Intervjui
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Svi vi koji volite dobru i kvalitetnu glazbu stanite malo na loptu!
Ako već niste, svako nabavite njihov album "Escape" izdanje izdavačke kuće Dancing Bear i udobno se smjestite, malo zamračite prostoriju, pripremite neki napitak i pustite da njihova glazba koja dolazi s ovog izvrsnog albuma učini svoje. Tek nakon toga možete pročitati što su nam Zoran, Borko i Toni ispričali u ovom kratkom razgovoru, a sve s ciljem koncertne promocije albuma koji će se održati 23. studenog u Klubu kazališta Komedija, s početkom oko 21h.

Prvo želim vas i osobno pozdraviti ispred glazbenog portala SoundGuardian.com i poželjeti vam odmah na početku još puno ovakvih albuma.
Pa kako je uopće došlo do ove suradnje?
Zoran: Mislim da smo prvi puta zajedno zasvirali kao trio negdje 2018., a Borko i ja smo već godinama prije toga zajedno svirali u Atma Mundi Ensemble-u. Tonija smo poznavali sa scene i nekako se desilo da zasviramo zajedno. Na svirci smo svirali isključivo improviziranu glazbu i to nam je bilo «wow» pa smo i nastavili sa time. Super je to što i sada, nakon puno odsviranih koncerata zajedno, uvijek nam svaka pjesma zvuči malo ili puno drugačije nego na prethodnom koncertu.

Što ste osjetili kada ste prvi puta zasvirali zajedno?
Zoran: Definitivno smo osjetili da imamo specifičan zvuk kao trio, prvenstveno radi instrumentarija koji koristimo. Tonijevih nekoliko klavijatura, Borkov jazz bubanj, udaraljke i tibetanski zvončići i moji razni žičani etno instrumenti stvaraju zaista jedinstvene atmosfere koje smo odmah osjetili. Isto tako, nas i van pozornice veže prijateljstvo i slični glazbeni afiniteti što je sigurno bitno za zajednički zvuk.

escape

Naslovnica albuma "Escape", recenziju pročitajte OVDJE

Ova vibra koju odašiljete ima vrašku moć, kako se vi nosite s njom?
Zoran: Njegujemo je i brinemo o njoj. Na koncerte uvijek krećemo dosta ranije nego što bi možda trebali kako bi imali vremena podružiti se i sve raditi u miru. Obavezan dio je zajednički ručak ili rana večera gdje uvijek ima vremena za razne teme koje često nisu vezane za glazbu nego pričamo o prirodi, filmovima, stripovima, košarci, tenisu...Kako sada živimo u tri različita grada i nemamo uvijek vremena za druženje osim na koncertima nama je svaki koncert svojevrsan ritual.

Kada krene svirka jel' imate neke odrednice ili se fakat prepuštate osobnim osjećajima, refleksijama i međusobnoj interakciji?
Zoran: Kad smo počeli svirati zajedno nismo imali nikakve odrednice nego bi netko počeo sa nekom glazbenom idejom i druga dvojica bi je slijedili. Snimanje albuma je to donekle promijenilo, stvari su nam već bile jasnije i imali smo neke odrednice u smislu što bi htjeli snimiti i kakav zvuk dobiti. Na snimanju je svatko donio neke skice i to su postale pjesme koje su sada na albumu. Kad ih sviramo uživo znamo odakle krećemo ali i dalje je najbitnija međusobna interakcija koja nas uvijek odvede u nekim novim smjerovima.

zos1

Tko je taj koji kaže ovo ide, ovo ne, ovo ćemo ovako, a ovo onako? Tko je "boss" ili ste zajedno u ovoj vašoj nadahnutoj glazbenoj priči?
BORKO: pa trudimo se nekako pridržavati demokratskih načela :) ali često instrumentarij diktira smjer, odnosno tip zvuka ili stilistički pristup sviranja u tom trenu, pa će ako Zoran uzme koru zasigurno inspiracija biti Afrika i njena izražena "zemljana" ritmika. Tako da unutar tih Zoranovih odabira i Tonijevih različitih zvukova/efekata sa 4 različite klavijature se nekako krećemo i prepuštamo nekim novim, svježim situacijama, koje opet i ja kao bubnjar mogu započeti i postaviti "groove" ili određenu atmosferu za kolektivnu improvizaciju.
Samim time "boss-a" nema na papiru, službeno :) ali bih svakako izdvojio Tonija kao svojevrsnog idejnog začetnika i prijatelja koji nas je okupio i vidio potencijal nakon što smo odsvirali par ad hoc svirki. On se zaista srčano i predano angažira u svakom bendu u kojem se nalazi, što je danas posebna i rijetka kvaliteta glazbenika, tom profesionalnošću odlikuje se također i Zoran.

Kako doživljavate ovu svoju glazbenu priču?
BORKO: za mene osobno sloboda izbora, donošenja odluka, življenja/sviranja predstavlja temeljno načelo koje osigurava ekspresiju trenutka, mali bljesak Božjeg blagoslova da se prepustimo i hodamo ovom planetom sa našom idejom o tome kako živjeti, pa tako izražavanjem kroz zvuk i način djelujemo jedni na druge, iskreno, nepretenciozno i s ljubavlju.
Ovaj bend mi pruža više tih prilika da "nestanem" u zvuku svirajući s intencijom da i publika to osjeti i prepusti se, te zaplovi sa nama.

zos2

Nakon preslušavanja albuma, logički se postavlja pitanje kako sve ovo tek zvuči uživo?
BORKO: Pa zasigurno drugačije od snimljenog albuma :) uvijek nagovjestimo na našim koncertima neke od tema koje su nastale u studiju i koje su kao takve snimljene ali u biti mene osobno najviše veseli istraživanje i prepuštanje trenutku, prostoru gdje sviramo, publici tog dana i našem raspoloženju. Svakako paleta zvukova koja se rijetko može čuti u ovoj kombinaciji. Zoran dovodi cijeli jedan world music zvuk kroz različite instrumente s različitih kontinenata, Toni pak dovodi kroz klavijature elektro fuziju i tradiciju koja je počela 70ih a koja današnjim razvojem tehnologije omogućava nezamisliva zvukovna čudesa, dok ja na bubnjevima i uglavnom iz jazz svijeta, trudim se reagirati na njih koristeći neke udaraljke i efekte koje osjetim u trenu da bi mogli odgovarati onome što čujem od njih.
Svakako ćemo onom tko dođe probati prikazati različite muzičke "slike" i provesti ih kroz neke naše svijetove prenoseći ultimativnu poruku ljubavi i mira koje svijetu u ovom trenutku trebaju više nego ikada. 🙏🤍☺

Pred vama je koncertna promocija albuma i vjerujem da će to biti vrhunska glazbena poslastica za sve one koji znaju što je dobra i kvalitetna glazba. Veselite li se svom nastupu?
BORKO: Veselim se svakoj prilici kada mogu svirati i zahvalan sam beskrajno na tome a posebno me uzbuđuje, uvijek iznova, pomisao da nemam pojma šta nas zapravo čeka :) kao i sve u životu danas se trudim što više prepustiti i osvijestiti struju koja me/nas svih/sve svakodnevno vodi.
Sa dečkima "Zmaj" i "Star" igra na pozornici je uvijek laka i zabavna tako da je u klubu Kontesa, koji mi je jedan od lijepših i dražih mjesta za koncerte u Zagrebu, zagarantiran dobar ugođaj i Bijeg u neku željenu, utopističku realnost.

Što će publika dobiti?
Toni: Publika će sigurno dobiti još jedno naše neizvjesno putovanje, kažem namjerno neizvjesno jer se nikad ne zna na koju će stranu vjetar okrenuti i kamo ćemo završiti. Možda krenemo s najboljom namjernom da ispoštujemo aranžman određene skladbe, ali ako se u tom nekom trenutku desi neočekivana i uzbudljiva iskra možete biti sigurni da ćemo se pozdraviti sa aranžmanom i krenuti ganjati tu muzu pa di nas odvede. Publika će svakako dobiti porciju strasti, energije, virtuoznosti, a ponekad i snalaženja u situaciji, sve je to čar glazbene igre na pozornici.

zos

Što dalje, kakvi su vam planovi za blisku i daljnju budućnost?
Toni: Trenutno nam je cilj još svirati i promovirati ovaj materijal pa kad nam dođe da ponovo odemo u studio sigurno nećemo puno razmišljati o tome.

Kako ste zadovoljni promocijom, TV, radio i sl.? Imate li podršku medija?
Toni: Ne očekujemo baš da se ova glazba pušta na radiju, eventualno u specijaliziranim emisijama, nismo snimili ni spot, nismo se nikad ni zamarali time, vidimo se uglavnom na pozornici gdje ova glazba najbolje komunicira sa publikom, a cd izdanje je zgodno da nas možete ponijeti i doma. U svemu tome imamo i potporu od našeg izdavača Dancing beara.

Evo prilike da još jednom pozovete ljude na koncertnu promociju albuma "Escape".
Toni: Pozivamo vas ovom prilikom da svi skupa pobjegnemo na neko bolje mjesto. Mjesto iskrenih emocija, bez fige u džepu, tri dečka na pozornici sa pregršt instrumenata dat će sve od sebe da se svi osjećamo odlično tih sat i pol do dva, ako ništa drugo bar ćemo se svi dobro zabaviti. Klub kazališta Komedija u samom centru grada odmah do trga Bana Jelačića, dođite na vrijeme zauzeti mjesto, mislim da počinjemo u 21:00

IzvještajiAvalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu


Žestoka rock svirka Kojota grmjela Tvornicom


Sjajna Jeboton Fešta u klubu Boogaloo


Urban&4 na samoborskom fašniku


Megadance party pretvorio zagrebačku Arenu u najveću diskoteku u Hrvatskoj


Mangroove - Acoustic special u Klubu Kazališta Komedija


Svemirko i Donkey Hot nastupili u rasprodanom Vintageu


Kaos 696 Winter War 2024 Tour