Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

sassja

Ukoliko bar malo pratite trenutnu scenu na ovim područjima, vrlo vjerojatno ste već čuli za Sassju, makar na radiju dok su puštali ultimativnu post break up pjesmu Ništa il' onu o situaciji kakva je, valjda, u cijeloj regiji Njemica. Ova simpatična Tuzlanka mijenja priču svojim stihovima i radi to na jako dobar način. U počecima surađuje s ekipom iz svoga grada, u sklopu FM Jam kolektiva, a u medijima ju znaju i kao prvu ženu FM Jam-a. Koliko je Sassja žena zmaj govori i činjenica da je u periodu između intervjua i objavljivanja istog dobila nagradu „Dražen Ričl“, za najboljeg mladog autora BiH. (Da se zna, završila je Sassja i farmaciju, no pronašla se u drugim vodama. I drago nam je!)

Prvi si album izbacila 2015., promocija drugog bila je nedavno u Vintageu, planiraš li nastaviti ovim bržim tempom ili sad ide vrijeme odmora?
Tempo je brz jer sam ja jednostavno nastavila pisati nakon Taktički praktično; taj album čak nije ni izašao skroz, a ja sam već imala neke pjesme s ovog albuma polovično spremne, dok sad mislim da ću napraviti neku vrstu pauze bar što se tiče albuma. Vjerojatno ću izbacit pokoju pjesmu i neku suradnju, ali od albuma sad odmaram.

No Problemo je tvoj drugi studijski album. Pjesme, sudeći po komentarima publike, dobro prolaze i ljudima se sviđaju, a kako si ti zadovoljna ukupnim dojmom albuma?
Ja sam na ovom albumu jednostavno nastavila neke stvari od tema koje nisam na prvom albumu kao završila, do nekog zvuka kojeg nisam uvrstila na prvi album, a onda sam htjela izbacivati baš po singlovima, nisam htjela izbaciti cijeli album. Odmah nakon Taktički praktično počeli su izlaziti singlovi s ovog albuma i odlučila sam baš da obrnuto uradim. Inače izbaciš album pa singlove, a meni je nekako album izašao na kraju cijeli, čisto jer vidim da više ni'ko, uključujući mene, nema vremena da sjedi i sluša cijeli album, bilo čiji. Možda u autu kad putuješ jako dugo, al' rijetko. Tako da sam zadovoljna s ovim kako smo uradili, sve je kako sam htjela; budu uvijek te male cake – trebalo je ovako ili onako, ali ja sam perfekcionist pa tražim što još treba bolje. Valjda to tako i treba biti. Mislim da u trenutku kad pomisliš da je to to, nešto najsavršenije, nemaš dalje što raditi.

Duet s Remi već skoro svi znamo napamet, surađivala si i s Who See i Frenkijem, Brkovima, no kako je došlo do suradnje s Rundekom za Savanu? Kako je to prošlo?
Mi smo se u stvari družili zadnje dvije godine, upoznali smo se na nekom festivalu i baš smo se super družili pa mi je palo na pamet da bih ga možda mogla pitati za pjesmu. Malo sam imala tremu, kao s kakvim pjesmom doći pred Rundeka. Htjela sam da to i dalje bude moj zvuk, ono što ja volim, ali da i on ima prostora da ubaci svoje nešto. Ja sam najsretnija zbog gitara, kad ih je svirao, kad smo snimali i on je počeo svirat' – to je bilo to. I stvarno nam je bilo odlično na snimanju pjesme i spota. Bilo je oslobađajuće iskustvo i jako mi je drago da sam ga upoznala.

sassja i rundek

Lokacija je predivna, cijeli je spot nekako estetski zadovoljavajuć.
Da, spot za Savanu smo snimali na Braču, na jednom mjestu koje se zove „Zemlja za nas“. I na putu prema Braču smo stali na Buškom jezeru i snimili „S njom“. Nadali smo se da će vrijeme biti lijepo, i je. Neki snimci i fotografije s Buškog jezera su ispali baš nestvarno, kao da smo mi sami nešto postavljali. Tako smo za dva dana snimili dva spota.

Progovaraš o nekim stvarima koje i dalje možemo nazvati tabu temama, u pjesmi Stube se radi o nasilju u braku koje i dalje na ovim prostorima predstavlja nešto što se pretežno prešućuje. Zašto misliš da je važno pričati o tome?
Čak prije nego sam čula beat, sama sam razmišljala o vezama koje su loše za nas, a da mi to ne znamo. I onda, kad sam čula beat, od teme neke veze koja je loša za nas, a da mi to ni ne znamo, sam nadogradila na to da je toliko loša da prelazi u nasilje. I mene je iznenadilo da sam došla do te krajnosti, jer sam prvo razmišljala o situaciji kad je neki prijatelj loš prema tebi. Baš sam pravo dugo razmišljala o tome i koje riječi da stavim u tekst. A kad sam na kraju napravila pjesmu koja je govorila o nasilju nad ženama, čak sam mislila da ju možda neću ni izdati, jer mi je tema bila prestrašna, pogotovo jer ja nisam žrtva nasilja. Razgovarala sam sa ženama koje su prošle kroz to i one su čule pjesmu pa su me ohrabrile da ju izdam, jer su sve prošle kroz isto razmišljanje kao žena u pjesmi – žena koja ignorira to, koja traži opravdanja, koja odbija da je ona ta i kojoj se to ne događa. Kad su mi one to same rekle, da pjesma može samo pomoći nekome – odlučila sam je izdati. Htjela sam je izdati kao što smo i radili, u sklopu jedne kampanje u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, gdje smo na razne načine pozivali žene kojima treba pomoć, ne znam, uličnim akcijama… I ja sam isto hodala uokolo i dijelila letke, a kad sam vidjela da su meni prišle žene koje su tražile pomoć, da su čule pjesmu i vidjele spot, bilo mi je drago da je pjesma ispunila svoj cilj. Cilj je bio da barem jednoj ženi pomogne, ja sam vidjela da je i više žena pjesma pomogla – tako da, ja sam ostvarila svoje želje tom pjesmom. Mislim, nadam se da će se proširiti na još više žena, al' ja sam svoj cilj ispunila.

