Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

OgenjOgenj je koprivnički rock'n'roll bend koji glazbu oplemenjuje žestokim punk riffovima te pitkom lirikom na kajkavskom. 25. će siječanja nastupiti na Good Vibrationsu u Vintage Industrial Baru, a ususret koncertu popričali smo s ovim zanimljivim bendom.

Za početak bih vas zamolila da predstavite sebe i svoj bend čitateljima SoundGuardian portala.

Ogenj je bend koji nastao krajem 2015. godine, a koncertno aktivan od polovice 2016. Od samog početka, ideja je bila stvoriti akustični, gipsy folk band, temeljen na kajkavskom, našem domaćem govoru i jednostavnim melodijama za svačije uho. I sve do dolaska bubnjara, „funkcionirali“ smo kao istinska akustična trojka (Filip gitara, Nikola bas i Tomo gitara/tamburica/vokal). Kako su ideje navirale, bendu se priključuje i Tara na violini te smo uz Karla na bubnjevima postajali bend, koji ipak nije krenuo nekim jazz gipsy vodama, već smo sve polako zakuhavali u ono u čemu se najbolje osjećamo. Kako su Tomo i Nikola, godinama svirali u svojim HC/punk bendovima, poskočice, poguranci bili su prirodni da se izliju i na stvaralaštvo Ognja. Dan danas, nakon punih godinu dana funkcioniranja benda, Ogenj svira fuziju folk rocka, koketira s punk poskočicama, rasplesuje publiku, i daje sve od sebe. Baš onak' kak jedan istinski i iskreni bend treba raditi :D Ogenj su Filip Kušnjer na solo gitari, Karla je zamjenio Denis Kuzel na bubnjevima, Nikola Terzić svira bas i potpomaže u pjevanju, dok je Tomislav Mihac Kovačic frontman benda s tamburicom i gitarom u rukama.

Što za vas znači ime Ogenj?
Ogenj na kajkavskom znači vatra. Živa vatra koja dobro grije i ne gasi se. Za nas Ogenj nema preneseno značenje. On to baš jest – grije i ne gasi se.

Miksate rock'n'roll s kajkavskom lirikom, tamburicom i violinom. Odakle inspiracija za takav zvuk?
Tomo oduvijek piše na kajkavskom, no nikad za folklorne ansamble ili pak narodne popijevke. Kajkavski je, 'em prirodan, 'em je pitki i ritmični. I predivno se izražavat na/u njemu. Ritam nam je ostao iz prošlosti (samo ponekad punk zamijenimo polkom, ubrzamo valcer i zapakiramo u fancy omot neke „Korn“ riffove). Tako je i sa zvukom. Imamo mnoštvo irish folk punk bendova i tu nema potrebe za nekim izmišljanjem – mandolinu i bendžo smo zamijenili domaćom tamburicom, a ostalo je došlo u paketu.

Kako nastaju vaše pjesme? Što vas inspirira?
Inspiracija svakim danom dolazi sama od sebe. Nema tu previše filozofije, kako i kod svih, svakodnevica, ljubav, posao, politika. Sve na jedan šaljiv, ponekad sarkastičan način. No, ima tu balada koje su zapravo osobne životne priče, a i onih koje govore o odnosu života i smrti...

Koprivnička punk-rock scena nekad je bila prilično aktivna i poznata. Kakvo je stanje danas?
Mi bismo rekli da je ona i danas živa i vrlo aktivna, uz bendove kao što su Moskau, Letarg, Rens Argoa, Miroslava Evačića.
Svakako da ima razdoblja u kojima se održava više koncerata, organizira više festivala i razdoblja kada toga ima manje, ali u našoj Koprivnici i dalje ima ljudi koji to rade svim srcem i stvaraju glazbu i organiziraju koncerte i festivale poput Udruge Mamuze, FIUK-a, Rock Livea.

Zadruga vas je pozvala kao goste na njihovom slavljeničkom koncertu. Kakvi su dojmovi sa slavlja?
Dojmovi su da smo se tijekom cijele večeri osjećali sjajno, sama činjenica poziva na slavljenički koncert Zadruge nama je bila očaravajuća i bili smo presretni zbog toga, a kao šlag na sve neposredno prije početka našeg nastupa dvorana se skroz napunila i publiku je očito zanimalo što će čuti od nas tako da nam je pokazala povjerenje, vjerujemo da smo svojim nastupom opravdali to povjerenje.

U kojem dijelu Hrvatske ekipa najbolje reagira na vaše stvari?
Nedugo smo održali koncerte u Lici u Gospiću te Dalmaciji u Zadru i usprkos tome što pjevamo na kajkavskom dijalektu publika tamo je fantastično prihvatila naše stvari, dovoljno je spomenuti kako se naše pjesme Lepa Mara i Hote hote pjevane zajedno sa publikom. Super nam je što reagiraju i prihvaćaju našu energiju, a i Tomislav je tu vrlo zaslužan tome kao pravi frontmen uz kojeg se na nijednom našem koncertu nitko nije usudio sjediti.
Tako da smo svugdje gdje smo do sada održali koncert bili jako lijepo prihvaćeni i nosimo uvijek odlične dojmove s nastupa.
Zahvalni smo publici koja nas prati i dolazi nas poslušati te pjeva i pleše sa nama i veselimo se svima koji će nas tek doći poslušati.

Uskoro svirate na Good Vibrationsu. Što publika može očekivati od vašeg nastupa?
Veselimo se jako nastupu s Cinkušima čije pjesme znamo napamet te planiramo premjerno izvesti dvije nove pjesme koje do sada nismo svirali live, tako da će biti vrlo uzbudljivo 25. siječnja u Vintageu, kako publici tako i nama.

Ogenj dva