×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2008/12/mandrill/1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2008/12/mandrill/1m.jpg, Mandrili, Left} Treći album sa četiri naslovnice povod je za blitz e – mail prepisku između basista Roberta, koji svoj komad drva sa četiri žice svira prstima i SoundGuardian portala. A pitajte bilo koju djevojku što ima za reći o basistima i njihovim prstima. Robert ima svašta za podijeliti s vama na temu skejtanja, Živog blata, opijanja po Rijeci te skupog vremena u studijima Lijepe naše.

Robertov bend, Mandrili, nakon peripetija oko imena izdali su vrlo koherentnu ploču i ponekad zazvuče baš kao Faith No More na hrvatsko jeziku. Provjerite to van. Svidjet će vam se. Zanimljiviji su od Coldplay u svakom slučaju.

Ideja sa likovnim oblikovanjem putem varijabilnog covera je inovativna na našem području. Koji su vam cover najnapetiji od albuma koje volite, ili je to samo London Calling od The Clash?
Ma nije naš cover neka revolucija. On jednostavno doprinosi feelingu albuma, zajedno sa samom glazbom. To je i cilj, zar ne?. Uz vječnu zelju da budeš poseban, naravno. Zato 4 covera u jednom albumu. Dobar cover je jedno sa glazbom na nosaču zvuka. Pogledaj The Wall od Floyda, Evil Empire od Rage Against The Machine, Blood Sugar Sex Magic od Red Hot Chili Peppers. Nagovještaju nesto sto te očekuje "unutra".

Koliko dugo ste snimali Tibet?
Ne sjećam se točno. Bilo je opušteno. Išli bi u studio popodne, poslije odrađenih nam poslova. I snimali bi po par sati. Bend je tim tempom bio gotov za desetak dana, ako me sjećanje dobro sluzi. Sve uživo i ponosimo se time. Ćoza je snimao vokale kad je uhvatio vremena. Ja sam radio i popodnevne na poslu pa me nije bilo u studiju recimo po tjedan dana. Poanta je povjerenje koje izgradiš vremenom. I unutar benda i sa producentom. Matej je naš dobri duh :) Znaš da će se pjesma privesti kraju kako je i zamišljeno, bez obzira bio cijeli bend tamo ili samo jedan član.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2008/12/mandrill/2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2008/12/mandrill/2m.jpg, Mandrili, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Na što bi upozorili bend koji prvi put ide u taj mitski studio?
Na to da ne bacaju pare u vjetar. Za demo snimku suludo je ulupat 1000 eura, što neki naprave. Toliko od mog predavanja. Mladi bend ionako neće poslušati savjet, a starijima više ne treba. Znači, rad, rad i samo rad.

Nakon tri albuma, zreliji, stariji, luđi & jači… kako vam se izbor zanimanja čini? Da li je manje crn nego na početku?
Nas vise ništa ne interesira osim nastupa za ljude, po mogućnosti uživo. TV je ok, ali nije ni blizu interakciji u klubu. A da smo ludi - jesmo. Jel` znaš nekog normalnog da radi ovo?!

Na početku bend je bio crossover, zašto ste odjebali repanje našturb pjevanja?
Zbog emocije (Ha! Znao sam da su emo. –op.a.). Veća je paleta emocija koju možeš izraziti i pjevanjem, nego samo repanjem. A nigdje ne piše da smo repanju rekli "gudbaj".

Koja vam je najdraža stvar koju ste pročitali o sebi u štampi i na što vam liči zemlja koja nema niti jednu glazbenu novinu u klasičnom, papirnatom, smislu?
Najdraža stvar? Da smo dobri. A ovo drugo...Mogu samo reći da nije dobro. Zaostala i zla Jugoslavija imala je nekoliko glazbenih magazina i brdo kritičara, specijaliziranih za određeni pravac. Napredna i demokratska Hrvatska nema ništa od toga. Isti čovjek kritizira i Slayer i Chemical Brothers i Wilco. Mila majko...

A riječka scena?
Dragi prijatelji sa kojima rado popijemo cugu. I svima Bog nek da zdravlja.

A kriza i porast cijena trzalica na globalnom tržištu?

Mene baš briga, ja sviram prstima...

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2008/12/mandrill/4.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2008/12/mandrill/4m.jpg, Mandrili, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Negdje na webu je pisalo da netko u bendu skejta. Da li je taj netko mogao izvrtiti 360 flip?
Flip, smlip. Nebitno. Treba reć" da su Mandrili zaslužni za peticiju organiziranu u Rijeci povodom otvaranja skate parka. I uspjela je. Sad u dućan po gips i dić` nam spomenik. Ajde!

U Zagrebu ima više mjesta za razbijati dasku. Planirate koncertnu promociju u prijestolnici?
U KSET-u smo 29.1.2009. Dođite.

Najbolji klub u Rijeci?
Stereo za svirku, Palach za pijanke.

Žalite li što je Živo blato snimilo samo jedan album?

Žalimo. Britka i kvalitetna kritika našeg društva. Uz vrhunsku glazbenu podlogu.

Žalite li za dobom kaseta prije poplave seedera i leechera?
Nema do magnetofona. Traka je traka. Topla, osjećajna, lagano vrti...ko` žena u ponoć... (E, ovo je totalno emo. – op.a.)


Fotografije ustupljene ljubaznošću Aquarius Recordsa