Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mario Biondi RIO 2017 marcoshermes 64

Mario Biondi, jedan je od najljepših muških vokala svjetske glazbene soul - jazz scene dolazi u Zagreb! Talijanski umjetnik poznat po toplom, dubokom i senzualnom glasu zbog čega ga mnogi nazivaju i talijanskim Barryem Whiteom, karijeru je započeo 1988. godine kao prateći vokal mnogim afirmiranim glazbenicima, među ostalim i Rayu Charlesu. Ove jeseni se predstavlja publici na koncertu 6. listopada u potpuno renoviranoj Tvornici kulture te otvara serijal Musicology Barcaffé Sessionsa. Tom prilikom publika će moći uživati u mnogobrojnim Mariovim hitovima poput "This is what you are", "Shine on", "Close to you", "Deep space" i mnogim drugim, ali i u pjesmama s Marijevog novog albuma "Brasil''.

Mario, ponovno se vraćaš u Hrvatsku! Veseliš li se tome?
Apsolutno da! Moj suradnik Massimo Greco i ja radimo poprilično naporno kako bismo što bolje pripremili svaki koncert. Na Balkanu se osjećam kao kod kuće pa zaista želim dati najbolje od sebe!

Tvoj novi album se zove Brasil i zvuči sjajno. Stvarno dobiješ osjećaj kao da si u Brazilu! Zašto te on toliko inspirirao za novi album?
Brazilska glazba me oduvijek privlačila, još otkako sam bio mali dječak koji je slušao Di Javan. S vremenom sam stekao divljenje prema njihovim temeljima poput Toma Jobima i ostalih brazilskih glazbenika. Brazil strašno sliči mojoj Siciliji, pogotovo s tim velikim kontrastima ljepote i siromaštva, a opet toliko je pun strasti koja se oslikava u glazbi.

Mario Biondi RIO 2017 marcoshermes 54 3

U Rio de Janeiru si snimio ovaj album. Kako ti je bilo tamo boraviti?
Više puta sam bio u Brazilu i tamo se super osjećam, ali nažalost, ovaj put nam vrijeme nije išlo na ruku. Od 20 dana snimanja, 19 dana je padala kiša. U studiju sam vrlo često napet i krut, a ovaj studio u Riju je izgledao poput morske luke gdje glazbenici dolaze i odlaze bez reda (smije se). Trebalo mi je vremena da se naviknem na takvu situaciju, ali drago mi je da ovaj put nisam imao klasičan pristup poslu. Uvjeren sam da se osjeća taj slobodni i kreativni duh na ovom albumu.

Jako mi se sidjela tvoja verzija Sadeinog Smooth Operatora u bossanova verziji. Kako si se odlučio baš za ovu pjesmu i kako je došlo do suradnje sa Till Brönner?
Mislim da je to vrlo vrijedan muzički komad i nismo uopće dvojili oko toga hoćemo li ga uvrstiti na ovaj album. Till je moj veliki prijatelj i veliki umjetnik. Upravo smo se vidjeli na Syltu, njemačkom otoku na kojem organizira jazz festival. Bilo mi je jako drago što smo mogli zajedno uživo izvesti pjesmu.

Jedan si od glazbenika koji uvijek brine o svojoj publici...
U suštini vjerujem da je najbitnije poštovanje prema drugima. Tako sam odgajan i trudim se tako odgajati svoju djecu. Fanovi i mediji su u svakom slučaju bitan dio mog posla, možda čak i najbitniji, jer bez fanova ne bismo sada ovdje pričali. Bez njih ne bih imao niti jedan koncert.

***

Podsjećamo, Musicology Barcaffé Sessions osmišljen je kao posebna vrsta glazbenog uživanja i koncertnog iskustva. To nije festival s masovne posjećenosti već glazbeno uživanje u manjim klupskim koncertima do tisuću ljudi, na kojima skoro da možete dodirnuti svojeg omiljenog izvođača. Ovakvim pristupom stavlja se naglasak na glazbu, umjesto na show i vizualne efekte. Razbijanjem festivalskog koncepta kojim se koncerti grupiraju kroz nekoliko uzastopnih dana, ljubitelji glazbe mogu uživati u  koncertima tijekom čitave godine.

Cilj Musicology Barcaffé Sessions je poticati intimni užitak u glazbi i u bliskom kontaktu s izvođačem. Koncept serijala je jednostavan - pažljivo odabrani izvođači jazz, funk, soul, r'n'b, ili drugih žanrova, s naglaskom na kvalitetu u svakom segmentu. Mnogo pažnje posvećuje se i odabiru koncertnog prostora, ozvučenju i svemu onome što je uvjet potpunom prepuštanju i uživanju u odličnoj glazbi.