Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

U ovo karantensko doba,čine si kako svi već lagano pucamo po šavovima. Jedino što možemo napraviti je izdržati, kako nam poručuju glazbenici poznatog hrvatskog rock-rep sastava, Elemental. Remi i Shot prokomentirali su trenutno situaciju u kojoj se nalazi bend, oni sami a i cijela država.

Pozdrav, moramo priznati da se trenutno nalazimo u jednoj specifičnoj situaciji, a svaka situacija donosi svoje brige, recite nam kako je vama sad kao glazbenicima u doba korone? Utječe li ova karantena znatno na naše stvaralaštvo ili se u zanemarivo malo toga promijenilo?
Remi: Preletim kroz naslov i pitanje i mozak mi pročita „glazbenici u doba korote“ umjesto „korone“. I pomislim, možda to i nije tako daleko jedno od drugog, haha.. Definitivno smo u koroti zbog svih koncerata i proba koje nećemo održati. To je ogroman dio naše svakodnevice, ne samo vikendima – kao što su većini ekipe koncerti tek aktivnost vikendom kojom se „zasladi“ tjedan, svojevrsna „dodana vrijednost vikenda“. E, nama su koncerti oni povezani radni dani od četvrtka do nedjelje (ako uračunamo i putovanja na svirke), najčešće u „noćnoj smjeni“, a ostatak tjedna smo na probama... A sada? Od „poso, kuća, birtija“, ostalo samo ovo „kuća“. Ali neka, tako je kako je. Neće trajati zauvijek. Što se tiče stvaralaštva, ne znam kako je drugim kreativcima, ali meni je baš splasnuo kreativni libido. Ovo je period stresa, izvanrednosti, čudnih i nenadanih okolnosti, nekog novog stila života koji nije odabran nego je nametnut. A ja inspiraciju tražim i nalazim u međuljudskim odnosima, u kontaktu, u razgovoru, u tihom promatranju drugih, u kontemplaciji viđenog/osjećanog. I zbog deficita svega toga, ili barem promijenjene dosadašanje paradigme, nešto mi ne ide s pisanjem i stvaranjem. Usporilo me, riječi mi se kuhaju sporije, imam osjećaj kao da želim mnogo toga reći a kad uzmem papir – tišina. Želim ovo smatrati periodom inkubacije. Ovo pišem možda da i sebe malo razuvjerim ili utješim.

remi

Pošto Elemental nije one-man-bend, kako sada funkcionirate po pitanju proba/ snimanja/ samog stvaranja glazbe?
Shot: Svi smo zatvoreni doma i probe ne dolaze u obzir. Nešto se igramo tako što imamo kompjutere sa zvučnim karticama pa te snimke nabacujemo preko maila ili whatsappa. Neke ideje da se vrte pa će se vjerojatno od toga kasnije kada nas puste van i krenemo s probama nastati neki novi materijali. Ma mislim da je i teža situacija mi bi opet našli neki način da radimo i stvaramo. Ne možeš bez toga. Samo da nam ne oduzmu internet!

Većina Hrvata izgubila je posao, no glazbenici su oduvijek bili specifična skupina kao takva, utječe li nastala situacija na vašu egzistenciju? I naravno na ostale glezbenike?
Shot: Naravno da utječe! Glazbenici su sada svi pod velikim financijskim pritiskom. Već se godinama od izdavanja albuma ne zarađuje, pa je gotovo jedini oblik zarade od koje u normalnim okolnostima živimo ona lova koja se zaradi na koncertima. Odjednom nema koncerata. I ne samo da ih sada nema nego znamo da ih neće biti još dugo vremena jer će okupljanja većeg broja ljudi biti zadnja dozvoljena. Mi imamo tu sreću što nam se pjesme ipak vrte na nekim radio postajama pa se dva puta godišnje dobiju neke tantijeme od tih emitiranja. A kako je tek onima koji su alternativniji od nas i koji niti na taj prihod ne mogu računati, jer kao što znamo radio nema apsolutno nikakav senzibilitet za alternativu...

shot

Koncerti alternativne glazbe od oduvijek su u Hrvatskoj bili u drugom planu od zabavne, mislite li kako će se stanje nakon karantene poboljšati i da li se nadate koncertima koji su zakazani za ljetno vrijeme?
Remi: Pa, moje su prognoze poprilično crne, no ako bih morala mak na konac, rekla bih da bi se tijekom ljeta mogle održati neke svirke na otvorenom, do npr. 100 ljudi, naravno, s maskama i distancom od 2 metra među publikom. Sad kad ovo pišem, zaista mi zvuči potpuno post-apokaliptično, ali realno gledano, još sam bila i dosta optimistična s projekcijom „za ljeto“. Ovo o čemu pričam možda je i izglednije za jesen. Za ljeto su mi izgledniji „rooftop“ sessioni i kojekakve slične priručne metode za zadržavanje psihološke stabilnosti – i publike i nas muzičara.

Kao bend, poznati ste po u glazbenom stvaralaštvu doticanja nekih društvenih problema i same politike, možemo očekivati neku stvar koja se dotiče i ove trenutne situacije?
Remi: A čuj, što da ti kažem: ove situacije (pandemija, nedostatak solidarnosti ili tek probuđena solidarna svijest o društvu/planeti, sasvim izgledna propast neoliberalnog kapitalizma, natučena kralježnica radnika koji drže stupove društva, zatvaranje granica donedavnih „paneuropskih sunarodnjaka“, padanje maski i propast ekonomija, isturanje profita ispred dobrobiti ljudi, zdravstveni sustav koji je otkrio sve svoje rak rane, razmahani autokrati na čelu nekih država, poniranje u diktature, zatiranje osobnih sloboda...) su rasadnik bunta i promjene za misleće ljude. Mi već godinama trubimo o raznim društvenim nepravdama i o carevima koji su goli. Kad ovo bude iza nas, uzet ćemo malo glasnije trube da raspušemo žito od kukolja. Ako trebaš još primjera: samo pogledaj na što danas, gotovo mjesec dana nakon potresa liči Zagreb, pa mi reci da je sve OK i da ne treba mijenjati nikakve vladajuće strukture i da je angažirana umjetnost izlišna ili „dosadna“. Čekam te.

remi shot

Neki bendovi već su počeli organizirati koncerte online preko društvenih mreža, planirate li napraviti nešto slično?
Shot: Već smo nešto snimali da probamo kako to izvesti. I dobro je ispalo. Za sada samo jednu pjesmu jer nismo bili sigurni hoćemo li tehnički biti u stanju sve to uspjeti. Vidjet ćemo, komplicirano je ako ne želiš ništa lažirati ili pristati na neku reduciranu varijantu. A nama nije napeto sada raditi te reducirane online koncerte samo s akustičnom gitarom i vokalom. Ili sve ili ništa! Vjerujem da će biti uskoro neki online koncertić!

Za kraj, imate li što poručiti kolegama glazbenicima i glazbenoj publici?
Shot: Izdržite drugari!
Remi: Izdržite drugari!