Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Grupa Arises objavila je u rujnu jako dobar album „System“ Dobro su se zagrijali s promocijama i onda COVID19 i panika izazvana ovim virusom zaustavlja sve nastupe, objavljivanje albuma u Japanu, pa čak i redovne probe. O svemu tome sam popričao sa gitarističkim Arises duom Joškom Barbirom¸i Goranom Palekom.

Kako idu muzičke aktivnosti? Arises u ovom doba po Coroni?
Jole: Neke velike aktivnosti su naravno stale iz očitih razloga, ali bar imamo vremena za razradit i pospajat neke ideje za nove materijale, tako da nije sve baš tako crno… A ovo doba je poprilično inspirativno.
Goran: Nestvarna je ova svakodnevica i bojim se da ćemo se još neko vrijeme morati priviknuti na nju, ponajprije psihički. K'o loš bubreg odbacujem nužnost 2D komunikacije u stvaranju glazbe koja bi trebala biti prilično organska. Iako, dali smo mozgu oduška da „stane na loptu“ i nabaci neku bobru ideju ili posloži već postojeće u smislenu cjelinu jer tempom kojim smo živjeli nisam vidio mogućnost konkretnog ili skorog pisanja i stvaralaštva. Vidjet ćemo kako će ovo ispasti – veselim se ovakvom pokusu ako ništa drugo.

Kako ispunjavate vrijeme u ovoj polukaranteni? Uspijevate li uopće imati probe s obzirom na sva ograničenja?
Jole: Za nas su probe trenutno nemoguće zbog ograničenja kretanja, bar u punom sastavu pošto smo na relaciji Zadar - Šibenik. Osim toga nismo jedini korisnici prostora u kojem sviramo, a među svima je dogovor da se neko vrime suzdržimo, puno ljudi tu procilkulira, ne želimo riskirati i dovoditi nekog tako u opasnost.

ARISES 2

U ovo COVID-19 doba postali su popularni e-nastupi, online svirke? Što vi mislite o tome i imate li planove u tom pravcu?
Jole: Iskreno nismo jos razmišljali o tome. Zanemarimo činjenicu da smo klasična hrvatska sirotinja pa nemamo svi doma opremu da bi to zvučalo na nešto, valjda se još nismo pomirili s mogućnošću da bi ovo sranje moglo potrajati. Osim toga ja se osobno užasavam ideje da je budućnost live nastupa skakutanje s gitarom ispred kamere dok ti mali piše zadaću u susjednoj sobi… energija, buka, izravna interakcija s publikom je veliki dio razloga zbog gojih se bavimo s ovim. Ali 'ko zna kakve ludosti nam donosi bliska budućnost, pa ćemo možda malo morat preispitati prioritete.
Goran: Koliko god se na prvi pogled činili kao zanimljiv koncept online koncerti su postali obični postovi na drušvenim mrežama. Vlada atmosfera neozbiljnosti kada su u pitanju takvi nastupi; nemaju zasluženu težinu jer sada u svijetu postoji samo jedna tema i sve drugo što se radi ili čime se pokušava održati zdrav razum i normalna svakodnevica nažalost zvuči i izgleda neozbiljno. Da se nadovežem na Jolino - takva verzija nastupa bez neposrednog osjeta energije i vibracije niti ne može biti ništa drugo nego zabavan facebook post.

Imali ste par svirki, promocija nakon objave albuma. Bilo je lijepih najava i na ovoljetnim festivalima. Postoji li nešto što uopće nije otkazano?
Goran: Taman smo zaredali nastupe, uhvatili ritam, planirali dalje. Neki povrđeni nastupi su pali, mnogi planirani su zaboravljeni do daljnjeg, a još se drže neki od zakazanih ljetnih festivala. Što će biti ne znamo; čekaju promotori, pa čekamo i mi.

Nedostaju li vam live nastupi?
Goran: Najviše od svega. Pogotovo taj zanos i uigranost koje smo dobili jer ovo je trebala biti godina koncerata za Arises... ova i dobar dio iduće. Volim ovaj kreativni dio rada, ali jedva čekamo slamku za koju ću se moći uhvatiti po pitanju live nastupa kada/ako se stvari normaliziraju.

ARISES 3

Možete li mi reći vidite li vi išta pozitivno u ovome što se danas događa, vezano uz Covid -19? Koje su nuspojave sve ove frke i panike, a da nisu toliko loše?
Jole: Mislim da je prerano govoriti o nekakvim pozitivnim posljedicama. Sve je ovo tek počelo, još tapkamo u mraku i nemamo pojma što nas čeka. U medijima se spominju nekakvi oporavci prirode, ali sve to mi zajebemo u par dana opet. Možda tu ima mjesta za reorganiziranje nekih stvari na bolje, ali čisto sumnjam. Da citiram Bill Hicksa: "We are a virus with shoes!".
Goran: Možda privatno sve ovo ima nekog smisla, prisilno se odmoriti od drž-nedaj ritma i pobliže upoznati ženu i djecu... svoju... koliko god to njima stravično zvučalo :D

U dalekom Japanu, 8. travnja trebao je biti objavljen vaš album System. Može li mi malo više o tome, postoje li planove o mogućoj Japanskoj turneji kad i ako COVID-19 nestane?
Goran: Isti dan kada je album trebao biti pušten u japansku javnost i na dan prema kojem smo usmjerili sve te promotivne aktivnosti Japan je ušao u krizno stanje po pitanju virusa... doslovni isti dan. Izlazak albuma u zemlji izlazećeg sunca će pričekati još neko vrijeme izgleda, pa stime i svi drugi planovi prema toj egzotici.

Preporuke čitateljima kako da što lakše prežive ovu karantenu? Osim da slušaju Arises…
Goran: Bojim se da je Arises jedini logičan odgovor na život, univerzum i sve ostalo. A ako nemate album, možete ga nabaviti na www.arisesband.com i/ili hr.cedeterija.com. Također ga možete pronaći u CD shopovima diljem Hrvatske i Slovenije

ARISES 4

Možete li preporučiti tri knjige, tri filma i tri benda za corona karantenu?
Jole: Vodič kroz galaksiju za autostopere, 1984, Potrebne stvari... filmovi Bronson, The Deer Hunter i The Big Lebowski, bendovi Kyuss, Pearl Jam i Strapping Young Lad.
Goran: Biraj tri od 5-6 prevedenih knjiga od Niccolá Ammanitia i nećeš pogriješiti. Filmovi koji mi brzinski padaju na pamet su Almost Famous, Blade Runner: 2049, Her, The Gand Budapest Hotel... Glazba Faith No More, Bad Religion, Whitesnake...