Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nordijski festival novoChui je svoj ugled stekao odličnim live svirkama kojih je u posljednjih godinu-dvije bio popriličan broj. Sada nastupaju u Vintage Industrial Baru na Nordijskom festivalu, a što nam točno spremaju, otkrijte u nastavku.

Album "Third Sun From The Stone" postigao je veliki uspjeh. Što mislite, čime ste to osvojili srca publike i kritike?

Pa hm... pa pretpostavljam da se poklopilo više faktora, originalniji pristup, spoj raznih stilova koji samim time obuhvaćaju i šire slušateljstvo, koncertna energija, pristupačnost u kompleksnosti i stalan rad, kako studijski tako i koncertni.

Vaša je glazba jedinstvena kombinacija različitih glazbenih žanrova. Kako nastaju vaše pjesme? Što vas inspirira? Kako kreirate tu fuziju?
Pjesme obično nastanu na dva načina, ili zajedničkom improvizacijom na koncertima ili mojim kućnim igranjem po klavijaturama. Česti su i trenutni kad se desi neka ideja, a daleko ste od kuće ili studija pa mobitel uletava kao spasioc. To je onaj moment kad kao Clark Kent nestante s ulice iza nekog ugla al se ne presvučete u super odijelo već na mobite pjevušite melodiju ili neki ritam, pa se vratite na ulicu ali opet kao Clark Kent hehe...

Vaša je glazba isključivo instrumentalna. Jeste li imali dosad prepreka u napretku karijere zbog toga?
Da imamo vokal karijera bi sigurno otišla u nekom drugom smijeru, nismo radijski bend i fokus su nam albumi i koncerti i u tom smjeru svakako napredujemo. Singlovi sa gostovanjima vokala nikad nisu isključeni i takve stvari bi nam sigurno pomogle da dođemo do šireg slušateljstva ali ne forsiramo ništa i puštamo da glazba sama odradi svoje. Ne znam koliko smo imali prepreka jer ne znam koliko smo još više mogli napraviti, a s dosadašnjim uspjehom smo prezadovoljni.

Svirali ste na raznim festivalima i koncertima, koja vam je svirka ostala u najboljem sjećanju?
U najboljem sjećanju su nam definitivno ovi zadnji koje smo nedavno svirali hahaha...
INmusic, Dimensions, Calamus, Besac, Prilep... odlični festivali, publika, ljudi iz organizacije... nije problem onda u četiri dana napraviti krug Zadar – Tirana – Prilep – Beograd – Zagreb – Zadar – Pula. Sve vam se višestruko vrati.

Kako kreirate set liste? Imate kakve posebne rituale prije odlaska na binu?
Imamo obično dvije varijante set liste, kraću kad sviramo koncerte do sat vremena i onu punu. Imali smo prije predugu listu pa smo znali svirati preko dva sata i do nas je dosta iscrpljivalo jer materijal je vrlo intenzivan, a samo troje nas je u bendu tako da svi moramo cijelo vrijeme biti na vatrenoj liniji. Sad smo to sveli na sat i pol i puno bolje se osjećamo. A i publici zna biti previše kad se koncert oduži preko dva sata. Nemamo rituale, bitno je da se dobro osjećamo i da nam je dobar zvuk na bini.

Uskoro ćete nastuptiti u Vintage Industrial Baru. Što publika može očekivati od vašeg nastupa?
S obzirom da će nastupiti više bendova svirat ćemo ovaj kraći set, pa možete očekivati samo hitove hahahaha... a i više ćemo se družiti s publikom i slušati ostale bendove ;)