Intervjui
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2008/02/01/mizar1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2008/02/01/mizar1m.jpg, Mizar, Left} Nedavno objavljeni album ponovno aktivirane makedonske grupe Mizar te ne održani koncert u Zagrebu, bili su povod da na kratko zaustavimo Gorazda Čapovskog i priupitamo ga nekoliko pitanja o tom neodržanom koncertu, odnosu s grupom Leb i sol, novim makedoskim glazbenim snagama i još koje čemu.

Koji je razlog odgađanja koncerta u Zagrebu i jeste li dogovorili drugi datum koncerta?

Razlog odgađanja je prerani datum za koncert koji se trebao desiti 21.12., to jest, album je izašao samo dva tjedna prije tog datuma.Tako da je bolje da koncert bude odgođen za proleće. Da malo album legne našim fanovima.

Je li vaša muzika od samoga početka vašega rada spoj gothic rocka, staroslavenskih i bizantskih crkvenih napjeva te makedonske tradicionalne muzike ili ste taj stil izgradili postepeno, pa vas šire slušateljstvo tek od tada poznaje? Jeste li kad svirali ili svirate drugačije?

Nikad nismo svirali drugačije, taj spoj ili tu fuziju između tih stilova smo počeli raditi davne 1983. godine, što znači, imali smo oko 16 godina, što pak znači, mogu slobodno reći da smo još na početku eksperimentiranja s tim stilovima. Naš zenit dostignut ćemo kad se otarasimo svih uticaja popularne glazbe, posebno kad se otarasimo svih uticaja pop biznisa i potpuno se vratimo iskonskom rocku i našoj mediteranskoj i balkanskoj tradiciji. Za to je još rano, još ima celu dekadu do 50 godina.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2008/02/01/mizar0.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2008/02/01/mizar0m.jpg, , Center}

Je li taj način muziciranja, muzički stil, smislio netko od vas pa su ostali muzičari to prihvatili kao stil grupe ili ste to izgradili spontano svi zajedno u grupi?
Mizar je makedonska kauza, što znači da svatko tko ima ideju može slobodno svirati u Mizar. Bend je više kao kolektiv za muzičku suradnju. Inače stilski taj spoj smo počeli Risto Vrtev (ARHANGEL) i ja, i to pod silnim uticajem IDOLA (Odbrana i Posledni denovi), Joy Division, Leb i Sol, Can i Brian Eno.

Jeste li imali uzore i koji su bili?
Joy Division, Idoli, Sarlo Akrobata, Leb i Sol, Can, Brian Eno, Sisters of Mercy, Paraf, Rana Electronika, Tradicionalna Balkanska Muzika, Crkovna Muzika, Talking Heads, Bauhaus, David Bowie (Low,Heroes i Scary Monsters period), Disciplina Kičme, Azra, Film, Gang of Four, Magazine, Stranglers..

Je li vas inspirirala grupa "Leb i sol" koja je napravila uspješan spoj makedonske tradicionalne muzike sa jazz-rockom, pa ste onda i vi pokušali tražiti neki drugačiji spoj muzike vašega podneblja sa svjetskim trendovima ili ste potpuno nezavisno došli na ideju da prilagodite strani muzički žanr vašem podneblju?
Inspiracija Leb i Sola je potpuno tačna i tačno je da smo pokušali tražiti neki drugačiji spoj muzike našeg podnebja sa svetskim trendovima.

Imate li kakve kontakte i razmjenu iskustava s muzičarima iz grupe "Leb i sol", jedine koja je osim vas probila granice svoje zemlje, odnosno jedine osim vas za koju mi ovdje znamo u području pop-rock muzike?
Gorazd: Jeste i mi smo vrlo dobri prijatelji. Ponekad popijemo i po neku rakiju u neki lokalni skopski bircuz.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2008/02/01/mizar3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2008/02/01/mizar3m.jpg, , Center}

Možete li nam skrenuti pažnju na neke kvalitetne mlade muzičare ili bendove u Makedoniji koje još nismo imali prilike čuti?

MOOGER FUGER, BEI D FISH, ROBOTEK, PMG KOLEKTIV, THE JOHN, BAKLAVA, STRING FORCES. Mnogo je dobrih Metal bendova i post punk bandova, PIKOLOMINI....

Što mislite o današnjoj, a kada kažem današnjoj onda mislim na unatrag 5 godina, muzičkoj sceni i koje bi bendove ili muzičare mogli izdvojiti kao vama interesantnije?
Mislim da globalno scena u svetu je izgubila na vozbudlivost i uzbuđenju (tu stavljam i našu scenu sa bivše Jugoslavije), gubitak autentike, kreacije, sve je nekako Fast Food muzika. No to će se popraviti, pogotovo računam na podem slovenačke, hrvatske i srpske scene. Mislim da će frustracija nagomilana ovih 17 godina učiniti novu muzičku revoluciju.

Možemo li očekivati CD ili DVD s nekog koncerta, dakle live album i koji su planovi za budućnost?
Da, i to ove godine.

Fotografije preuzete sa služebnih stranica grupe Mizar


Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici