Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

pm fotka 2

„Porto Morto“ je zagrebačka grupa osnovana 2011. na temelju poznanstava članova unutar skupine JeboTon. Danas, ovaj sad već zreo bend iza sebe ima dva studijska albuma: „Porto Morto“ (2017.) i nedavno izišao „Portofon“ (2019.) te niz odsviranih koncerata u Hrvatskoj i regiji. Nastupali su na INmusicu 2017. i u “Tvornici”, a upravo im prethodi i novi nastup u “Tvornici kulture” 26. travnja, kojim će promovirati svoj najnoviji studijski materijal te nas podsjetiti na odabrane uspješnice s prvog albuma.

SG: Za početak, kako biste svoj bend glazbeno i stilski odredili?
Čini nam se da više nitko tko voli glazbu se ne opterećuje sa žanrom, nego mu pjesma ili funkcionira ili ne funkcionira. Tako se i nama dok radimo stvari ne nameće pitanje žanra, nego u svakoj pjesmi pokušavamo otkriti veliku tajnu “groova” koji bi bio prikladan za ideju koja nas je zainteresirala u pjesmi.

SG: Koliko dugo ste radili na svom drugom studijskom albumu? Gdje ste ga snimali i tko ga je producirao?
Nakon izbacivanja prvog albuma bili smo fokusirani na svirke, a početkom prošle godine počeli smo slagati novi materijal. Snimali smo ga u svojim kućnim studijima, a nakon što smo odradili snimanja, konačni miks smo radili u “Kramasoniku” zajedno s Hrvojem Nikšićem.

SG: Što vam je glavna inspiracija u kreiranju pjesama?
Pjesme se uglavnom pojave u fragmentima. Recimo pjesmu “Kuća” pokrenulo je to što smo za vrijeme probe izgradili repetativni građevinski “groove” na koji se nalijepila ta igra riječi. Čim su se ta dva fragmenta pojavila, osjetili smo potencijal da od toga napravimo pjesmu. Od te točke na dalje počinje gradnja i skupljanje novih dijelova.

SG: Vaš bend ima mnogo, čak osam članova: koliko je to vaša prednost u izvedbi, a koliko vam to otežava uvježbavanje nastupa grupe? Kako izgleda vaša prosječna proba?
Nekad je to prokletstvo, a nekad blagoslov. Teže je kad je teško s osam ljudi, ljepše je kad je lijepo s osam ljudi... Nismo se mi planski posložili u veliki bend, nego se to spontano desilo. Mislimo da nije lako postići to da mnogoljudan bend na stageu djeluje kao jedan snop energije, a nama se čini da nam to uspjeva. Ima perioda kad je probe teže ili lakše dogovoriti, ali svi smo “unutra” i kad nismo na probi.
SG: U vašoj glazbi osjeća se utjecaj „Haustora“ i „Vještica“. Koga biste još istaknuli kao svoje inozemne glazbene uzore i zašto?
Ima tu previše ljudi čiji bismo rad mogli istaknuti kao nama bitan, ali možda bismo mogli spomenuti Damona Albarna i njegove projekte, kad smo se već dotakli te žanrovske neopterećenosti.

SG: U pjesmi „Hodaj“ pojavljuje se i Darko Rundek. Kako je došlo do te suradnje i na čiju inicijativu?
Roko Crnić (Portov glas i bas) svira s Rundekom i u jednoj kućnoj seansi preslušavanja aktualnih ideja, pustio mu je skicu za pjesmu “Hodaj”. Na dijelu pjesme koji povezuje kiticu s refrenom imali smo rupu za koju smo imali tekst ali nismo još imali ideju kako da ga otpjevamo, Darko je rekao: “Probajte ovako”, otpjevušio i na licu mjesta smo to snimili kao skicu i taj je “take” ostao u finalnom miksu.

SG: Kakvi su vam dalji planovi u radu grupe? Planirate li kakvu turneju ili nastupe na domaćim ili inozemnim festivalima?
Planiramo ove godine što više svirati, promovirati “Portofon” i zaokružiti ga s još par spotova.

SG: Što publika može očekivati od nastupa „Porta Morta“ u Tvornici, 26. travnja?
Šou!