Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Povodom prvog samostalnog koncerta nakon poprilično puno godina pauze u Vintage baru 17.4., porazgovarali smo s Yurijem iz St!llnessa. Osim toga da su konačno i u studiju i pripremaju nove materijale, otkrio nam je puno zanimljivosti o ovome dugovječnom bendu koji se napokon vraća na hrvatsku scenu.

1. Priča o St!illnessu započela je još tamo 1998. godine. Koliko se bend otada mijenjao i koliko je sve to utjecalo na zvuk koji radite i dan danas?
Tamo negdje 2005. godine ST!LLNESS se iz MC nastupa na matricu pretvorio u live bend. Ljudi koji su oživili taj nastup i donijeli utjecaj svojih muzičkih inspiracija su formirali zvuk benda koji je prepoznatljiv i dan danas.

2. Ako ne računamo demo Hologram Root i live album iz Doma Sportova, izdali ste dva dugometražna albuma "Sve što znam o životu odabrao je Đelo Hadžiselimović" i "Globalno zatupljenje - paket za preživljavanje". Možete li povući paralelu između ta dva albuma, te nam reći je li vam jedan ipak draži od drugoga?
Izdali smo tri studijska albuma. Treći se zove STI.LLNESS. Izašao je 2012. godine. Svaki album ima svoju priču i zajedno zaokružuju jednu kvalitetnu trilogiju.

3. Upravo "Globalno zatupljenje" je bio posljednji album, još tamo 2009. Zbog čega je nastala tako duga pauza?
Posljednji album je bio STI.LLNESS i izašao je 2012. godine. Pauza se dogodila prirodno u pokušaju da sredimo privatne živote, prinove, prihode, poslove i slično. Sad kad se malo bolje nosimo s tim izazovima smo spremniji posvetiti se stvaranju i sviranju.

IMG 5760

4. 17.4. u Vintageu je prvi samostalni koncert nakon dosta vremena. Kako teku pripreme, postoji li neko uzbuđenje?
Pripreme teku dobro. Jako smo uzbuđeni i nabrijani. Jedva čekamo koncert u Vintageu, splitskom Cirkusu, Novom Sadu, na Seasplashu i sve ostale koje ćemo s vremenom bukirati ili zaokružiti započete pregovore.

5. S obzirom na, mozemo reći, povratnički koncert, pripremate li nove studijske materijale, i kada bi ih mogli očekivati?
Studijski materijal je u pripremi. Nekoliko novih singleova tijekom ove godine ide van. Jedan vrlo brzo. Nadam se da ćete popratiti to. Sve informacije možete vidjeti na fejsu. Tamo smo dosta aktivni. Uskoro se još unapređujemo u onlajn marketingu. Album ide čim ga završimo i budemo zadovoljni.

6. Možete li usporediti hrvatsku glazbenu scenu sada i u vrijeme kada ste bili najdjelotvorniji, je li se puno toga promijenilo?
Pitaj me krajem godine kada se sve malo zahukta za nas pa ću biti kompetentniji odgovoriti na to.

7. Da se vas pita, što suštinski, baš na toj našoj sceni nedostaje?
Znaš li onu pjesmu od grupe Zoster: ‘’Sve čega nema i što mi fali... u meniiii jeee, u tebi je!’’

8. U kojem smjeru planirate s daljnjim radom, odnosno, koliko će se zvuk St!illnessa razlikovati sada u odnosu na prijašnje razdoblje, i hoće li uopće?
Iskoristit ćemo svo svoje znanje, iskustvo, energiju i poznanstva da budemo još učinkovitiji, sami sebi bolji i zadovoljniji sa svime što radimo. Mišljenje o rezultatu će ionako, kao i uvijek, donositi konzumenti.

9. I za kraj, može li St!lness ponovno postati jedan od najznačajnijih i inovativnijih alternativnih hip-hop sastava na ovim prostorima?
Nisam ni znao da ST!LLNESS ima tu titulu ni da ona uopće postoji. Ne mogu garantirati ni da znam kako se ona osvaja. Samim time nisam ni svjestan kada i kako smo je izgubili. Nadam se samo da će nas sve skupa poslužiti zdravlje i omogućiti nam dovoljno vremena na Planeti da čim lakše ostvarimo svoje ideje i pri tom putujemo, dijelimo to s ljudima, upijamo, ponovno stvaramo, zaradimo, dalje uložimo, itd…Ako uspijemo to još 30-ak godina mislim da ćemo stvorit sami sebi sebi dobre uvjete za mirovinu. A onda tek još 30ak godina uživancije u neradu pa možemo na novi nivo. Molim Vas da nam izreklamirate i ostale bukirane koncerte ako imate volje i mjesta. 14.02. Split 27.03. Novi Sad 16.-19.07. Seasplash