Imaš li najdražu pjesmu na albumu No Problemo?
Ne znam, meni je i dalje Jemen najdraža pjesma, ali na drugom albumu sam imala taj problem da nisam mogla odlučiti koju bih pjesmu izbacila, jer su mi sve zbog nečeg bitne i kako nisam znala koju bih prije, kako smo spotove snimali, tako smo ih izbacivali i baš ne mogu odlučit. Nekad mi je „Klikat“, nekad mi je „S njom“. Nekad mi je…. Ne znam ni sama.

Kad smo već kod „Klikat“, postoji cijeli taj novi cyber svijet kojim smo okruženi. Svi smo na mobitelima i pred ekranima stalno… Kako ti vidiš svoju budućnost u takvom svijetu?
Nisam baš razmišljala u tom smjeru, ali ne može me ništa iznenaditi. Već se vidi da je to neka druga dimenzija ono što ti radiš u stvarnom životu i ono što radiš na društvenim mrežama. Ne sviđa mi se to, al' tako je. Niti ja mogu upravljat tim, nit' ti i ono, po Darwinu je na nama da se prilagodimo ako mislimo opstati. Ja sam generalno tip… Ja bi voljela da se sve može undo-at i da možemo svi sadit' hranu, živjet' s prirodom i to je to.

Često se o tebi može čitati kao o prvoj ženi FM JAM-a, smatraš li da ti je to pomoglo u usmjeravanju, da ti se pružila neka prilika? U kakvom ste odnosu i kakve su FM JAM želje za budućnost?
Naravno da je, prije svega mi je pomoglo, recimo, neko učenje od njih svih, ali generalno bilo što vezano s FM Jam-om naravno i da mi je pomoglo i da mi je drago da sam tu. Ja sam tu u stvari mnogo više nego što je izašao „Clash“ pa sam ja rekla prva žena FM Jam-a. Već i prije sam ja bila tu, samo što nisam bila nešto zainteresirana da radim. Od moje prve pjesme DJ Soul je bio prvi koji je odmah pustio tu pjesmu, odmah sam išla s njim na svirke kroz mjesec dana. On je baš uvijek bio tu i dandanas za štogod, naravno i svi ostali, ali sa Soulom sam najbliža nekako. A od daljnjih planova sva'ko od nas radi svoje, tako da… ne znam, možda nekad svi zajedno nešto napravimo, al' to je pravo veliki projekt. Zasad ništa od toga nemamo u planu. Frenkie, Kontra i Indigo su izdali svoj album, Edo radi na svom, ja sam, evo, svoj izbacila, al' naravno, uvijek kad netko treba nešto – tu smo.

Ima li na sceni još ekipe s kojom bi radila suradnje i ako da, tko, je li nešto već u planu?
Nemam stvarno. Isto k'o što prije dvije – tri godine kad bi me netko pitao, isto nisam imala pojma s kim bi i onda eto, desilo se, imamo pjesmu s Darkom Rundekom, ali ovako i da trenutno želim nešto s nekim – ne. Najzanimljivije mi je sad raditi nešto s bendom, tako da se tome veselim, da pokušam tu pjesmu završit'. Za dalje, s nekim poznatim, nemam trenutno nikog u glavi.

sassja

Imaš li neki nastup koji bi izdvojila kao najdraži ili smatraš da je svaki koncert priča za sebe?
Pa svaki jest priča za sebe, al' prošli koncert u Vintageu je baš bio odličan. Sve ti ima svoje čari: i kad ima malo ljudi, i kad je mali klub i kad je veliki festival. Baš sam se sjetila, kad sam bila predgrupa Edi u Beogradu kako sam se usred jedne pjesme odvalila smijat'. Bilo mi nešto smiješno, ja nemam pojma, ništa se nije desilo, al' ja sam samo rekla 'stani' i ja sam stala i smijala se, ljudi isto tako. „E super hvala, haj'mo sad nastavit' pjesmu.“. Ja ju i nisam mogla nastavit', ali već tad mi je bilo baš baš odlično. I tako ti bude super na bini. Naravno da ovisi i o ljudima, al' zna nekad baš meni takav dan biti i meni je tako dobro i eto.

Spomenula si i velike festivale. Još par mjeseci i eto nam Ferragosta. Je l' imaš neka očekivanja?
Znam samo da će nam biti odlično, da ćemo se super provesti i to je to. Nekako mi sad to zvuči pravo daleko pa ne mogu da razmišljam o tome, ima još dotad..

Ukoliko ste propustili njen nastup u Vintageu, do ljeta ih je navela još par:
20.4. – Pula, 30.4. Gornji Milanovac,12.5. – Sarajevo, 17.5. – Split, 2.6. Göteborg