Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

cpf

Budući da se večeras u zagrebačkom klubu Boogaloo, po prvi put u Zagrebu, održava koncert prvog pravog hrvatskog tribute benda Pink Floydima, iskoristili smo prigodnu priliku i razgovarali s hrvatskim Floydovcima. U pitanju je ambiciozan projekt karlovačkih glazbenika koji su imali želju napraviti dostojnu posvetu jednom od najznačajnijih rock bendova ikada te su iz tog razloga uložili veliki napor kako bi publici što vjernije dočarali potpuno audio-vizualno iskustvo izvornog nastupa uživo Pink Floyda.

Možete li reći koja je bila motivacija, cilj, kada ste započinjali s realizacijom projekta hrvatskog tributea Pink Floydima?
Motivacija je bila u tome, da napravimo nešto više od pukog tribute bend-a. Inspiracija su nam bili brojni nastupi originalnih Pink Floyda, koji su kroz cijeli svoj opus ostavili prepoznatljiv potpis svojih live nastupa. Danas predstavljaju svojevrsni „brand” jednog od najboljih audio-vizualnih nastupa ikada. Cilj nam je ljubiteljima Pink Floyda pružiti čim vjerniju kopiju izvedbe originalnih nastupa ove legendarne grupe.

Mlad ste bend, postojite od 2016., koliko koncerata imate iza sebe?
Ideja projekta seže još u 2015. godinu, kada glavni producent i inženjer zvuka Johhny Grudić okuplja današnju ekipu i počinju prve probe. Nakon dvije godine uvježbavanja materijala i izrade kompletne produkcije za prvi nastup, napravljen je svojevrsni jednosatni „teaser” na manifestaciji obilježavanja Dana grada Karlovca. Nakon toga održavamo prvi cjeloviti koncert također u Karlovcu u ožujku 2018.g. Nastup je izazvao vrlo pozitivne kritike, pogotovo od strane glazbene industrije čime se ponosimo.

cpf

Koliko je jedan tako veliki projekt isplativ u hrvatskom kontekstu?
Specifičnost ovakvog projekta je u tome da je zamišljen kao cjeloviti audio-vizualni show; zvuk, video, light, posebni efekti, pa čak i koreografija. Takva složena produkcija iziskuje veća materijalna sredstva kao i logistiku. Za bend koji je u samom početku svoje karijere, to svakako predstavlja upitnu isplativost, pogotovo u hrvatskom kontekstu. Dugoročnim planiranjem, izlaskom na strano tržište i većim brojem nastupa uvjereni smo da je ovakav projekt višestruko isplativ i održiv.

Nakon Zagreba, imate li već dogovorene neke druge nastupe u nekim drugim gradovima?
Trenutno smo u pregovorima i rezervacijama termina za ovu koncertnu godinu te imamo ponude iz nekoliko hrvatskih gradova, a u ovom trenutku možemo izdvojiti Sisak, Poreč, Karlovac, Makarska. Plan nam je nastupiti i na nekoliko domaćih festivala i turističkih manifestacija kao što su Seastar festival u Umagu i Open Air festival u Poreču.

cpf

Prema dostupnim snimkama na vašim internetskim stranicama, čini se da vam je kao referentna točka u glazbenom i vizualnom smislu u osnovi poslužila kasnija faza live nastupa Pink Floyda?
U dosadašnjim nastupima, kao referentnu točku smo u velikom dijelu imali u live albumu Pulse iz 1995. g., po čijem je aranžmanu uvježbavana izvedba svake pojedine skladbe. Plan nam je širenje repertoara na ostale skladbe s albuma kao i na skladbe iz njihovog dotadašnjeg opusa.

Po čemu se razlikujete od ostalih sličnih tributea poput Brit Floyda ili The Australian Pink Floyd Showa, tj. što novo donosite zagrebačkoj publici?
U osnovi pokušavamo svaki na svoj način dočarati genijalnost originalnih Floyda. Upravo u tome leži i različitost svakog od navedenih tribute bandova. I Brit Floydi i Australian Pink Floyd Show su prepoznatljivi projekti s puno nastupa po cijelom svijetu i produkcijom na vrlo visokoj razini. Vjerujemo da ima prostora, kako za domaću, tako i za stranu publiku ponuditi jedan novi Pink Floyd tribute projekt koji to radi na svoj nadamo se prepoznatljiv način. Croatian Pink Floyd Show je sastavljen isključivo od domaćih glazbenika, kao i svih ostalih koji su uključeni u projekt.

Jeste li prisustvovali nekom koncertu originalnih Pink Floyda, solo koncertima Davida Gilmoura ili Rogera Watersa?
Naravno, to je nezaobilazna „domaća zadaća”. Bili smo na domaćim nastupima Davida Gilmoura, Rogera Watersa, Brit Floyda, pa čak i kino projekciji koncerta Live at Pompeii 2. Neki od članova su bili i na koncertu originalnih Floyda u Veneciji 1989.g. Kako su svi članovi projekta obožavatelji Floyda, svakako smo spojili ugodno s korisnim.

cpf

Možete li navesti vama osobno najboljih 5 pjesama Floyda te što one za vas osobno znače?
Croatian Pink Floyd Show trenutno broji 13 članova te svako od njih zacijelo ima svojih 5 favorita. Teško bi se i manji broj ljubitelja Floyda složilo oko 5 naj pjesama. Sadašnji repertoar je nastao kao posljedica svega gore navedenog, a u daljnjem radu ćemo svakako uzimati u obzir želje muzičara i publike pri odabiru novih pjesama. Možda u budućnosti prepoznamo i nama 5 najdražih pjesama, što nije nimalo lako kada su Floydi u pitanju.

Razmišljate li o nastupima u inozemstvu? Gdje biste voljeli nastupati?
Da. U planu nam je nakon domaće turneje ponuditi show i na inozemnom tržištu, prvenstveno europskom. Voljeli bismo, naravno, nastupati u svim europskim i svjetskim metropolama.

Koje su vam ambicije u budućnosti vezano za projekt hrvatskih Pink Floyda?
Želja nam je proširiti izvedbu showa u svim smjerovima; glazbenim, akustičkim, i vizualnim. Ljestvicu kvalitete smo od samog početka postavili vrlo visoko, a u budućnosti ćemo je svakako podizati još više. Osluškivat ćemo i one zbog kojih cijeli projekt i postoji, naše publike i fanova originalnih Floyda. Pokušat ćemo zadovoljiti njihova očekivanja dolaskom na show. Sigurni smo da ćemo pružiti nezaboravne doživljaje s naših nastupa svim generacijama ljubitelja Pink Floyda i dobre glazbe.