Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Aleksandar B. Stojanović je novosadski glazbenik. Iza njega je nekoliko albuma, a njegova glazba je kompleksna i mnogima nedokučiva. O njegovoj glazbi, te što njega zanima pri tom istraživanju i još mnogočemu, pročitajte u ovom razgovoru. Obzirom da je Aleksandar jedan dio života proveo u Njemačkoj, pomalo se u našoj komunikaciji borio s padežima, ali mi smo komletan tekst pred vas stavili u izvornom obliku da se ne izgubi autentičnost. Naš sugovornik nije imao ništa protiv toga.

Tko je Kaschade?
Kaschade je glazbenik koji je u kupatilu video Koala životinjicu zajedno sa Greysi Alienom. Greysi Alien je imao na sebi periku, a nad njime je bila neonsko plava voda. Također, Kaschade je njemačko prezime ali zvuči kao parfem od marcipana i divljeg kestenja.

Kako je sve počelo?
Spontano. Sa jedanaest godina išao sam u privatnu glazbenu školu u gradu, Krefeld. Tamo sam pohadjao šest ili sedam puta da bi se odlučio na samostalnu varijantu. Moj glavni instrument je saksofon i nisam htio da sviram suhoparnu klasičnu glazbu. Umjesto toga, na tipkama sam svirao rock, jazz, blues. Eksplozijom elektronske glazbe u devedesetim, pored saksofona uveo sam klavijature i midi wind controller.

Tvoji uzori?
Uvek prije kažem što slušam. Pre sam imao uzore, pre objavljivanje albuma. Uvek sam se trudio da tudju glazbu ostavim sa strane i da krenem komponoirati na moj način. Tako se stvaraju vlastiti svjetovi.

kaschade

Kako stvaraš glazbu?
Od bazične podloge. Primerak u kome se trebaš hrvati da bi dobio krajni rezultat. Disciplina komponovanja. Ili kako jazz glazbenici kazu - inspiraciju dobivamo odsvuda. Poput ciklusa prirode ili stvaranje svemira.

Imaš četiri albuma. Kakav je ovaj novi album "Nightmares"?
Album je temeljito radjen. Korak po korak. Ručni rad. To je ambijentalno psihodelični album. I ako je ambijentalna elektronika, osjećaju se psihodelični tragovi. Tragovi jazz glazbe.

Najavljuješ glazbeni dokumentarac - Dreams. O čemu je riječ?
Još je u fazi kompletiranja. Dokumetarc ili film su kompleksnije sfere. Dakle, potreban ti je timski rad. Svi koji su ućestovali u dokumetarcu dali su maksimum od sebe. Može se riječi da će ovaj dokumetarac biti internacionalan. Pored snova tu će biti naglašena glazba kao i melankolija.

Što slušaš ovih dana?
Uglavnom elektronsku eksperimentalnu glazbu. Ali i album kao sto je Sarah Neufeld - The Ridge. Tu neoklasičnu glazbu slušam kada izradjujem ilustracije.

Kad smo kod ilustracija tko dizajnira albume?
Prva dva albuma je uradio vrsni ilustrator (glazbenik) Nenad Tasić zvani Kerlim. Svije ostalo uklučujući dokumentrac - Surrealisam, dolazi iz mog pera. Moji crteži su više nalik Cartoon filmovima. Mada sam proučavao Leonardo da Vinci ili Rembrandt van Rijn da bi savladao klasično obrazovanje. Najbolji početak je grafitna olofka. Osjećaj težinu grafitne olofke. Korišćenje blagih, srijednjih i tvrdih sjena.

Koji su ti planovi za budućnost?
Većinom glazbenika nisu ljubitelji tog pitanja kao sto ja nisam- koji su ti uzori. Mislim, smatram, da su planovi lakši. Normalna organizirana osoba treba da planira i ako je sve nepredvidljivo. Promociju albuma - Nightmares kao i glazbenog dokumentarca - Dreams.