Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2007/12/04/sl3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2007/12/04/sl3m.jpg, Susie Ledge, Left} Susie Ledge smo imali prilike gledati na koncertu grupe Kosheen 04.12. u klubu Aquarius, gdje je nastupila kao njihov support. Kako nas je naprosto očarala svojom glazbom i izvedbom nismo mogli, a da ne pokušamo doći do nje i priupitati ju nekoliko pitanja. Što smo saznali pročitajte u nastavku teksta.

Tko je Susie Ledge? Reci nam nešto o sebi.
Imam 31 godinu, rođena sam i odrasla u Newcastleu na sjeveroistoku Engleske. Imala sam tu sreću da sam u svemu što sam radila imala veliku podršku svoje obitelji i prijatelja. Imala sam sretno djetinjstvo i istraživala sam svoje interese. Glazba mi je uvijek bila na prvom mjestu. Mrzim marcipan i vegetarijanka sam.

Kada si se počela baviti glazbom?
Počela sam se baviti glazbom čim sam mogla udariti lonac s kuhačom, nazvala sam ga svojim bubnjem. (smijeh) Ozbiljno, bila sam vrlo mlada. Imala sam nekoliko godina kada sam počela nabijati po klaviru, pa iako sam prilično uživala u tome, pravu ljubav sam pronašla u akustičnoj gitari koju je tata kupio. Doduše, kupio ju je mojem bratu, no na kraju sam je ja više koristila od njega.

Oduvijek sam pisala pjesme, još od kad se sjećam da sam prvi put gledala Top of the Pops. Imala sam otprilike 4 ili 5 godina. Želja mi je oduvijek bila napisati pjesmu koju će svi rado pjevati. To mi je i pošlo za rukom kad sam imala 16 godina i kad sam već naučila bolje svirati gitaru. Barem sam mislila da mi je pošlo za rukom, pa sam nastavila dalje pisati.

Evo dosad si objavila 2 EP-a koja možemo čuti na tvojoj myspace stranici i to je ipak nešto. No kada možemo očekivati album?

Napisala sam dvije ili tri pjesme koje su dovoljno vrijedne da budu uvrštene na album i trenutno hvatam svaku priliku da ih predstavim i da konačno objavim album. Prije ili kasnije će biti vani. Inače, pjesme sa ova 2 EP-a producirane su sa nešto elektronskih ritmova i vrlo cool sintesajzerima... Dobivate mnoštvo različitih melodija u mojim pjesmama.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2007/12/04/sl1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2007/12/04/sl1m.jpg, Susie Ledge, Center}

Vratimo se malo u prošlost. Koliko sam čuo, imala si bend imena Carousel? Što se desilo s njim?
Carusel je bio moja polazna točka. Imala sam puno sreće jer su svi članovi benda bili vrlo ambiciozni i svaki je svojim talentom pridonosio bendu. Ništa se osobito nije dogodilo s bendom kao takvim, bili smo mladi i bend je bio dobar način da se izrazimo. Kako smo postajali stariji i ozbiljniji tako su se i naši ciljevi mijenjali, stoga smo otišli svatko na svoju stranu. No i dalje smo ostali dobri prijatelji i često se vidimo.

Znači li to da sad nastupaš sama ili imaš svoj prateći bend?
Uglavnom nastupam sama na većini koncerata, ali tu i tamo mi se zna pridružiti još jedan gitarist, moj prijatelj Alistair Pope. On je izniman gitarist i ima svoj bend Version 88 koji vrlo dobro napreduje u indie/rock vodama.

Trenutno mi je puno bolje nastupati samostalno, vrlo sam samopouzdana i znam točno kako želim da moje pjesme zvuče. Naravno, otvorena sam za suradnju s drugim glazbenicima i želja mi je da jednoga dana na pozornici iza sebe imam cijeli bend.

