Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zele 2 3 1

Povodom 40 godina postojanja Divljih Jagoda izmijenili smo, putem e-maila, pokoju riječ s liderom benda Zeletom Lipovačom o novoj pjesmi, o novom albumu koji je u pripremi, planovima proslave obljetnice, o hrvatskoj i stranoj glazbenoj sceni te budućnosti Jagoda. Samog Zeleta i bend nije potrebno posebno predstavljati, tijekom godina ostavili su veliki trag na domaćoj rock i pop sceni, tako da Vas odmah prepuštamo čitanju intervjua.

Ove godine Divlje jagode slave čak 40 godina postojanja. Od nastanka benda krajem 1970-ih do danas svijet je prošao nevjerojatne društveno-političke i kulturne promjene, svjedočili ste stvaranju novih glazbenih žanrova, promjenama stilova, razvoju tehnologije itd. Kako se osjećaš sada kada u retrospektivi gledaš na povijest benda?
Bez obzira na sve nabrojano i bez obzira na vremenski pomak, stvoriti brend uvijek je bilo i bit će prilično teško. Kada se to i dogodi, onda velikoj većini bendova još veći problem od samog početnog uspjeha predstavlja pronalaženje formule kako ostati u vrhu 10, 20, 30 ili više godina. Ako razmišljam o sebi, onda je proslava ovog malog jubileja - prvih 40 godina, došla prije nego što sam očekivao. Nisam siguran je li moja predstava o vremenu realna ili sam se prilično zaigrao, pa je toliko godina prošlo a da se nisam pošteno naradio niti namučio. Kako god bilo, lađa Divlje Jagode još nije uplovila u mirne vode i sigurno nas čeka još puno mora i nemirnih putovanja.

Proslavu ste odlučili započeti s novim singlom, ljubavnom pjesmom „Znamo da je kraj“. Zbog čega ste izabrali pjesmu baš takvog naslova za početak proslave? Bojite li se možda da bi kraj mogao biti blizu?
Naslov pjesme ima i nastavak - “I svakog čeka put, a mi se smijemo, kao nekad kad bili smo zajedno”. Novi singl upravo ima takvu tematiku; rastanci koji ne moraju biti tužni, u kojima nema loših riječi i u kojima još uvijek ima puno ljubavi. Kao i rastanci koji su bili neminovni u Divljim Jagodama, a u kojima sam uvijek pokušavao da se rastanemo sa osmijehom.

divlje jagode

Divlje jagode u zagrebačkoj Areni kao predgrupa Deep Purpleu, 16.5.2017.; foto: Dragutin Andrić - arhiva SoundGuardian.com

Koliko je inspiracija za riječi pjesme „Znamo da je kraj“ bila utemeljena u osobnom iskustvu?
100 %. Muzika koju radim, svaki ton koji odsviram i svaku riječ koju napišem dio je mene i osobno je.

Na jesen biste trebali objaviti novi album za izdavačku kuću Croatia Records. U kojoj ste fazi s radom na albumu i koliko si zadovoljan?
Novi singl je vani, a sljedeći je snimljen i čeka da ga publika čuje. Na ovom albumu okupit ću drage ljude koji su bili dio priče o Divljim Jagodama i s kojima je bilo posebno zadovoljstvo raditi. Kako idemo redom, konačna lista gostiju nije gotova, ali sretan sam što mogu najaviti imena kao što su Toni Janković, Tifa, Pero Galić, Žanil Žak Tataj, Adonis Dokuzović, Edin Šehović, Sanin Karić, Nenad Borić i naravno dečki koji su danas kraj mene, Livio i dva Damjana :) Zasad sam zadovoljan kako sve to ide, jer osim albuma našim fanovima pripremili smo mnoga iznenađenja povodom ovih 40 godina benda, tako da će se neka od spomenutih imena naći i na velikom koncertu koji pripremam sa simfonijskim orkestrom u Sarajevu 20.6. u suradnji s BHRT Muzičkom produkcijom. Osim toga, zajedno s albumom izlazi i prva takva, ilustrirana biografija benda s preko 500 fotografija na više od 200 stranica.

Hoćeš li ti biti autor svih pjesama?
Da, kao i na 99% pjesama u ovih 40 godina.

FOTO 231

Zele Lipovača; foto: Croatia Records

Najavljena je objava i drugog singla. Možeš li nam dati barem mali uvid u novu pjesmu?
Kako se zapravo još uvijek dvoumim između dva singla koja su spremna, ne znam hoće li sljedeći singl biti remake pjesme s albuma Konji, “Zauvijek Tvoj”, koju sam snimio prije mjesec dana u Sarajevu s legendarnim Tifom ili će to biti potpuno nova pjesma, pa neka ostane iznenađenje (u prijevodu, trebam još razmisliti :) )

Što te pokreće da i dalje nastavljaš s radom, snimanjem albuma i koncertima?
Pokreće me to da nešto moram jesti, ponekad ćejfit uz dobra vina, a nikad nisam, niti ću se ikad htjeti baviti nečim drugim.

Što misliš o stranoj glazbenoj sceni? Slušaš li u zadnje vrijeme neke nove bendove ili glazbenike?
Dosta rijetko. Ako govorimo o novim bendovima, osim nekih alternativnih bendova koji su ispod radara medijske popularnosti ništa me drugo ni ne privlači. Naravno uvijek rado čujem bendove koje slušam dugi niz godina kad izbace novu pjesmu ili album, kao što su Judas Priest, Jeff Beck i najveći Mačak od svih - Ritchie Blackmore.

Zele 2 3 1

Zele Lipovača; foto: Croatia Records

Pratiš li hrvatsku glazbenu scenu i postoje li neki bendovi koji ti se sviđaju?
Nakon Dine Dvornika nije se pojavio nitko tko bi me zaintrigirao. Ali, postoje mnogi dobri, mladi bendovi koji sviraju, snimaju, ali nikako da izađu iz garaža i nikako da se probiju. Problem je u tome što je rock’n’roll danas spao na popularnost jazza, ali nažalost i ti mladi bendovi sebi ne pomažu pjevajući na engleskom.

Prije dvije godine objavio si solo album „Internal Waves of Love“. Koliko si zadovoljan kritičkom recepcijom albuma izvan Hrvatske i imaš li planove u budućnosti nastaviti u smjeru solo karijere?
Nemam razloga biti nezadovoljan. Kritike su jako dobre, album se i danas dobro prodaje, a sluša se čak i u Japanu! Kako su Zele i Divlje Jagode ista “firma” čiji sam, na neki način vlasnik, ne smatram to nekom svojom solo karijerom. Htio sam napraviti instrumentalni album na kojem će u prvi plan doći sve ono što dosad nisam stigao odsvirati na albumima Divljih Jagoda ili publici na koncertima, pa sam to napravio na “Internal Waves of Love”.

Kako vidiš budućnost Divljih jagoda?
Sve dok ću biti kreativan i dok ću uživati skakutati po bini bit će i Divljih Jagoda.