Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

"Čovjek uvijek treba pronaći barem nešto pozitivno u stvarima i vremenima koja su negativna. Ovo je vrijeme koje možemo iskoristiti za sve one stvari za koje smo do nedavno kukali da nemamo vremena." - J.R.August

Kolektiv koji je prošle godine osvojio scenu, a one godine sigurno i lagano ju preuzima, imao je što za reći na pitanja koja se dotiču glazbenika u doba Korone.

Trenutno u svijetu je kao da je vrijeme stalo. No pitanje za vas, je li glazba za vas stala? Kako je trenutno biti glazbenik u ovo krizno doba?
Za glazbenike je situacija kritična, jer glazbenici, ukoliko govorimo o glazbenicima kao instrumentalistima i sviračima, jedini izvor prihoda ostvaruju od sviranja, bilo uživo ili u studiju. Za glazbenike autore se situacija nije pretjerano promijenila. Mene osobno čak i više puštaju na radiju i televiziji otkad je krenula ova kriza s koronom. Tako da … ja osobno trenutno ne mogu zarađivati od sviranja, ali mogu od svojih pjesama koje će uvijek biti moja „zlatna jaja“.

Nismo navikli na sceni vidjeti ovako veliki kolektiv. Pošto vas je tako puno, da li i dalje nekako održavate probe ili ste uzeli kolektivnu stanku dok karantena ne prođe?
Nema ničega. Svi smo doma, izolirani i odgovorni. Bit će vremena i za probe i za sve ostalo kad kriza prođe.

jr august

Znamo da je dosta veliki broj Hrvata izgubilo posao, no glazbenici su uvijek bili nekako u sivom području u tom pitanju. Utječe li trenutna situacija na vašu egzistenciju?
Na moju ne. Moj primarni izvor prihoda dolazi od poučavanja engleskog jezika u osnovnoj školi. Ljudi koji se u današnje vrijeme odlučuju biti isključivo glazbenici, a da pritom nisu i autori, ili su jako hrabri ili su jako glupi. Ili … imaju osiguranu financijsku pozadinu pa se zbog toga ne trebaju zamarati time da muzikom zarade za život, muzika im u tom slučaju dođe kao „ozbiljan“ hobi.

Održali ste online koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu. Jeste li razmišljali napraviti još koji online koncert na nekoj društvenoj mreži?
Kao što ste rekli, već sam jednog održao, u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu i bilo je lijepo. Ne mogu vjerovati da se samo par dana poslije dogodio ovaj razoran potres u centru koji je, na veliku žalost svih nas, jako oštetio zgradu HGZ-a. Što se tiče budućih online koncerata... bit će još toga, da. U zadnje vrijeme nisam raspoložen za to, upao sam u stvaralačku fazu opet, a to znači da sve drugo pada u drugi plan.

Nakon što ovo sve prođe koji su vam dalji planovi za ovu godinu?
Odsvirati sve koncerte i festivale koje smo dogovorili, a bit će tu i par zanimljivih diskografskih novosti na koje neće trebati dugo čekati.

Za kraj, imate li nešto za reći kolegama glazbenicima i glazbenoj publici?
Čovjek uvijek treba pronaći barem nešto pozitivno u stvarima i vremenima koja su negativna. Ovo je vrijeme koje možemo iskoristiti za sve one stvari za koje smo do nedavno kukali da nemamo vremena.

Facebook: Facebook.com/JohnJohnRavenAugust/