Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

MN drugi

Mnogi Drugi jedan je od bendova koji će nastupiti na Medvedgradskim glazbenim večerima, u sklopu programa Akustika na vrh kule. Uživo ćete ih moći vidjeti i čudi 13. srpnja u 20 sati, prije Amire Medunjanin. Ususret nastupu, razgovarali smo s pjevačem Martinom Mandirom i basistom Filipom Kovačevićem.

Za početak, možete li našim čitateljima objasniti značenje koje stoji iza imena benda te kako gramatički ispravno napisati naziv benda?
MM: Pozdrav čitateljima, postoji mnogo teorija i priča zašto se zapravo zovemo Mnogi Drugi. U našim početcima svirali smo s bendom iz Srbije koji su nam, nakon zajedničkog jama, rekli kako smo mnogo dobri, no budući da nismo pretenciozan bend, nazvali smo se Mnogi Prvi, a zatim smo ime promijenili u Mnogi Drugi jer nije bitno pobijediti, bitno je sudjelovati. Mnogi Drugi se pišu Mnogi Drugi i pitanje je je li to gramatički ispravno.

Penjanje na Medvedgrad ozbiljna je stvar, kako se pripremate za nastup?
FK: Usponi i padovi kod svakog benda su postojani, tako da za sve uspone održavamo visinske pripreme – puno špeka ili ponekad uopće bez mesa, ponekad se pusti koja suza, biciklira se na posao, pustimo si Eye of the Tiger pa trčimo po stepenicama i tako to.

Koje je najčudnije mjesto na kojem ste dosad svirali?
MM: Pošto smo veliki fanovi Hermana Bollea, jednom smo održali jam session 30 metara od Mirogojskih arkada, čak ta snimka postoji na našem Youtube kanalu pa koga zanima neka potraži.
FK: Na samom početku Mnogih Drugih svirali smo po krovovima, parkovima, šumama i rijekama i to je bilo super. Jako se veselimo svirci na Medvedgradskoj kuli, svi naši prijatelji koji su svirali gore kažu da je nevjerojatno dobar osjećaj.

Singlom "Duboka" najavili ste izlazak debitantskog albuma. Što možemo očekivati od albuma?
MM: Možete očekivati album u koji je uloženo mnogo truda i ljubavi, a pod producentskom palicom Lea Anđelkovića smo ispolirali neke stvari koje su skoro pa deset godina stare.
FK: I jako puno vremena je uloženo! Ovo nam je prvo muzičko čedo a prvi albumi su često najiskreniji, tako da možete očekivati prave Mnoge Druge.

Što vi očekujete od albuma? Kako napreduje snimanje?
MM: Očekujemo od albuma da izađe napokon i da čujemo kritike naših fanova i kritičara. Snimanje je završeno početkom ove godine.
FK: Pripremamo opaku promociju albuma i radimo na novom materijalu, a od albuma očekujemo da ode u bijeli svijet i stekne što više prijatelja i poklonika.

Kako su nastale pjesme s novog albuma, gdje ste nalazili inspiraciju?
MM: Kako sama riječ kaže - inspiraciju pronalazimo u špiritu. Zapravo, inspiriramo se prirodom, knjigama, muzikom i tak.
FK: Mandre zbilja uspije iz jednostavnih životnih trenutaka i sitnica isplesti duboke, dvosmislene i zakučaste tekstove, Ante i Zlopa odnekud vade melodije da ti pamet stane, Perki i Roko sve začine brassovito dok Mirko trese, lupa i udara. A ja sviram po osjećaju koji se stvori kad ih čujem sve skupa.

Kada možemo očekivati izlazak novog albuma?
FK: Prvi album izlazi u drugoj polovici rujna, a za idući obećajemo da nećete tako dugo čekati kao na prvi.

Gdje vas još možemo gledati uživo u bližoj budućnosti?
FK: 7. srpnja smo na VUM Festivalu u Vrbovcu, 13. srpnja slijede Medvedgradske večeri, 28. srpnja smo na Prviću, 29. na Martinskoj u Šibeniku. Onda je kupanac i odmor do 25. kolovoza kada sviramo na Evergreen Festu u Čitluku. U slučaju da još nešto iskrsne, najbolje je lajkati (jer svi smo mi lovci na lajkove) i pratiti našu FB stranicu gdje idu najave za sve kaj radimo.