Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

AntivalentinovoRaznih smo se tema dotakli na nedavnom druženju u Dirty Old Shopu gdje su se protagonisti nadolazećeg Antivanentinova, Damir Martinović Mrle, Davor Gobac i Ivanka Mazurkijević družili s fanovima i prodavali prigodne ulaznice za dvoje. Željeli smo doznati što vas očekuje na nadolazećem performansu u Domu sportova 11. veljače, no doznali smo što za njih zapravo predstavlja ljubav, zašto surađuju s Zigmanom i zašto bi se ljubiteljima grupnog seksa sljedeće godine moglo posrećiti...

Što vam se zamjerilo Valentinovo da ste krenuli s Antivalentinovom?

Ivanka: Uh, gdje da počnemo!
Gobac: To pitajte direktora...
Mrle: Ružno je, gadi mi...
Gobac: ...ta ljigavost, ta patetičnost!
Mrle: ...pa onaj smrdljivi pepermint koji je svugdje. Kako da svi drkaju na to... drkanje na barbike umočene u pepermint koji se pokvario. Taj feeling mi je. Zgadi ti se s godinama, postane gori od noćne more.

Gori od Angele Merkel?
Mrle: To je druga vrsta. Ali slično ovom, ide u tom smjeru.

Hoćete li opet imati slavni kip?
Mrle: To je bilo prošle godine. Ove godine je najava nove pjesme, početak rada na novom albumu. Pjesma "Karmen" koju smo upravo danas objavili...
Gobac: Možda performans s pravom Angelom Merkel da se napravi...
Mrle: To bi možda bilo i dobro...
Gobac: Performans, jedan umjetnički osvrt na Europu.

AntivalentivnoČitala sam da vam Zigman radi kostime opet i za novi koncert. Eto, vi se trudite oko kostima, a Gobac se skida gol.
Gobac: A nisam ja gol... (smijeh)
Ti gol uzmeš više pažnje nego oni s kostimima s potpisom... 
Gobac: Obučen sam, čak sam košulju uzeo svom sinu! (smijeh)
Mrle: Zigman je bio oduševljen. Razgovarali smo s njim dok smo radili pjesmu "Karmen". To je neka pokretačka energija koja nas je nosila. Nema nikakve veze s glazbom iz opere, nego ta strast nas je nosila u ovoj priči. Kad smo mu rekli da to radimo bio je oduševljen iz razloga što mu je životna želja raditi kostimografiju za operu "Carmen". Onda se priključio i rekao da bi vrlo rado nama napravio kostime i rekao je da bi volio u to ukomponirati jedno tisuću kondoma, što smo uspjeli nabaviti.

Je li bilo teško nabaviti tisuću kondoma? Financijski zahtjevno?
Mrle: Pa i nije...

Ivanka, što vi spremate?
Ivanka: S obzirom da je ljestvica postavljena dosta visoko, a mi smo jedna od najstarijih predgrupa što se može zamisliti (smijeh). Čast nam je što su nas se sjetili. Iskoristit ćemo tu priliku da oni ljudi koji ulaze da čuju nešto novo od nas. Stalno radimo, pa smo slatki luzeri, osamljena srca slomljena... Oduvijek smo se zalagali za ljubav pa je bilo vrlo zanimljivo da će izabrati nas za takav program koji je anti-ljubavni. Mi smo cijelih dvadeset godina postojanja samo se zalagali za ljubav. Sad odjednom je važnije biiiiiip, ali ljubav ne postoji. Ali može bez ljubavi biti jako ugodno.
Mrle: Kako bez ljubavi?
Ivanka: Pa tako...
Mrle: Ne, ovo je upravo prava ljubav. Govorimo o toj nekoj vrsti izmišljenoj ljubavi, sintetičkoj ljubavi. Ružne vrste ljubavi, to je onaj smrdljivi pepermint, one barbike. To nije ljubav, to je plastika.
Ivanka: Ti govoriš o komercijalnoj ljubavi, ja sam mislila na više ovu Patnje mladog Werthera i to... više govorim o umjetničkoj ljubavi.
Mrle: Ljepote ljubavi, o slobodi. Ljubav i seks. ili samo seks ili samo ljubav.

AntivalentivnoJe li to ljubav prema nekoj drugoj osobi ili to može biti ljubav prema samom sebi?
Ivanka: Prema samom sebi...
Mrle: Uvijek prvenstveno prema samom sebi i to se uzvraća. Čovjek koji ne zna voljeti sebe, ne zna voljeti druge. Uvijek je važno voljeti sebe, onda možeš voljeti i druge. Čovjek koji ne voli sebe, a ide voljeti drugog, dolazi do raznih konflikata u vezi. Jer postoji nezadovoljstvo koje postoji od strane onoga koji ne voli sebe i onda to nezadovoljstvo prenosi i na drugu osobu. I to je jedan kompleks koji se prenosi i nema sreće u toj ljubavi, to nije ljubav.
Ivanka: Što se nas tiče, mi smo privatno zajedno ali ovo što sviramo zajedno to je neka vrsta otegotne okolnosti (smijeh). Mislim da je Valentinovo jedna isforsirana priča pa je ovo jedna duhovita suprotnost tome. Znalo mi se dogoditi da hodam gradom i vidim parove kako hodaju s jednom crvenom ružom u prozornom celofanu, šutke jedan pored drugog šeću jer kao taj dan se nećemo svađati pa nećemo ni pričati (smijeh). Ako bi pričali, onda bi se sigurno posvađali. Tako da ta isforsirana ljubav na jedan dan, to inače ne bi trebalo ljudima biti interesantno, a pogotovo što to podupire komercijalne aspekte svega. Jer se radi o tome da razmisliš o tome s kim si i zašto si s njim, ili ako si sam jesi li zadovoljan ako si sam. Na Antivalentinovu možete sve to kao na ispušni ventil ispustiti van.
Mrle: I osloboditi se od osobe s kojima si stalno, odeš s nekim drugim tu večer. To je isto ljubav. Nije sve u ljubavi, treba nekad i kvalitetno karanje da ljubav poslije bude bolja, ali da izmjeniš iskustvo s nekom drugom osobom.

Prodajete ulaznice za dvoje. Što ako netko ima vezu u troje, u četvero? Jesu li oni zakinuti?
Mrle: Onda takvi mogu kupiti dva put po dvije ili za šestero tri karte.
Ivanka: To je dobra ideja za sljedeću godinu...
Mrle: Da, sljedeće godine, jedna karta za sto.
Ivanka: Imam ideju, sljedeće godine grupnjaci imaju jeftinije karte. Ako mogu nekako dokazati da su zajedno, imaju jeftinije karte. "Grupni seks karte".

I za kraj, koja je najljigavija ljubavna stvar koju ste ikad čuli?
Mrle: ...ne znam, nisam nikada slušao takve pjesme...
Ivanka: ...ima dosta od klapa ove sve. Inače ta klapska ljubavna pjesma je takva...
Mrle: Klapska ljubavna pjesma je zapravo grupni seks.
Ivanka: Ovako, sljedeće godine upražnjivaći grupnog seksa i klape imaju popust na ulaznice (smijeh).