB: Nikad se ne umorim, ali se ne slažem da sam jedan od najboljih. Ima mnogo velikih gitarista po svijetu, mnogi su i nepoznati.

Da li je to ponekad teško breme ili to uopće tako ne gledate?
RB: To mi nije nikakvo breme, samo sviram što osjećam. Kao što je Jon Lord jednom rekao: ako im se svidi – Bog ih blagoslovio, a ako im se ne svidi – Bog ih blagoslovio.

Vratimo se malo u muzčke vode... Koje su vam najomiljenije gitare, te na kojim pojačalima i efektima sad svirate?
RB: Kada sviram akustiku, najviše sviram na Hideho Kawakami gitarama, te Flyde, Alvarez i Lakewood. Od struje koristim Fender Stratocaster i Engl pojačala. Akustična pojačala su Fender i Trace Elliot.

Da li mislite da je moderna tehnologija ugasila dušu onog zvuka 60"-tih i 70"-tih ili je možda pomogla?
RB: Mijenjam mišljenje o toj temi iz dana u dan. Očito volim stariji zvuk, a primijetio sam da mnogi tzv. rock bendovi današnjice pokušavaju zarobiti taj stari zvuk pa ne slušam mnogo današnjih rock bendova.

Koji današnji bendovi su vam zaokupili pažnju? Imate li omiljenih?
CN: Mislim da je Pink najbolji ženski vokal današnjice. Također volimo Sarah Brightman i neke pjesme od Kelly Clarkson. Ali za muzički kontinuitet volim poslušati stariju muziku. Ukusi nam variraju pa učimo i od starih i novih glazbenika.

Što očekujete od hrvatske publike? Da li ćete nam otkriti dio repertoara koji ćete izvoditi ili da nestrpljivo čekamo?
RB: Proslijedit ću šešir pa očekujem donacije. Hrvatska nam se čini lijepom zemljom, i posebno se radujemo što ćemo tu svirati i odsjesti u nekim od dvoraca.


{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/01/blackmorecandice/richie3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/01/blackmorecandice/richie3m.jpg, Candice Night, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Sada bi postavio par pitanja gospođi Night/Blackmore...
Znam da ste do svojih dvadesetih radili kao model u raznim oglasnim kampanjama. Što vas je nagnalo da se okrenete muzici?

CN: Uvijek sam htjela biti uključena u muziku na neki način, ali nisam mislila da ću ja biti ta na pozornici. Muzika mi je uvijek bila nešto više – kao disanje. Mislila sam da ću raditi na nekoj radiopostaji ili u diskografskoj kući, pa sam pohađala koleđ za radiokomunikaciju i radila sam za najveću radiopostaju na Long Islandu u 1989. godini kad je Deep Purple došao odigrati dobrotvornu nogometnu utakmicu protiv naših dj-a s radija. Zatražila sam Ritchija za autogram i on je poslao tri roadieja kroz publiku da pitaju tko sam. Razgovarali smo satima i nedugo nakon toga me je pozvao da krenem na turneju s njima i da li bi pjevala backup vokale. Nakon toga je sve ostalo bila prirodna evolucija do danas. Također me je zamolio da napišem neke tekstove za Rainbow i da otpjevam harmonične vokale. Nakon toga bi skladali svoje stvari kao bjeg iz rocka, i napokon su te stvari postale naš prvi album. Volim skladati i pjevati i to me ispunjava puno više nego što bi manekenstvo ikad moglo. Sa manekenstvom se sve vrti oko izgleda dok glazba izvire iz duše.

Što inspirira vaše stvaralaštvo?
CN: Mnogo stvari. Od prirode oko nas do legendi, bajki i mitova u zemljama gdje nastupamo. Sve što iskusimo nekako nađe svoj put u tekstove.

Također svirate i neke srednjovjekovne instrumente?
CN: Da, mnoge. Od lutnji, gajdi i rogova pa sve do frula i električnih gajdi.

Što vas je zainteresiralo za te instrumente?
CN: Ustvari sam ih počela svirati iz nužde. Ritchie ih je sakupljao jer mu se sviđao njihov izgled, ali svaki puta kad smo trebali zvuk nekog od njih za skladbe, morali smo unajmiti glazbenike. Pa sam nakraju sama počela učiti. To pogotovo koristi dok smo na turneji jer u pojedinim dijelovima svijeta je teško naći glazbenike koji sviraju neke od tih instrumenata. To oplemenjuje sve naše skladbe a s obzirom da je sve bazirano na srednjem vijeku, dobro je imati autentične instrumente.

Što mislite o metal muzici, pogotovo jer ste gostovali na albumima bendova Vasquez Beto i Helloween? Imate li omiljeni metal bend?
CN: Ja sam dijete 70"-tih i 80"-tih, pa sam svoje tinejđerske godine provela slušajući mnoge hard rock i metal bendove, tako da moj ukus varira od Cruea i Motley Crewa, pa sve do Rainbowa sa Diom. Još uvijek znam poslušati tu muziku sa svojim prijateljima. A u pjesmu koju mi je Helloween poslao sam se jednostavno zaljubila i bila sam sretna da to mogu odraditi. Pjesme Vasquez Beto i čak i Aina Days of Doom rock opere su bili također odlični projekti u kojima sam sudjelovala. Ne pjevam ništa u čemu ne uživam i nasreću ovi projekti su bili baš nešto u čemu sam uživala.

I za kraj, što bi poručili našim čitateljima, vašim slušateljima i fanovima?
CN: Radujemo se nastupu u Zagrebu jer smo odavno htjeli doći u Hrvatsku te smo uzbuđeni što ćemo se napokon tamo uputiti. Vidimo se uskoro...

Hvala vam na vašem vremenu i vidimo se uskoro u Zagrebu...