Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

md

„Mnogi Drugi“ izdali su još 2017. zapažen album prvijenac pod naslovom „Prvi“ u izdanju „Croatia Recordsa“, ali postoje već duže vrijeme. Uoči njihovog dugoočekivanog koncertnog nastupa koji će se održati u srijedu, 17. travnja 2019. u zagrebačkom „Vintage Industrialu“, iskoristili smo priliku i porazgovarali s nekim članovima benda. U razgovoru su sudjelovali Martin Mandir (pjevač), Mirko Burazer (bubnjevi) i Filip Kovačević (bas).

SG: Kada je grupa osnovana? Kako ste došli do samog naziva grupe?
Martin: Mirko je naš čovik za brojeve i on će to bolje znat’, meni se čini kao da smo se sastali prije dva tjedna i 10 godina, no o tom problemu ćemo neki drugi put. Mirko?
Mirko: O brojevima prije ove vesele sedmorke ne znam puno, ali u ovom sastavu nešto manje od pet godina. Ako treba točan datum dolaska brassa i bubnja, nema problema… :)
Martin: Ime Mnogih Drugih je prekompleksan da bi ga samo ovako objasnili. Sigurno je da nije nastalo kao glupa zajebancija na jednoj probi i da ima puno dublji značaj nego što se čini.

SG: Obično vas kategoriziraju kao akustični pop/rock band. Jeste li zadovoljni takvom kategorizacijom? Čiji utjecaj je najviše odredio vaš današnji glazbeni izričaj?
Martin: Osobno se ne volim zamarati kategorizacijom i izbjegavam etikete. Moguće je da se to prenosi i na bend jer to nas čini slobodnima i ne moramo se ograničavati. Naši utjecaji, kojih je mnogo, utječu na izričaj Mnogih, a ima i Drugih koji su brojni i ne bi htjeli nekoga zaboraviti.
Filip: Mnoge čine mnogi i zato glazba Mnogih Drugih iz pjesme u pjesmu vuče na različite žanrove. Utjecaje je svaki član benda donio sa sobom i zbilja se u pjesmama mogu čuti razne muzike.

SG: Sudeći po punoći zvuka, mnogo vas je… Koliko bend ima stalnih članova?
Martin: Ima nas Mnogo, točnije sedam, no broj zna varirati, jer se ne uspijemo svi uvijek skupiti na probi. A tu je i Anita Nadj koja bi se mogla gledati kao osmi član.
Filip: Stalnih članova je sedam, manje od broja instrumenata koje sviramo. Uvijek nas nešto vuče da ubacujemo u našu glazbu i da je konstantno mijenjamo, dodajemo i oduzimamo.

SG: Postoji li kakva autorska podjela unutar grupe? Kako pišete glazbu, a kako tekstove? Što vas pri tome najviše inspirira?
Martin: Koliko ja znam, ne postoji, zasad. Prije smo možda imali nekakve podjele, ali sad smo svi ravnopravni. Tekstove najčešće pišem ja, jer Roko čuva svoje najbolje tekstove za „Rock Sirenu“. Inspiriraju me mjesta i vrijeme gdje/kad nemam olovku i papir, dakle tuš-kabina, krevet kad taman tonem u san i tak'…
Filip: U pravilu tekstove piše Mandre (Martin Mandir – vokal, op. au), a muziku Ante (Ante Jelinčić – gitara, mandolina, op. au). Svatko od nas stvara svoje dionice za instrument koji svira, no međusobno si sugeriramo promjene i zajedno ih gradimo. Autorski smo dosta jaki i to se primijeti u svakoj našoj pjesmi.

SG: Gdje ste do sada sve nastupali? Koji od nastupa biste posebno izdvojili i zašto?
Martin: Imali smo preko osamdeset koncerata u posljednjih par godina. Mirko ih zna napamet. Kad bih baš morao izdvojiti neke, prvi koji mi pada na pamet je nastup u Čitluku, „Rockmark“ i Prvić. Sve su to svirke u kojima je bila intimna atmosfera i nakon svirke je bio dobar party.
Filip: „INmusic“, „Demofest“ u Banja Luci, Medvedgrad… Nakupilo se dosta koncerata u zadnjih par godina. Nekako su najbolji oni koncerti na koje trebamo dugo putovati, jer onda provedemo dosta vremena zajedno i to rezultira posebnom energijom.

SG: Pripremate li novi studijski materijal? Ako da, kada bismo ga mogli očekivati? Hoće li se on bitno razlikovati od ovoga što smo do sada čuli?
Martin: Novi materijal se već neko vrijeme krčka i sad samo ga treba zgotoviti. Neke stvari trebaju još malo sastojaka, no o tom ćemo potom. Radimo sa Surkom, jednim genijalnim producentom koji je prepoznao da moramo svirati stvari uživo, a ne kanal po kanal. Nama se nikud ne žuri, radimo to kaj volimo pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti.

SG: Što publika može očekivati od vašeg nastupa u Vintageu? Tko će vam biti predgrupa?
Filip: Šest mjeseci nismo svirali u Zagrebu, željni smo svirki i jako se veselimo „Vintageu“. Predgrupu ovog puta nemamo, no pripremamo pokoje iznenađenje i bit će sigurno dobra fešta. Pa srijeda je nova subota, kaj ne? :)