Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

futurski

Futurski, mladi bend iz Ljubljane, dolaze nam po prvi put predstaviti se na INmusicu i prvi put uopće sviraju u Hrvatskoj. Pobjednici su INmusic breakthrough natječaja za nove slovenske bendove, a kako im to uspjelo pročitajte u ovom kratkom razgovoru. Za sve ostalo potrebno je nacrtati se na Jarunu sljedeći tjedan. Futurski dolaze.

Bok Futurski! Hoće li biti problema ako pričamo na hrvatskom?
Da, malo. Al učinit ćemo sve od sebe.

Pjesme su vam u pravilu na engleskom, kako to?
Nikada se nismo našli u pisanju pjesme na slovenskom jeziku, ali na engleskom možemo predstaviti našu glazbu široj publici.

Tko sve svira u bendu? Tko je zadužen za glazbu a tko za stihove?
U bendu smo Evita, Dominika Maša, Jan i Žiga. Svi sviramo syntheve, momci su oboje pjevači i sviraju još drum-pad, bas i gitaru. Jan je zadužen za glazbu u početnoj fazi, ali obično je komad na probi obrađen i završen zajedno. Svi smo zaduženi za tekstove.

Jeste li mogli očekivati da ćete biti izabrani kao pobjednici INmusic breakthrough natječaja? Što mislite da je presudilo?
Ne, nismo očekivali ovo, niti ne znamo kako se to dogodilo. Doista pozitivno iznenađenje.

Jeste li već imali prilike nastupati u Hrvatskoj? Kakvi su dojmovi?
U Hrvatskoj nismo imali priliku nastupiti, do sada smo svirali uglavnom na sjeveru. Imali smo tour diljem Češke i Poljske, i svirali smo na festivalu u Liverpoolu. INmusic će nam biti prvi nastup u Hrvatskoj, i jako smo uzbuđeni.

Kako bi ste opisali svoju glazbu? Što mislite kakvu publiku najviše privlačite?
Naša glazba je izvrsna za lijeno izležavanje ili poznatu šetnju od plesnog podija do kuće. Pogodan je za sve generacije kojima se sviđa melodična elektronska glazba. Mješavina hladnih sanjalačkih synthova i snažno naefektiranih vokala donosi slušatelju jedinstveno glazbeno iskustvo.

A kakvu glazbu i koje izvođače volite privatno?
Uf, toliko toga. Slušamo sve od alternative do popa, od psychedelic rocka do elektronike. Sve što osjećamo da je dobro. U ovom trenutku nam se jako sviđa Oklou, Yaeji, Yellow Days, Jamie XX, Kali Uchis, Tama Impala, MGMT, Caribou...

Do sad ste izdali jedan EP kojeg je slovenska kritika dosta nahvalila. Imate li u planu kakav duži album? Zanima li vas uopće snimanje klasičnog old school albuma?
Ove jeseni slijedi release novog EP-ja s pet novih komada. Nekako smo skloni kratkometražnim albuma, jer preferiramo ovaj format. Držimo se načela "kratko, ali slatko”.

Kakvi su vam planovi do kraja ljeta? Gdje vas se sve može čuti/vidjeti?
Planovi su uglavnom snimiti novi EP i video - možete pratiti sve ovo na našem Facebook i Instagram page-u. Nakon InMusic-a imamo kratku stanku za snimanje, a nastupamo u Ljubljani 19.7., u novom kreativnom prostoru Švicarija, koji se nalazi u parku Tivoli.

I za kraj, kada nastupate na INmusicu? Time & place?
Srijeda, 27.6., Main Stage, u 17h!