Intervjui
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

zmaj

Uoči nadolazećeg nastupa na INmusic festivalu odlučili smo popričati s bendom ZMaJ. Bubnjar Mario Petrinjak nam je odgovorio na nekoliko pitanja te time otkrio nešto o željama, stavovima i budućim naumima benda.

Pozdrav ljudi! Možete li se za početak ukratko predstavit. Tko ste, što ste i od kud  dolazite?
Zdravo! Eto, mi smo ZMaJ, dolazimo iz Virovitice.. zapravo većina dolazi iz Virovitice, naš novi član Manjki je iz Bjelovara, a Jasmin i Iva su iz Milanovca, gdje sam se i ja nedavno doselio. Znači samo je Zrinko iz Virovitice :) Standardna trojka Zrinko, Jasmin i ja smo na bini u bendu, a prava čarolija se događa iza kulise, tj. ispred bine, gdje Iva radi svoju video magiju, a Manjki manipulira i kontrolira zvuk. Pravo je olakšanje imati svog tonca, čovjeka koji poznaje našu mjuzu. Prije je bilo zbilja teško da to što želimo izlazi van.

Zadnji put sam vas live čuo u muzeju prekinutih veza prije skoro godinu dana i svirka mi je bila vrh. Prije 2-3 mjeseca ste nastupali na programu MIMO u zagrebačkom MSU-u. Nažalost nisam mogo prisustvovat ali se sjećam da ste nastupali u proširenom sastavu (brass i gudači). Kako je do toga došlo i kako je to prošlo? Ima li planova da se tak nešto ponovi?
Zapravo taj prošireni sastav je bila originalna ideja ZMaJ-a. Prvi album je i sniman na taj način, orkestralno, filmski, psihodelično, osobno. Taj nastup na MIMO bio je svojevrstan rastanak od materijala sa prvog albuma 'Svaki kraj novi je početak'. Album je izveden u proširenoj verziji sa međustavcima četiri kompozitora, na zagrebačkoj sceni svima dobro znani Mak Murtić i Leo Beslać, te Jurica Hrenić iz Koprivnice i Antonio Ivan Šangulin iz Biograda, sve vrhunski mladi kompozitori. Mak i Leo su također svirali u ansamblu. Bilo je jako naporno organizirati probe i okupiti cijeli ansambl, pogotovo jer smo mi u Virovitici, tako da smo odlučili da se taj album neće izvoditi do daljnjega. Dok se ne ponudi neka lova :) A ovo što si slušao u Muzeju prekinutih veza je nešto što sad brijemo, klupski, raznoliko i šareno. Samo što sad zvuči puno tvrđe i bolje nego tad, a ima i brdo novih stvari.

Glazba vam pliva kroz vode elektronike, post-rocka, ambijentale i čega sve ne. Zanima me na koji način radite mjuzu? Jel nakucate nešto u Abletonu pa se zaigrate, raspisujete neke dionice, se stvari rode iz jamova na probama ili nešto deseto?
Na prvom albumu su većina stvari izašle iz džema, pa su kasnije promišljene i sređene. Prvo je trebao biti samo trio, pa smo se Zrinko i ja malo zaigrali i u par dana raspisali dionice za dodatne instrumente. Sve je počelo sa bas klarinetom, oduvijek smo htjeli imati bas klarinet u bendu, pa smo ga ubacili. Novi album ima potpuno drugi pristup. Ovdje se sve stvari rađaju u Abletonu, donose na probu te skidaju i prilagođavaju. Sve snimamo u Virovitičkom studiu '3i', kod Vedrana Gorjupa i Ivana Manjkasa, tako da smo u cijelom procesu, od pisanja do masteriranja. Htjeli smo baš ući u to sa strane producenata elektro klupske glazbe, ali da opet zadržimo osjećaj rok tria.

Očekuje vas nastup na ovogodišnjem Inmusic festivalu. Jeste nabrijani? Hoće bit ludnica? Što bi mogli otprilike očekivat?
Uff, jedva čekamo. Na kraju smo zbog vizualizacija dobili glavnu binu, jer su tamo ogromni ekrani na koje će Iva projecirati svoje psihodelije. Bit će brutalno. Svakako mislim da vas oćekuje najbolji koncert ZMaJ-a do sad. Sad smo u punom sastavu i delamo punom parom. Biće vrooće. A tri dana poslije Inmusica smo na Velvetu na Krku. Tamo sviramo produženi set, pa možete skoknut do Punata da čujete stvari koje nebute čuli u Zagrebu.

Meni ste osobno vrlo zanimljiv i inovativan instrumentalni bend. Da li ste planirali sa svojom glazbom izać van granica naše zemlje i nabacit neku europsku (ili širu) turneju? Imate li neku stranu zemlju ili grad u kojem bi najradije zasvirali?
Evo baš se kuha nešto sa Spleen G-em. Nekakva Slovenija, Austrija, Slovačka. Svakako razmišljamo o tome, ali prvo bi htjeli svirati u Hrvatskoj i susjednim nam zemljama. A onda lako zapičit za Njemačku. To nam je neka tajna želja, Berlin...

Da li uz ZMaJ vi kao glazbenici sudjelujete u još nekim projektima?
Jasmin je bubnjar u jednom virovitičkom bendu: Spotty Mug, ja i dalje derem sa On-om, samo što smo trenutno na laganoj pauzi, jer smo svi u iljadu projekata. Zrinko i ja, sa onim kompozitorom iz drugog pitanja Antoniom Šangulinom, zvanim Šanga, radimo tehno projekt Brandstifter, a Iva je posvuda, vjerojatno bi bilo lakše nabrojati s kim ne radi. Tako da nas ima da, gdjegod stignemo.

Za kraj nam još samo recite spremate li neki novi materijal i hoće li bit još kakvih svirki ovo ljeto?
Obećali smo deset EP-eva pod imenom 'Zwei', tako da uskoro stiže i treći EP, pratite našu facebook stranicu, tamo sve bacamo. A svirke se laganini nižu. Bit će već spomenuti Velvet, nekoliko svirki u Virovitici u najboljem mjestu na svijetu: Podroom, a svirat ćemo i kod Zokija u Novalji u Big Yellow House. Tko nije bio obavezno tamo otić, nevjerojatno mjesto, a i Zoki je najbolji domaćin. Možda taman naletite na ZMaJ.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici