Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Jinx

Jinxe nije potrebno posebno predstavljati. No, svakako je potrebno obratiti pažnju na njihov novi album koji je u pripremi. Najavio ga je novi singl "Jesmo li dobro?" koji je postigao veliki uspjeh među publikom i kritikom. O novom albumu, singlu i radu samog benda popričali smo s gitaristom, Cocom Mosquitom.

Šest godina diskografske stanke je iza vas. Kako to da smo na novi materijal morali čekati prilično dugo?
Coco: Ah... nekada smo bili mladi i ludi i radili po principu “šta zna dijete što je tristo kila“. Sad smo stari i ludi i jednostavno nam treba puno više vremena.

Singl „Jesmo li dobro?“ postigao je uspjeh među publikom. Je li teže danas napraviti uspješan hit singl nego što je to bilo kada ste počeli s karijerom?
Coco: Jedino što cijelo vrijeme pokušavamo napraviti jesu što bolje pjesme. Naravno da nas uspjeh veseli kao i svakoga tko se bavi ovim poslom, ali sasvim sigurno svjesno ne radimo pjesme s namjerom da bi bili hitovi. Uostalom da bi nešto postalo hit, osim pjesme koja ima hit potencijal potrebno je još puno toga… dobar spot na primjer nije na odmet, a budžeti za spotove su danas sve manji… i onda se taj spot još i ne vrti na teveu nego si ga manje više napravio isključivo za Youtube.
Društvena važnost glazbe sve je manja... pjevači kuhaju, kuhari pjevaju, razno razni redikuli glume da ne glume po kojekakvim kućama ili farmama… to vam je danas showbiz, a ne glazba. Tako da kad pitate je li danas teže napraviti hit singl nego kad smo počinjali s karijerom… jeste, puno je teže… ne nama nego svima.

S obzirom da ste dulje vrijeme na sceni, je li se način funkcioniranja benda promijenio? Također, je li se promijenio stvaralački proces?
Coco: Pa mi smo band iz prošlog stoljeća! Prva dva albuma smo još snimali na magnetofon, nije tu bilo editiranja, auto tunea i svega ostalog bez čega je danas snimanje gotovo nezamislivo… puno se toga promjenilo u tehnološkom smislu i to je sigurno utjecalo i na stvaralački proces, nešto u plus, a nešto vjerojatno i u minus.

Pripremate i novi studijski album, kako biste ga svojim riječima opisali?
Coco: Bit će to svojevrsni soul i rock’n’roll album s primjesama musicala.

Uspoređujući ga s prethodnim izdanjima, koje su glavne razlike?
Coco: Ovo bi trebao biti najduhovitiji album Jinxa, bar se nadam. :D

Spot za „Jesmo li dobro?“ snimali ste na Sljemenu. Kako je došlo do ideje i realizacije spota?
Coco: Znali smo da treba biti neka Sizifovska rabota, neko penjanje uz brdo, i onda smo mic po mic kroz razgovor s redateljem Darkom Heričem došli do ove ideje s biciklima.

Koje vam je snimanje spota dosad ostalo u najboljem, a koje u najgorem sjećanju?
Coco: Pa čujte, ta snimanja su najčešće dosadna, puno se čeka dok se namjesti kadar, pa ovo pa ono tako da si mi uglavnom sami napravimo zabavu, ali kad već pitate za najgore snimanje, meni je to bez konkurencije bilo Koliko suza za malo sna iz potpuno osobnih, preciznije zdravstvenih razloga. Pokvario sam želudac i cijelo vrijeme mi je bilo slabo i povraćao sam, možda je ta moja patnja bila dobra za zamišljenu rolu, ali meni nikako nije bilo dobro. :D

Što, osim albuma, pripremate u bližoj budućnosti?
Coco: Dajte da prvo završimo album. :D