Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2007/08/27/biljan0.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2007/08/27/biljan0mala.jpg, Logo, Left} 28.08.2007. na Vip INmusic festivalu, točnije na Nokia stageu, s početkom u 16:25 h, moći ćete pogledati i poslušati naše domaće, kao što oni to kažu, "sirove i prljave" rhythm"n"blues/garage rock snage – Erotic Biljan And His Heretics.

Poznati po iz mnogih usta hvaljenim eksplozivnim i nabrijanim nastupima uživo, Biljan i Heretici sigurno spremaju pravi erotični šou za sve djevojke i mladiće, stričeke i tete, djedove i bake, koji će nazočiti ovogodišnjem Vip INmusic cirkusu i koji su spremni baciti pokoji grudnjak na stage neoubuzdano divljajući. Ako već nećete biti dovoljno podloženi da biste se obnaživali pred ljudma, ponesite od kuće nešto od donjeg veša da ne ispadnete partibejker, jer kad Heretici i erotični im vođa Biljan zapraše hitastičnu seksi oznojenu rokenrolčinu sa svog ulta-mega-super-zakon prvog albuma Supersticky, ima da se svi oproste od razuma i pameti i zaplešu u ritmu koji još od šezdesetih drma staro i mlado diljem kugle zemaljske. Čemu sve ovo? E pa ovo je zapravo bio uvod u intervju u kojem erotični Biljan priča o... a vidite sami.

Erotic Biljan And His Heretics... Prilično maštovito ime. Kada ga netko prvi put čuje svašta mu može pasti na pamet. Što ono govori o Biljanu i bendu i kako ste uopće došli do ideje da se tako prozovete?
Drago nam je da se ljudima sviđa naše ime, iako je dugačko, možda i komplicirano, ali bolje je i tako, nego kao većina bendova s imenima bez ikakvog značenja, ideje ili duhovitosti. Konstrukcija imena je po uzoru na sixties bendove i nastalo je slučajno. Isprva se bend zvao Electric Biljan And His Heretics, ali je electric iz šale prešao u erotic. Zašto heretici – jer smo vjerovali u rock"n"roll" kad su svi govorili da je rock prošlost i zato smo na neki način rock"n"roll" heretici.

Izgleda da vas i kritika i publika podjednako dobro prihvaća. Gdje god sam uspio pogledati, riječi hvale dolazile su sa svih strana. Hvale se vaši nastupi uživo, vaša energija, uverljivost... Što biste vi rekli o glazbi koju svirate, i koliko ste svojim nastupima i svirkom zadovoljni?
Prvenstveno volimo svirati uživo, pogotovo u klubovima u kojima možemo ostvariti izravan kontakt s publikom, prenijeti našu energiju, tad smo najviše zadovoljni. Naša glazba je u osnovi garage rock, s dodacima punk-rocka, ali i s još nekim drugim utjecajima, koji su više ideološki nego muzički, npr. blues, kojeg doma slušamo u ogromnim minutažama. Na žalost, nismo crnci, pa ne možemo svirati istinski blues.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2007/08/27/biljan1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2007/08/27/biljan1mala.jpg, Erotic Biljan & His Heretics, Center}

Što biste izdvojili kao najveću snagu svog benda?
Uh, ovo je teško pitanje. Najveća snaga benda je naš međusobni odnos, veliki smo prijatelji i super nam je zajedno. Također i iskrenost, jer sviramo ono što volimo. Energija dolazi sama po sebi, muzika nam puni baterije!

Sjećate li se vremena pred izdavanje svog prvijenca? Možete li nam svojim primjerom nekako pojasniti zašto se mnogi perspektivni muzičari u RH toliko muče da izbace svoj prvi album?
Mislim da svaki bend ima svoj put, individualan. Mi smo krenuli ne razmišljajući što će biti i nismo si zadavali ciljeve. Nakon brdo odsviranih koncerata po Hrvatskoj, Sloveniji, BIH, Austriji, prosvirali smo sve svoje pjesme i tek ih onda odlučili snimiti. Album je bio logičan slijed nakon toliko svirki.

Koje su vam se sve mogućnosti otvorile kada ste izdali Supersticky?
Vidjet ćemo, odsvirali smo oko 180 koncerata do sada i to bez službenog albuma! Pretpostavljam da bi nas sa službenim izdanjem Dancing Beara, publika ali i svi ostali, mogli još ozbiljnije shvaćati.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2007/08/27/biljan2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2007/08/27/biljan2mala.jpg, Supersticky, Center}

Kako ste zadovoljni feedbackom?
Za feedback albuma ćemo vidjeti, još je prerano išta reći. Na dosadašnjim koncertima nam je feeback bio odličan, negdje i iznad očekivanja, prava ludnica.
Što mislite o hrvatskoj glazbenoj kritici?

Od kad se pojavio Internet, svi žele biti kritičari, pa se pojavljuju neozbiljne i smiješne kritike. Moram priznati da ne cijenim one kritičare koji ne prouče materiju i povijest onoga o čemu pišu.

Je li rock uistinu mrtav kao što mnogi kažu?
Ako pogledaš festivale kao što je VIP inmusic, dobit ćeš odgovor! Iako ga ima jako malo na TV-u i radiju, postoji brdo odličnih bendova, samo ih treba pronaći, a jedno takvo mjesto je myspace.

Kako iz vaše perspektive izgleda hrvatska rock scena danas? Tko su vaši favoriti i kako vidite budućnost rock glazbe u nas?
Osobno ne pratim previše scenu u HR, više tragam za bendovima izvana. Ne vidim nikakve favorite u Hrvatskoj, ali ima puno potencijala, scena je relativno nezrela za velike, pa čak i srednje događaje… dok god loši bendovi sviraju za jedno pivo i otimaju svirke boljim bendovima, a publika radije kupi pivo za 10 kuna nego plati ulaznicu na koncert, dotle će hrvatska biti slijepo crijevo.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2007/08/27/biljan3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2007/08/27/biljan3mala.jpg, Erotic Biljan & His Heretics, Center}

Biste li zasvirali u predizbornoj kampanji neke od naših stranaka?
Ne znam samo tko bi nas uzeo od političara, pa da mu otjeramo potencijalne glasače, ha ha ha…

Što očekujete od Vip Inmusica, a što se može očekivati od vašeg nastupa na tom festivalu?
Više volimo zatvorene prostore, gdje nam se zvuk odbija od zidova i vraća kao bumerang, to je naše prirodno stanište, ali potrudit ćemo se i na otvorenom stage-u kao da smo u klubu, iako imamo nezahvalan termin u 16:25, ali što je tu je. Pokupili smo neke viroze pa nam je to problem, uglavnom zbog vokala, nadam se da ćemo prizdraviti do nastupa.

Čime se osim glazbe još bavite?
Četvero nas ima stalne poslove, a jedan je student.

Što u budućnosti očekivati od erotičnog Biljana i njegovih heretika?
Na redu je koncertna promocija albuma, a u planu je i spot. Veselimo se svirkama!

Za više infmacija o Biljanu i njegovim hereticima kliknite na koji od dolje ponuđenih linkova.

EB & His Heretics web: http://www.heretics.htnet.hr
EB & His Heretics myspace: http://www.myspace.com/eroticbiljanandhisheretics

Zahvaljujemo Dancing Bearu na ustupljenim fotografijama.