Hrvatska publika imala je prigodu prvi puta te čuti i vidjeti (nadam se ne i posljednji put) na koncertu Kosheena u klubu Aquarius. Kako ti se svidio Zagreb, klub Aquarius i cijeli ambijent Jaruna na kojem se Aquarius nalazi?
Zaista sam uživala nastupajući u klubu Aquarius. Okoliš pored jezera je zaista umirujući pa smo Sian i ja nakon koncerta otišle bacati kamenčiće u vodu i udisati malo svježega zraka.

Publika je bila vrlo susretljiva, što iznimno cijenim, tim više što nisu došli gledati mene nego Kosheen. Kasnije sam upoznala puno ljubaznih ljudi kojima se svidjela moja izvedba i moje pjesme pa se nadam da ću se vratiti uskoro i odsvirati još koncerata.

Gdje si upoznala uopće Kosheen i kako je krenula suradnja s njima?
To je vrlo duga priča, ali i vrlo jeziva ili sudbonosna, kako god želiš. Upoznala sam Kosheen poslije njihovog koncerta u mom rodnom Newcastleu, otprilike prije 4 godine, baš kad su objavili svoj drugi album Kokopelli. Upoznala sam Sian i dečke nakon koncerta. Sian me pozvala u backstage na piće, na kraju smo svi pjevali, a ja sam svirala njezinu gitaru. Tri i pol godine nakon toga ponovno sam je srela na još jednom koncertu Kosheena, ovaj put u Londonu gdje sada živim i ona me se sjetila. Razmijenile smo brojeve mobitela i u biti pozvali su me da odsviram kratak akustični set prije njih na koncertu u KOKO-u u Londonu. To je prošlo sasvim dobro i onda nekoliko mjeseci kasnije iz vedra neba mi stiže poziv, 6 dana prije početka njihove europske turneje, da želim li im biti podrška na koncertima po Europi. Rekla sam ‘Hmmmm čekaj da razmislim malo…. DA MOLIM!’ Od onda smo jako dobri prijatelji i to me nagnalo da pomislim kako je za neke stvari jednostavno suđeno da se dese.

Onda je sasvim logično da te pitam hoćeš li snimiti pjesmu sa Sian. Osim toga, bila ti je prateći vokal na tvojoj posljednjoj pjesmi u Zagrebu.
Voljela bih snimiti pjesmu s njom, osobito Falling, pjesmu koju smo zajedno izvele u Aquariusu. Ono što je interesantno da tu pjesmu nismo do tada nikada izvodile zajedno, bio je to trenutak odluke i nakon Zagreba smo na preostalim koncertima stalno izvodile tu pjesmu u duetu. Sian ima tako lijep i moćan glas koji se izvrsno nadopunjuje s mojim nižim i mekšim glasom. Mislim da bi bile lude kada ne bismo snimile tu pjesmu u studiju.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2007/12/04/sl4.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2007/12/04/sl4m.jpg, Susie Ledge, Center}

Na koncertu Kosheena čuo sam prvi put za tebe, a tvoja me glazba zaista fascinirala. Tvoj zvuk podsjetio me na zvuk KT Tunstall. Barem na onaj akustični dio. Što misliš o njoj i odakle crpiš inspiraciju za svoje pjesme?
Volim slušati KT Tunstall, nekako se mogu poistovjetiti s njezinim ambicijama, i samo motivacijom da uspiješ čak i kada nemaš novaca na bankovnom računu, a imaš vještine da radiš posao koji je udaljen od onoga što želiš raditi i moraš raditi i onda ideš dalje i dalje i loviš svoj san. Ako ne odustaneš, sigurno ćeš ostvariti rezultat. Nema svrhe odustajati jer najteže je kad shvatiš za što si predodređen i što trebaš raditi. Stoga samo naprijed i nema odustajanja! Ah da.. vratimo se na pitanje (haha). Inspiriraju me mnogi ljudi, ne nužno glazbenici, samo obični stvarni ljudi, moji prijatelji… Svi smo tu negdje i lovimo svoj san.

