Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kuzma Shaka Zulu

Predstojeći petak će nas u zagrebačkom klubu Boogaloo zabavljati najpoznatiji hrvatski dinamični duo, Kuzma & Shaka Zulu. Opće je poznata stvar da nas očekuje tulum, ludilo i dar mar. Za zagrijavanje i nabrijavanje popričali smo nakratko s Kuzmom, a on nam je, između ostalog, objasnio kako nastaju njihovi pjesme, kad možemo očekivati novi album, koje performanse treba imati dobar automobil, koliko synthesizera posjeduje, kao i što se događa sa zimskim hitovima kada nastupi ljeto.

SG: Pred nama je vaš novi koncert u Boogaloo. U zadnjih nekoliko godina dosta često svirate u Zagrebu. Svejedno ovdašnja publika nikako da vas se zasiti. Uvijek su pune dvorane i klubovi. Kako to objašnjavate?
Kuzma: Koncert & party Kuzma & Shaka Zulu je prilika da dva sata života budeš izrazito istinski sretan, opušten, mlad i lud. I da se jako dobro zabaviš. Uvijek u publici vidimo i nova nasmijana lica, koji su nas otkrili u međuvremenu. Kažem otkrili, jer mi smo namjerno i svjesno odabrali put da smo u medijima što je manje moguće.

SG: Prošle godine ste obilježili 25 godina trajanja. Izdali ste 4 studijska albuma i jedan best of. Razmišljate li o novom albumu obzirom da redovito izbacujete nove i nove singlove, spotove i slično, ili mislite da izdavanje albuma pripada nekim prošlim vremenima?
Kuzma: Novi, 5. studijski album će izaći dogodine, to je sad već službeno. Album će biti retrospektiva pjesama koje su izlazile kao singlovi nakon albuma „Di ćemo večeras”, plus najnovije pjesme, plus neke koje su se čuvale samo za album. Odlučili smo se odužiti našoj vjernoj publici tako da češće izdajemo nove pjesme i spotove, a album dolazi naknadno, ali uz bonuse. Njime ćemo zaokružiti jedno razdoblje, a prava iznenađenja slijede...

SG: Kad smo kod prošlih vremena, jeste li primijetili da su se retro trendovi promijenili i da osamdesete više nisu tako in, ali da su devedesete baš jako in? Što mislite o revivalu i invaziji koncerata starih imena iz devedesetih? To je dekada kada ste i vi počinjali, iako vas se baš ne može povezati s tim zvukom ili smjerom.
Kuzma: Mislim da je sada sve „in”, odnosno da sve što se može reciklirati i prepakirati, izreklamirati i prodati, nalazi svoje mjesto. Mi smo se pojavili krajem 1993. kada je bila poplava eurodance glazbe. To se tek djelomično odrazilo na zvuk prvog albuma. Odrazilo bi se možda i više da sam imao na raspolaganju tehnologiju koju su tada imali vani. Ali budući da nisam, album „Prva liga” s tim magnetofonskim zvukom i praktički bez samplova je pravi klasik, djelo koje mislim da više nije moguće ponoviti, djelomično i zato jer je sada neko drugo vrijeme.

SG: Pretpostavljam da u ono doba vaših početaka niste slušali istu glazbu kao ono što bi odabrali danas. Ima li nešto što u to doba ranih devedesetih nikada ne bi poslušao, a što voliš danas, kao i obrnuto, što si volio tada, a danas ti ide na živce?
Kuzma: Uvijek sam slušao samo „dobru” glazbu plus pojedine hit pjesme raznovrsnih izvođača. Neki dan sam nakon dugo vremena poslušao album „Brothers in Arms” od Dire Straitsa. To je toliko nevjerojatno dobro da mi je jako drago što se bavim ovom nepretencioznom vrstom glazbe kojoj je zabava primarna svrha, tako da se s ovim najboljima ni ne trebamo natjecati i uspoređivati, nego uživati u onome što radiš i diviti se najboljima, te uvijek ponešto i naučiti. Ranih 90tih bila mi je odlična Nirvana i RHCP. Volim bendovsku, gitarističku glazbu koja se dosta razlikuje od stila koji sam radim. Volim naravno i italo disco i synth pop, stilove koji su mi autorski bliskiji. Ukus mi se nije mijenjao, što sam volio tada, volim i danas.

