Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

vre19Dvanaesto izdanje Velike rock eksplozije (VRE) će se održati od 24. do 29. rujna, kada će na pet zagrebačkih lokacija nastupiti ukupno osam izvođača. Od prošlogodišnje VRE, jedan dan festivala posvećen je osobama s posebnim potrebama, tako ovogodišnja manifestacija počinje u utorak, 24. rujna (19 h), u udruzi Suncokret-OLJIN (Jurišićeva 25) koncertom za djecu s posebnim potrebama.

Klub Pločnik (26.9., 21 h) je domaćin koncertu grupa Damar i Castaway Souls. Bend Damar je nastao 1980-ih u Sarajevu, no danas je internacionalna grupa koja broji sedam članova, a njegov jedini član porijeklom iz Sarajeva danas živi u Aarhusu u Danskoj. Riječ je o Emiru Pašiću, autoru svih pjesama s albuma i ujedno frontmenu benda. Povodom večerašnjeg nastupa donosimo kratak intervju s njim.

Što očekujete od Velike rock eksplozije i što ovaj festival znači za vaš sastav?
Interesira me kako ćemo iskomunicirati materijal. Bend radi i živi u Danskoj, tako da će to biti jako interesantno. Ovaj festival je odlična prilika da se predstavimo publici i vidimo reakcije.

Sjećate li se svoje prve pjesme i prvog koncerta?
Ako se pitanje odnosi na Damar, naravno. Bend u ovoj konstalaciji je nastao prošle godina. Ako se pitanje odnosi na moj prvi koncert ili pjesmu onda se nažalost ne sjećam.

Da sami sebe morate usporediti s jednim bendom, koji bi to bend bio?
Mislim da bih se odlično osjećao da sviram u Bob Hund :-)

Imate li glazbene uzore?
Muzički utjecaj je jako širok. S moje strane sve od Leb i Sol, EKV, Azre do Pixies, Blur, Bob Hund i mase ostalog. Kod drugih u bendu ima utjecaja od punk-a pa do jazz-a.

Koji je najsretniji/najnesretniji događaj u vašoj glazbenoj karijeri?
U mojoj karijeri (ako se uopće može tako nazvati) nije bilo puno drame, tako da ne znam što da kažem.

Jesu li festivali poput „Velike rock eksplozije“ potrebni našoj sceni?  Što mislite o festivalima čiji je cilj prvenstveno promocija mladih bendova?
Generalno su promotivni festivali najpotrebniji, po mom mišljenju. Mladi bendovi nemaju snage privući veliku publiku svirajući solo koncerte. U svakom slučaju ovakav tip festivala je potreban i dobrodošao.

Kakvi su vam planovi za budućnost?
Praviti dobru muziku i svirati dobre koncerte.