Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ischariotzcky

Valjda ste svi spremni za ovogodišnji, trinaesti po redu INmusic koji upravo počinje na zagrebačkom Jarunu. Za malo zagrijavanja donosimo vam intervju s Ischariotzcky, novim bendom iz Brela, okupljenim oko Joška Klarića. Ekipa je inače pobjednik INmusic 2018 breakthrough natječaja za nove bendova na kojem su premoćno pobijedili. Saznajte kakvu glazbu sviraju, gdje ih sve možete vidjeti ovo ljeto i hoće li jednog dana i vas izdati.

Bok Ischariotzcky, pobjednici ste breakthorugh natječaja za ovogodišnji INmusic. I ne samo to, jednim potpuno nepovezanim i nepristranim izborom na SoundGuardianu jednoglasno se pokupili sve naše glasove. U čemu je vaša tajna?
Još jednom zahvaljujem u ime malog kolektiva Ischariotzcky i vama i ostalim portalima koji su vidjeli potencijal u našem radu te, naravno, publici koja nas je u završnoj fazi dovela na glavnu pozornicu INmusica! Stvarno smo počašćeni! U čemu je tajna? Možda malo svježine u glazbenom izričaju, možda raznovrsnost instrumenata, ne znam točno, ali jako uživamo radeći na pjesmama i izvodeći ih uživo.

Super vam je ime. Tko je izdajica među vama. Ima li vas pet, šest ili više?
Haha, hvala puno. Svi smo pomalo izdajice. Ime stoji samo da bi upozoravalo na izdaje, a neke stare možda i prizvalo, a ne postoji osoba u životu koja nam je draga, a koju bar na neki način nismo izdali.

Kako bi ste opisali svoju glazbu? Postoji li neki zvuk kojem težite?
Ischariotzcky je planiran kao elektro projekt i u samom početku nisam razmišljao previše o izvedbama uživo. Bar ne s klasičnim instrumentima. Zvuk je bio puno elektronskiji, iako su akustične gitare bile sveprisutne. Danas, godinu dana od okupljanja benda, nakon toliko zajedničkih probi i druženja, dobili smo neku malo drukčiju sliku koja je atmosferski zaokružila prvi dio ciklusa Ischariotzckog. Klasični bendovski pristup, nadopunjen synthevima, samplovima, efektiranim vokalima, brass sekcijom, perkusijama i vokalnim harmonijama. Trenutno nas ovo instrumentalno šarenilo jako veseli. Možemo reći da je kombiniranje suvremenog i tradicionalnog neki rezime našeg zvuka. Ne težimo nekom točno određenom zvuku. Eksperimentiramo, učimo, izražavamo se.

Što očekujete od INmusica? Dosta rani termin za sviranje.
Nemamo nikakva očekivanja. Čast je biti dio ovakvog gigantskog lineupa. Svirati na istom festivalu sa Queens of the Stone Age, Nick Cave-om i Alice In Chains je ostvarenje nekog dječačkog sna. Što se tiče ranog termina, znamo da će publika biti prorijeđena, ali to ne umanjuje važnost nastupa. Svakom koncertu pridajemo jednaku važnost, a ovaj datum će zasigurno lijepo figurati u biografiji Ischariotzckog.

Imate li kakve planove za ljeto? Neke svirke gdje vas možemo vidjeti?
Nakon INmusica imamo još nastup na Mostar Summer Festu 30.6. i nakon toga na Toochepinu 20.8., što je uz prošle nastupe dovoljno s obzirom da nam treba vremena da dovršimo album, tako da nas čeka puno posla.

Ischariotzcky 1

Album?
Album planiramo objaviti na jesen. Snimanje je završeno u Morris Studiu u Zagrebu pa kad se malo smire ljetne gužve, krećemo u dovršavanje. Na albumu će biti dvanaest pjesama koji će naravno uključivati i već objavljene pjesme. Ići ćemo ubrzo sa konkretnim datumima, ali o tom potom.

Kako ste snimili onaj vrhunski spot za „Perfect sky“ i odakle Anja Rikalo u pjesmi?
Anju Rikalo sam upoznao na ljeto 2016., kada smo pričali o samostalnim albumima, nekim novim projektima i malo nakon toga dogovorili smo zajednički session u Studiu Groove u Mostaru, gdje je i nastala pjesma „Perfect sky“. Raditi glazbu s njom u novim uvijetima je bilo apsolutno osvježenje. U dva navrata mnogosatnog sjedenja u studiu, pjesma je bila skoro završena. Od nastanka pjesme se provlačila ideja nastavljanja života kroz drugu osobu, tako da se na koncu ta ideja provukla i kroz finalni video. Razradio sam ideju i napravio storyboard, a fantastična filmska ekipa iz BONK studia iz Mostara ju je uokvirila u video. Inače, isti tim ljudi stoji iza svih live videa koje smo do sada objavili, a nastavljamo suradnju s njima i na idućem spotu. I moram spomenuti, da nije bilo kazališnog glumca Velimira Pšeničnika, koji igra starca u spotu, Gloryana Grabnera, koji nam je ustupio prostor zvjezdarnice Orion u Makarskoj, njegovog sina Davida, koji igra dječaka i Vice Glibote, koji nas je pustio u svoj kiparski atelijer, spot u ovom obliku nebi postojao.

E, i da, za kraj bilo bi dobro da predstavite članove benda. Od kad nastupate u tom sastavu?
Petra Klarić - vokal, Petra Šošić - klavijature i vokal, Tea Bašković - trombon, Jure Brekalo - bubnjevi, Ivan Srzić - bass gitara, Stipan Popović i Jakov Puharić - gitare, Borna Augustinović – perkusije, Adam Gvozdenović i Danijel Curić – trube i ja – vokal i synth. Također članovi benda su i Valentino Juras za mix pultom i Andro Novak u ulozi majstora rasvjete. I Anja Rikalo nam se pridruži kad nema obaveza sa svojim bendom. U ovako velikom sastavu sviramo od Šakan Festivala 2017. i evo, uskoro ćemo proslaviti prvu godišnjicu.