Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

mirna odvedi me single cover pressMlada riječka umjetnica Mirna Škrgatić  je prije dva tjedna izdala singl „Odvedi me“, dok je prošle godine bila finalistica RockOff festivala te izdala singlove „Zašto“ i „Tvoja laž“. Mirna je definitivno jedno veliko osvježenje na našoj sceni, stoga smo odradili jedan opsežan intervju s njom i saznali kako i zašto se Mirna zainteresirala za glazbu, kakvi su dojmovi s RockOffa, je li u planu prvi album i što Mirna radi u slobodno vrijeme. Saznajte i vi  gdje nas je to Mirna i odvela i kamo će vas ubuduće odvesti u našemu intervjuu.

Kako ste, kako teče zima u Rijeci? Inspiriraju li Vas zimski dane za neke nove pjesme?
Jako dobro i sretno, hvala na pitanju.  Sretna sam što se sve vezano uz moju glazbu ovako lijepo razvija. Zima u Rijeci teče uglavnom kišno, pa su i pjesme koje sada pišem pomalo melankolične, unatoč mojoj sreći i zadovoljstvu.
Prošle godine ste izdali svoje prve singlove, ali to nije sami početak vašeg bavljenja glazbom, kada ste zavoljeli glazbu i počeli se baviti njome?
Glazbu sam zavoljela još kao dijete, a za to su zaslužni moji roditelji i njihova glazbena kolekcija. Moj tata, Marin Škrgatić, bio je uz to i skladatelj, tekstopisac i pjevač, te kao takav, najzaslužniji za razvoj te ljubavi.
Odmalena sam htjela pjevati i svirati, pa su me roditelji upisali u glazbenu školu za klavir, gdje sam morala učiti svirati Bacha, Beethovena, Mozarta, itd. Meni se to nije pretjerano sviđalo, uvijek sam radila nešto svoje, umjesto da vježbam ono što sam dobila kao zadatak. Tako je sve otprilike krenulo. Kasnije sam znala pjevati uz tatinu pratnju na gitari, znali smo naširoko razgovarati o pjesmama, a jednu smo zajedno i napisali.
Prije solo karijere surađivali ste sa Putokazima i Quassarom. Kakva ste dragocjena iskustva stekli tim suradnjama i je li lakše kada se „skrivate“ u množini ili sada kada ste ističete i kao autorica i pjevačica? Koje su prednosti i mane i jednog i drugog iskustva (naravno, ako ih ima :))?
Nisam se ranije osjećala skriveno u množini, nego kao dio tih priča, koje su me polako usmjeravale prema ovome danas. U Putokazima sam provela kratko vrijeme, ali mogu reći da sam tamo stekla disciplinu i naučila razne načine pjevanja. Iz razdoblja s Quasarrom imam jako lijepe uspomene s nastupa. Možda najupečatljivije iskustvo vezano je uz koncert u riječkom Pogonu kulture, kada je Quasarru  gošća bila Josipa Lisac, koju sam imala čast upoznati te večeri i zapjevati na istoj pozornici s njom.
Prednost autorskog rada je u tome što svaku pjesmu puno intenzivnije proživljavam, jer sam je sama napisala.
Izdali ste nekoliko singlova za izdavačku kuću Menart, kako se suradnja dalje odvija, je li možda album prvijenac u planu?
Suradnja je izvrsna, zahvalna sam Menartu što mi je otvorio svoja vrata i dao mogućnost predstaviti pjesme široj publici. Veselim se nastavku te suradnje i radim na idućim singlovima. Voljela bih naravno u dogledno vrijeme objaviti i album, no trenutno se koncentriram na singl po singl.
Vaša pjesma „Tvoja laž“ na momente me neodoljivo podsjeća na globalno poznatu „Somebody that I Used to Know“ od Gotyea (što je kompliment), a opet ima i „ono svoje“. Slažete li se sa mnom ili sam potpuno u krivu? ;)
Kad sam je tek napisala i uglazbila na klaviru, pjesma je bila dosta sporija, čak me na momente malo podsjećala na Doorse. Sve se promijenilo kad sam došla kod Marka u studio. Ubrzali smo ju i dodali nekoliko instrumenata, pa je pjesma odmah zazvučala drugačije.
Iako imam potpuno drugi doživljaj te pjesme, primjetila sam da je mnogi uspoređuju sa „Somebody that I Used to Know“. Možda je to i dobro. Najbitnije mi je da je pjesma lijepo prihvaćena. :)


U rujnu 2017. bili ste finalistica Karlovačko RockOff festivala, kakvi su  dojmovi i iskustva sa spomenutog festivala?
Kako mi je to bio prvi nastup s autorskom glazbom, bila sam naravno jako uzbuđena, pogotovo kad sam došla na pozornicu i vidjela pred sobom zaista brojnu publiku. Ljudi su izvrsno reagirali na pjesme i osjećala sam se odlično. Uz to sam bila jako sretna što sam skupila tako dobar bend koji je guštao sa mnom na pozornici. Super mi je bilo i iza pozornice, gdje sam se družila s drugim finalistima Rock Offa i upoznala drage i simpatične ljude. Sve skupa je bilo jedno jako lijepo iskustvo i svakako bih preporučila mladim glazbenicima da se prijavljuju na takve natječaje i festivale.
Imate li neki zacrtani cilj koji želite ostvariti u doglednom periodu ili se ipak to još nije iskristaliziralo?
Trenutno idem korak po korak, singl po singl. Imam nekoliko pjesama u pripremi i zacrtani cilj u predstojećem razdoblju je upravo raditi na tom novom materijalu, koji ću onda moći predstaviti i uživo. Ideja i želja je mnogo, no za početak gradim temelje.
Vaši tekstovi su veoma zanimljivi, gdje pronalazite inspiraciju za iste?
Inspiracija dolazi kroz razmišljanja potaknuta koji put nekim svakodnevnim događajima, koji put nečijom pričom. Zna se naći i autobiografskih trenutaka, mada vjerujem da se u temama pjesama može pronaći dosta ljudi.
Osim interesantnih tekstova tu su i zanimljivi spotovi, na dosadašnjim spotovima surađivali ste sa Irom Tomić i Johnom Kardumom, kako biste opisali dosadašnju suradnju?
Jako volim surađivati s Irom i Johnom, imaju vrlo zanimljive i nesvakidašnje, možda čak pomalo „lude“ ideje, koje me svaki put iznova oduševljavaju. Na snimanjima je uvijek veselo i opušteno, baš ugodna radna atmosfera, bez prevelikog stresa. Pratila sam njihov rad i ranije i jako mi je drago da smo tako lijepo 'kliknuli'.
mirna by ira johnKoga bi ste najviše voljeli ugostiti na albumu prvijencu?
Nisam o tome zasad razmišljala. Imamo stvarno puno kvalitetnih glazbenika,  i novije i starije generacije, pa ukoliko se pruži prilika napraviti nešto kvalitetno, zašto ne? Album bi trebao doći kao vrhunac jednog dijela glazbenog puta i sažimanje svega proživljenog na njemu, a ja sam zapravo tek krenula i tko zna koga ću sve sresti... :)
Kako bi ste  opisali trenutnu glazbenu scenu u Hrvatskoj, u smislu, daje li se dovoljno prostora mladim, originalnim autorima poput vas ili biste voljeli da vas se više istakne kroz radijske/tv emisije, na ovakav način (putem intervjua, ali i ostalih pisanih članaka o vašoj glazbi) ili live nastupa?
Za mlade bi autore, ali i sve domaće glazbenike općenito, svakako bilo bolje kad bi bilo više glazbenih TV emisija. Srećom, imamo dosta glazbenih portala i dobar dio njih daje prostor mladim generacijama, a čini mi se da zadnje vrijeme lakše dolaze i u tradicionalne medije. Osobno moram priznati da su me mediji do sad jako lijepo pratili i zahvalna sam na tome. Postoji dosta kvalitetnih autora i bendova koji zaslužuju veću pozornost i nadam se da će dobiti svojih „5 minuta“. Naravno, autori i mimo medija moraju sami iskoristiti sve mogućnosti da dođu do publike, danas ima mnogo načina za to.
Ponekad kad razgovaram s nekim kolegicama i kolegama, oni znaju reći da u njihovom gradu nedostaje prostora za svirke. Za koju godinu se situacija možda popravi, to je jednostavno tako, glazbena scena kao i sve, proživljava uspone i padove. Na svakom od nas je da se nastavimo truditi, a rezultati će onda doći.
Kada ne snimate svoju glazbu što slušate privatno? Koje su Vas pjesme „dotaknule“ dušu?
Nađe se tu stvarno svega, žanrovski raznoliko. Od popa i rocka do soula i funka, a znam se naći i na house partyju. Glazba se ionako zapravo dijeli na dobru i lošu. :) A od pjesama koje su me dirnule u dušu, izdvojila bih:
Ekatarina Velika – Ona mi je rekla
David Bowie – Cat people
David Bowie – Never Get Old
Nick Cave & The Bad Seeds – Henry Lee
Muse – Bliss
Queens of the Stone Age - The Vampyre of Time and Memory
Tame Impala – Feels Like We Only Go Backwards
Osim glazbe što vas najviše zanima? Imate li neki zanimljiv hobi?
Imam par hobija koji su možda naizgled nespojivi: volim se izgubiti u dobroj knjizi, zabavljati uz origami i uređivati vrt, a jako volim i plesati, kad god se za to pruži prilika.
Za kraj, što bi ste poručili čitateljima SoundGuardian portala? Hoće li biti novih singlova te nastupa gdje bi Vas se moglo vidjeti i čuti?
Na singlovima se radi, a i neki nastupi su u planu, kad sve bude definitivno potvrđeno, bit će objavljeno putem društvenih mreža. Čitateljima bih poručila da i dalje prate Soundguardian i novosti iz svijeta glazbe, podržavaju njima drage autore i otkrivaju nove, te naravno odlaze na koncerte – na njima je kemija između njih i autora, koja pokreće sve, najsnažnija!