Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Dana 4.11. ove godine svjetlo dana je ugledao "Zaustavi vrijeme", debitantski album riječkih glazbenika koji su se okupili pod imenom - Projekt. O albumu, bendu, pa i samom projektu u Projektu, govorili su nam Vule i Andrija.

Upravo je izišao debitantski album "Zaustavi Vrijeme". Kako ste zadovoljni snimljenim materijalom?
ANDRIJA: Moram priznat da sam stvarno zadovoljan kako album zvuči. Postoje naravno sitnice koje bi možda sada nakon dvije godine (iskustva više) drukčije, ali ovo snimljeno je zapis proteklog vremena i sretan sam dobivenim na prvom albumu, stvarno jesam.
VULE: vrhunski muzičari, vrhunski materijal. Super

Poznato je da je riječka scena uvijek bila bogata alternativom. Jeste li imali svoje "riječke" uzore tokom glazbenog odrastanja, ili pak neke druge?
ANDRIJA: Moram priznati da sam jako slušao riječke bendove, ovisi samo u kojoj fazi odrastanja. Stvarno smo imali i imamo vrhunskih bendova. Grad, En Face, Let, Laufer, Urban dalje sam s četvorkom, Belfast… Sve redom stvarno dobri bendovi.

VULE: Grad, Ogledala, Denis Kraljević.
Legendarni Vava je u svojoj kolumni "Vinil je finil" rekao pregršt jako dobrih stvari o vašem stvaranju. Gode li vam takve pohvale?
ANDRIJA: Drago mi je. Naravno da mi je drago!
VULE: Naravno, Vava je super tip!

Od osnutka benda pa evo do izlaza albuma prošle su točno dvije godine. Je li sav materijal za album nastao u tom periodu, ili ima i starijeg materijala kojeg su članovi donijeli u bend otprije?
ANDRIJA: Mislim da je samo Zaustavi vrijeme nastala prije početka Projekta, sav ostali materijal nastao je u protekla dvije godine.
VULE: Ima par skladbi koje su dosta stare neke gotove neke kao ideje. Ostalo smo kroz dvije godine sredili.

Koliko inovativan Projekt zapravo pokušava biti, i u koje zamke industrije se nadate da nećete upasti u barem skorašnje vrijeme?
ANDRIJA: Smatram da nismo inovativni uopće, naprotiv. Radimo kako znamo i služimo se instrumentima koje, koliko-toliko znamo svirati. Ovo što ste ili se nadam da ćete slušati je rezultat upravo toga. Što se tiče drugog dijela pitanja, za početak se nadam da ćemo uskočiti na vlak glazbene industrije, o zamkama ćemo razmišljati kada dođu.
VULE: Ne pokušavamo biti previse inovativni, cilj je pjesme predstavit u nama zanimljivim aranžmanima, bilo akustično bilo elektro ili kombinacija oboje.

projekt 1

Kriza s COVID-om je pogodila sve sektore, ne samo glazbene. Koliko je utjecala na vaš rad?
ANDRIJA: Obzirom da smo na nekom početku bilo bi licemjerno reći kako smo direktno mi bili ne znam kako pogođeni, ali da nam je otpala nekolicina prilika za live svirku i promociju to svakako je. Na žalost sada kada bi trebali najviše svirati i promovirati album cirkus je još veći no što je bio.
VULE: Trenutno smo na čekanju kao i ostali, nije nas strašno pogodila možda malo usporila.

Kako smo već rekli, Projekt postoji već dvije godine. Postoji li neki krajnji cilj koji ste si zacrtali kao skupina glazbenika, ili se više vodite onime "idemo, pa što bude"? Mnogi kažu da ih ciljevi samo opterećuju.
ANDRIJA: Ciljeve kao takve s Projektom nemam, pogotovo ne krajnji cilj koji će me zadovoljiti i nakon kojeg ću si reći "e to je sad to, vidimo se tko zna kad i tko zna gdje". Više mi se nameće sada dok razmišljam o postavljenom pitanju da je sve ovo poput dugih stuba kojima se ne nazire kraj. Penješ se, pa se malo vratiš, ponekad skupiš snage i onda zakoračiš preko dvije ili tri odjednom. Nekad staneš i odmoriš malo… Iskreno, upravo mi je album bio jedan od ciljeva u životu i evo danas sam dobio u ruke „album“ i ne znam što bi ti rekao. To je bila valjda samo jedna stepenica u nizu drugih (nadam se).
VULE: Samo dobro zezanje sve ostalo šta bude, bit će.

U "Raširi ruke" čujemo jedan elektronski zvuk koji malo odudara od ostatka albuma. Planirate li i u budućnosti eksperimentirati?
ANDRIJA: Vidjet ćemo, moguće.
VULE: Apsolutno, nećemo se ponavljati.

Mislite li da je hrvatska scena kao takva jednostavno slaba na alternativnom polju, ili se tim izvođačima teže probiti što zbog zakona tržišta, što zbog manje potpore medija?
ANDRIJA: Stvar je prvenstveno poimanja alternative i mainstreama (vrlo, vrlo individualno) ali i mjesta na kojima se zapravo dodiruju ili ne. Nisam kompetentan jer nažalost nemam vremena za istraživanje i do mene dopire uglavnom ono što se vrti na radio postajama ili što mi YT predloži obzirom na dosada vrćeno. I vjerojatno je upravo to odgovor na pitanje, uvijek je tržište diktiralo i tako će biti da ono što je u tom trenutku komercijalnije lakše dođe do publike. Bez obzira na to ipak vjerujem da ako je nešto dobro ipak dođe do publike na ovaj ili onaj način.

Koliko je uopće "nagrađujuće" biti rock glazbenik u Hrvatskoj? Pogotovo novi.
ANDRIJA: Nagrađujuće je imati priliku raditi ovako nešto pa makar iz dobre zabave.
VULE: Nagrađujuće je koliko želiš da bude, svirat s drugima je nagrada sama za sebe.

Kad smo već u domeni domaće alternative, je li vam netko od novijih izvođača uspio skrenuti pozornost na sebe?
Vule: Ne.
ANDRIJA: Ima super bendova. Ovi koje ja pratim su uglavnom manje alternativni. Porto Morto dobro fura film. Jonathan. Kao što rekoh, daleko je to od alternative. Svi do jednog koji su isplivali vrijedni su poštovanja jer daleko je od jednostavnog i ne događa se samo od sebe.

Radi li se na novim pjesmama? Bila bi šteta da Projekt ostane samo na debitantskom i jedinom albumu.
VULE: Biti će dva sigurno ako ne završimo na respiratoru , dvije su već snimljene a ostale u pripremi.
ANDRIJA: Da, bit će.

I za kraj, kad svo ovo ludilo prođe, vidimo li se za nekoliko godina možda na nekom stadionu?
VULE: Apsolutno za koju godinu ali i prije ako nam središ gažu. .
ANDRIJA: Vidimo se, obećajem!