KuzmaSZ NikolaKnezevic

SG: Događa li vam se da dok prolazite ulicom iz auta sa spuštenim prozorima trešti Kuzma & Shaka Zulu, ili iz punog kafića u kojem svi plešu, svira neka vaša stvar? Kakav je osjećaj? Uvijek ste zaduženi da dobre vibracije.
Kuzma: To se događa i to je lijep osjećaj. Općenito je lijep osjećaj znati da ste nekog učinili sretnim, da se osjeća dobro i da se ludo zabavlja. Na našim koncertima općenito vlada strašno pozitivna atmosfera i mi se uvijek maksimalno trudimo da svaki party ljudima ostane u sjećanju. Imamo jako puno hitova i to je djelomično ključ tajne. Kada ideš na koncert i znaš sve pjesme, i znaš da ih ima za skoro 2 sata, onda je to velika stvar. Ali i nešto što se uistinu gradi 25 godina...

SG: Koliko ste anonimni u svom životu izvan glazbe? Znam da ste završili fakultete i radili po vani. Uspijevate li se baviti još nečim?
Kuzma: Nastojimo biti anonimni kolikogod je to moguće. Ne treba nam neprestano pojavljivanje negdje i izmišljanje senzacija. Nama su dovoljne pjesme i naši nastupi uživo. Tako imamo odličan balans između onog što se događa kada smo na pozornici i onog što se u životu događa svakodnevno. Bavimo se raznim hobijima, od automobila do igranja s drvetom, kao i neprekidnog učenja nekih novih znanja i vještina.

SG: Kuzma je poznat kao ljubitelj brzih automobila. Koju jurilicu voziš?
Kuzma: Poznat sam kao ljubitelj posebnih automobila, konkretno, Mercedes i Mustang, ali da nijedan nije mlađi od 1995. Mustang uopće nije previše brz auto, ali ima pojavu i široke bokove. Mercedes je klasični brod za ugodnu plovidbu. Ne vozim brzo, svi ti auti su zapravo za kruzing, a ne za jurcanje, ali djeluju, jedan bijesno, drugi elegantno. Novi auti me uopće ne zanimaju, jedino po čemu su stvarno bolji je stupanj sigurnosti ako se razbiješ, tu nema dvojbe...ali osjećaj vožnje u klasiku je nešto posebno, onda dolaze i ideje i inspiracija...

SG: I da se vratimo na glazbu, koji ti je synth najdraži? Koliko ih imaš?
Kuzma: Imam dvadesetak synthesizera, veći dio kao klavijature, manji dio kao module, ali realno ih ne koristim previše, to je više radost posjedovanja i igranja s njima u fazi skladanja. S odličnim instrumentom već dvije linije skupa s nekom podlogom biti će dovoljne da aranžman zazvuči dobro, bitno je samo da se lijepo zagrli sa ritmom. Nemam posebnog favorita, bitno je da je sve ili skoro sve analogno.

SG: Skladaš li na klavijaturama ili ponekad uzmeš u ruke gitaru?
Kuzma: Isključivo na klavijaturama, o sviranju gitare nemam blage veze, to mi nikad nije išlo od ruke, ali zato bas gitaru znam svirati i to vrlo pristojno.

SG: Nedavno ste napravili suradnju s Krešom i Žuvijem. Prije dosta vremena imali ste i zajednički koncert. Je li vam to prva suradnja i kako je od nje došlo?
Kuzma: Do sada smo imali tri zajednička koncerta s Krešom i Žuvijem od kojih je najveći bio taj u „Tvornici kulture” i svi su bili odlični. Naši đirevi se jako dobro slažu. Ovo nam je prva suradnja i „Jackpot” je cool pjesma, odmah mi se svidila kad mi je Krešo poslao radnu verziju.

SG: Ima li još netko s kime bi ste voljeli snimiti pjesmu, ili ono, ako netko dođe, razmislit ćemo?
Kuzma: Ako netko dođe, razmislit ćemo :)

SG: Zadnji singl vam je bio „Opet je zima“. Ipak su Kuzma & Shaka Zulu asocijacija na skroz drugo godišnje doba. Znam da je koncepcijski osmišljena s prethodnim singlom „Ljeto“, ali zima? Pretpostavljam da će biti slabije izvođena na koncertima, koliko god da je pjesma simpatična.
Kuzma: Varaš se, neće biti slabije izvođena...neće UOPĆE biti izvođena :)

SG: Hvala na odgovorima! Dobar provod u petak!!