Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Antenat

Jedni od najvećih liričara među rockerima, Antenat rijetko nastupa i nesumnjivo će njihova svirka na Brijačnici privuči mnogo ljudi. Kreativni i maštoviti na svakom području koji se tiče njih kao benda, npr. svirajući i miješajući razne glazbene stilove, smislili su i naziv za taj "melting pot" koji ih karakterizira - subraggae za koji vole reći da je jedna velika glazbena heterogena masa u homogenom izdanju.

Za sada jedini predstavnici tog stila, imaju horde prekaljenih obožavatelja koji nestrpljivo čekaju svako njihovo koncertno ukazanje, stoga i na ovog Brijačnici može se očekivati izvrsna atmosfera uz puno plesa. Oni koji ih budu slušali prvi put, mogu očekivati da će im Antenat zapaliti tijelo na koncertu, a um jutro kasnije, dok budu čitali tekstove pjesama.

Pripremajući se za nastup na Brijačnici, odgovorili su i na nekoliko naših pitanja.

Od prvog okupljanja prošlo je 20 godina. Što se više promijenilo, publika ili vi?
Mijenjam, mijenjam se!
Svi smo se promijenili, neka, dobro je, treba se mijenjat.
Ne znam da li me više veseli kada na našem koncertu vidim neka zaboravljena lica generacije ili tek punoljetnu mladost. Publika se definitivno promijenila, ali dio je konstanta. Tako je valjda i s nama. Slojevi se mijenjaju, karakteri ostaju.

“Šarate” s jezicima, malo hrvatski, malo engleski. Tko je od vas imao peticu iz engleskog i pazi da su engleski tekstovi gramatički točni? Što utječe na odluku o jeziku pjesme?
Ništa ne utječe. Jednostavno tekst nekad nadođe na našem nekad na engleskom. Milsim da je gotovo s engleskim tekstovima, nešto je ipak banalno i krivo u tome.
Na točnost gramatike nitko nije pazio, dapače mislim da ima dosta grešaka.

Kao društveno osviješteni bend, što se vidi iz tekstova, koja vam je najdraža zajednička tema?
Radije bih govorio o društveno osvještenim pojedincima. Među nama ne postoji unificirani stav o društvenoj osvještenosti benda. Kao kolektiv nemamo taj impuls, bez obzira što naša glazba jest i ‘društveno osvještena’ i u suštini poziva na promjenu i djelovanje. Često sviramo na društveno angažiranim eventima, javno podržavamo razne društvene akcije koje se bave jednakopravnošću, slobodom, ekologijom.
Kolektiv smo kojeg prije svega povezala i dalje veže glazba. Tako da nemamo zajendičkih tema u tom smislu. Većina tekstova dolazi iz moje glave i teme su one koje ja nametnem.:)

Nije isključeno da vam jednoga dana netko kaže da mu je vaša pjesma promijenila život. Koju stvar biste to htjeli da bude?
Istinski je lijep osjećaj kada ti netko kaže da mu/joj je neka naša pjesma bitna. To u trenutku produbi smisao i svrhu.
Da pjesma mijenja život – teško. Odluka je ta koja radi promjenu, a ona je u pojedincu/pojedinki. Glazba, neka konkretna pjesma, može biti samo mali kotačić koji će tu odluku ubrzati.

Deset ljudi je poprilično velik broj za bend. Tko je među vama glavni pokretač za stvaranje novih stvari, tko određuje smjer?
Kako kad. Kako koji dan. Kako koju probu. Od pjesme do pjesme.

Sada kada su konačno zaredali koncerti, što vam je najvažnije kod nastupa pred publikom?
Sada kada su se konačno opet zaredali koncerti.
Bez obzira radi li se o periodu s malo ili puno koncerata najvažnije nam je razvaliti koliko god možemo u tom dotičnom trenutku.

Kakvi su planovi za budućnost?
Ozbiljno se potruditi završiti novi album do kraja ove godine.