Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

letu štuke

Nakon 5 godina diskografskog mirovanja i ovogodišnjeg "Best Off" albuma u izdanju Menarta na kojem su Letu Štuke napravile presjek svoje dosadašnje karijere s prethodna tri studijska albuma, nedavno se pojavio i novi singl , pjesma "Bože zdravlja" koja najavljuje četvrti album ovog popularnog sarajevskog benda. Iskoristili smo priliku te priupitali Dinu o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Nakon 6 godina diskografske pauze ponovo ste aktivni. Izašao je "Best off" album a tu je i novi singl "Bože zdravlja" koji najavljuje novi studijski album. Zbog čega tolika pauza?
Razlozi su u glavnom bili privatni. Usljed njih je došlo do zamora materijala i nekih neslaganja unutar ekipe. Događa se. Idemo dalje.

Primjećuje se novi moderniji zvuk u novom singlu, šta možemo očekivati od novog albuma?
Prije svega raznovrsnost. Kombinacija analogije i elektronike. Pjesme sa životnim temama i dilemama. Ljubav, odnosi, politika. Bit će to zanimljiv album.

Kada je vrijeme za Best Off album? Kako se odlučiti šta staviti na Best Off? Ima li izdavač utjecaja na odabir?
Pred ljeto smo u izdanju Menarta objavili Best of od osamnaest pjesama. Listu sam složio skupa s izdavačem. Potrudili smo se da napravimo što bolji presjek prvih deset godina benda. Cover sadrži tekstove pjesama što nije uobičajeno za best of izdanja. Navali narode!

dino šaran

Kako je nastalo ime Letu Štuke?
Slučajno i davno. Iskreno ne mogu se više ni sjetiti, ali znam da nam se žurilo sa imenom. Ispalo je upečatljivo. Mislim da se tadašnji bubnjar dosjetio toga.

Šta Dino Šaran sluša u slobodno vrijeme? Pratiš li regionalnu scenu? Imaš li neke favorite?
Trenutno sam u svom albumu pa ne slušam ništa drugo. Inače slušam nešto od world musica ili hip hopa. Sve što nas veže sa korijenima Zemlje ili jezikom ulice. Svi moji favoriti su oni dosljedni sebi. U Hrvatskoj poštujem: Majke, TBF, Pipse, Gibonnija, Urbana, Let 3  i da ne nabrajam..... .

Kakav bi bio tvoj savjet za nekoga tko tek kreće s vlastitim bandom?
Neka bude uporan, ali i fleksibilan.

Scena u Sarajevu?
Helem Nejse je odličan hip-hop dvojac i sve su popularniji. Oni su perjanice nove sarajevske scene. Generacija rođena devedesetih. Od starijih tu su: Skroz, Sikter Basheskia, Validna legitimacija, Dvadesetorica.. Chekirati na You tube-u.

dš

Odakle crpiš inspiraciju? Šta te pokrene da napišeš pjesmu? Kako izgleda kreativni proces stvaranja jedne tvoje pjesme?
Muzika ide prva. U glavi groove, rif ili melodija. To je temelj aranžmana. Na to lijepim tekst. Ako je dobro ide samo od sebe. Ako nije bacam.

Ko su ti uzori?
Prije bih rekao utjecaji. Krenuo sam sa Elvisom, a sad me zanima Kendrick Lamar.

Možeš li živjeti od glazbe? Čime se baviš kada se ne baviš glazbom?
Živim od muzike. Očigledno sam taj. Uvjek sam s njom i nemam želju da mijenjam zanimanje koje mi je i hobi. Dakle i kad se ne bavim bavim se.

Nekad imam osjećaj da ne želite zauzeti mjesto koje vam pripada na glazbenoj sceni?
Sve je stvar percepcije. Ne bježimo od velikih priča, ali ni jedno mjesto nije fiksno pa ni u big dealu. Najbitnije je da pjesme ostanu medju ljudima što duže..

Šta možemo očekivati od Štuka u 2018?
Novi album i koncerte.

Hvala puno na odvojenom vremenu!