Tko su ti uzori i omiljeni glazbenici?
Teško pitanje, hvala ti na tome! Pa veliki pjevači/tekstopisci koji mi odmah padaju na pamet su Carol King, Barbara Dickson (odrasla sam uz njezine pjesme jer su je moji roditelji jako voljeli slušati) i naravno Sian Evans iz Kosheena. Provodeći vrijeme s njom, kao i slušanje njezinog pjevanja te gledanje nastupa, svakodnevno me inspirira da nastavim raditi ovo čime se bavim. Gledati nekoga kako iz dana u dan daje svoje srce i dušu u svoj rad, zaista te motivira da postigneš ciljeve koje si zacrtao. Od ostalih glazbenika, volim slušati Stevie Wondera, Princea (on je Bog!), nedavno sam gledala i Police i totalno su me rasturili. Naprosto fantastično!

Reci nam što još Susie voli osim glazbe? Imaš li uopće vremena za obitelj i prijatelje sada kad si na turneji?
Što još volim osim onih očitih stvari? Volim otići na piće s prijateljima i uživati u ugodnoj atmosferi, volim odlaziti na festival i raspustiti kosu. Kao i svaka djevojka, volim kupovati…

Moji prijatelji i moja obitelj su zahtjevna gomila, ali i puni razumijevanja jer znaju da sada nemam vremena toliko koliko sam ga imala prije. Vole da ih putem maila ili web stranice obavještavam o tome kamo idem, gdje ću svirati i slično. Obitelj je sretna i ja živim svoj san. Naravno, vidim se s njima kad god se ukaže prilika. Mama mi je najbolja prijateljica i često zna putovati po zemlji kako bi vidjela moje nastupe.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2007/12/04/sl2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2007/12/04/sl2m.jpg, Susie Ledge, Center}

A kako se tebi sviđa biti na turneji?
Volim biti na turneji. Znam da je ovo sad bilo moje prvo turnejsko iskustvo, a dojmovi su tim bolji što sam bila ne samo s izvrsnim ljudima na turneji nego i s omiljenim bendom, tako da sam u pojedinim trenucima imala osjećaj da sanjam. Mjesta na kojima smo svirali su izvrsna, a publika diljem Europe vrlo pozitivna i puna podrške, tako da sam se osjećala dobrodošlom na svakom koncertu na kojem sam svirala. Inače, publiku u Velikoj Britaniji je teže zadovoljiti. Nisam sigurna zašto je to tako, ali istina je. Imala sam osjećaj spuštanja na zemlju kad sam se vratila u Veliku Britaniju, ali bilo je lijepo ponovno vidjeti sve moje prijatelje i provesti neko vrijeme s njima nakon tri tjedna izbivanja.

Jedina mana turneja je ta što ne vidiš uopće grad u kojem nastupaš, osim ako nemaš slobodan dan. Tako da se zna desiti da se nekad probudim ujutro u drugoj zemlji i jedino što vidim jest unutrašnjost prostora u kojem nastupam. Međutim, mjesta koja sam vidjela su zaista prekrasna.

Kad smo već kod toga, koje mjesto je najčudnije na kojem si nastupala, a koje najbolje?
Najčudnije mjesto na kojem sam ikad nastupala? To nije lako pitanje! Najčudnije je vjerojatno bilo u garaži mojih roditelja za moj 21. rođendan. Tada sam još imala bend, susjedi su bili oduševljeni tim mojim nastupom.

Što se najboljeg mjesta tiče, to je vjerojatno KOKO u Londonu kada sam po prvi puta nastupala kao podrška Kosheenu. Atmosfera je bila naelektrizirana! Mislim da je upravo taj nastup nagnao Sian da me pita da im se pridružim na turneji. Zbog tog razloga, to mi je mjesto najdraže.

Hvala ti Susie na vremenu koje si odvojila za nas i nadam se da se vidimo uskoro.