Intervjui
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

hrepa

U najnovijem intervjuu s Borisom Hrepićem - Hrepom razgovaramo o najnovijiem glazbenom uratku, inspiraciji, Sunnysidersima, Dalekoj obali, blues sceni, ljetnim angažmanima i još koječemu.

Pozdrav, Hrepa, drago mi je da si se odazvao dati intervju za glazbeni portal SoundGuardian. Budući da se dosta dobro poznajemo, idemo direktno, onako, u glavu,  kako se kaže... Naime, je li skladateljska muza presahnula ili si stvarno htio dati svojevrsnu posvetu tvom nekadašnjem bendu?

Muza bluesa drži me svakodnevno, tu nema zastoja. Sunnysidersi su prošlo ljeto doveli svoj novi engleski autorski album "Click play" gotovo do kraja, al' se projekt oko moje knjige "Našao sam dobar bend" i pjesama Daleke obale "uvalio" preko reda.  I moj drugi solo blues album, "Chance to change" gotov je ima godinu dana, al' on će izaći kad bude neka rupa.

Nadam se da se Marijan Ban nije previše bunio... Možda ni sam nije vjerovao kako će oni poznati megahitovi Daleke obale dobiti potpuno novo ruho.

Nije se previše bunio, čak mu se uglavnom sve što sam mu poslao pred kraj snimanja svidjelo; imao je nekoliko prijedloga oko aranžmana, neke sam prihvatio. Nije mu se svidjela samo jedna pjesma, al' kad je čuo da je Belanu ta najdraža složio se da izađe.

Sviđa mi se što si cijelom projetku prišao bez ikakvih natjecateljskih konotacija... Možda je baš zato tako super sve ispalo.

Sve je to teklo brzo i tečno. Inače, Sunnysidersi vole obrađivati tuđe pjesme skroz na svoj način i tu smo već stekli neku rutinu. Kad imaš svoj zvuk, sve ide jednostavnije. Neke pjesme Daleke obale su također dobre za blues ruho al' ih nisam dirao jer mislim da su originalne verzije svoje već tu rekle.

Ekipa je odlična, može se slobodno reći standardna, i lijepo su se opustili i sjajno odsvirali i snimili ovaj novi studijski album. Vjerujem da si zadovoljan?

Ni Hans ni Šparka nisu neki fanovi ni poznavatelji šireg opusa Daleke obale pa su svemu prišli bez opterećenja. Goluban je na dvima poznatim poskočicama Daleke obale dodao malo svog bluesa iz Zagorja, a Vedran Križan je s klasičnom harmonikom odlično zasolio dvije molske pjesme.

"10 kartolina sa daleke obale" zapravo je i dalje na tragu onoga što Sunnysidersi rade. Neki bi zlobnici rekli, odoše Sunnysidersi u komercijalu, no vješto si to izbjegao, što odličnim aranžmanskim rješenjima, što vrhunskom, opuštenom svirkom benda. Tvoj komentar...?

Sve se to dogodilo pomalo slučajno; za potrebe promocija knjige Sunnysidersi su obradili par pisama Daleke obale i to se svidilo publici, a i nekim izdavačima koji su rekli da bi to rado izdali, pa smo odlučili to uraditi, da se malo okušamo i u tom glazbenom izazovu. Na kraju smo izdavanje albuma ipak prepustili Sponi da podržimo našu jedinu blues etiketu.

Hrepa

Osobno, moram priznati da si me baš iznenadio ovim albumom, koji je ipak puno 'mekši' nego oni prijašnji albumi. Čujem da su to Hans i Šparka jako dobro podnijeli i vrhunski odsvirali.

Čuj, kad mijesiš tijesto od crnog brašna bit će crni kruh, pa tako ide i obratno. Ipak se radilo o uglavnom pitkim pjesmama Daleke obale koje nismo htjeli ipak previše preoblikovat' zbog poštovanja prema samim pjesmama. Hans i Šparka su to stvarno dobro podnijeli i sami to shvativši kao jedan opušteni glazbeni eksperiment, svaki je dao svoju srž i to je nepobitno doprinjelo cjelokupnom dojmu.

Album meni osobno zvuči kao odličan session u studiju na zadane teme i vidi vrapca kako je to dobro ispalo i zaista sjajno zvuči. Ponovno nešto novo na domaćoj blues sceni...

Nismo htjeli previše kititi pjesme, htjeli smo svoj zvuk ostavit prepoznatljivim mada smo ovom prigodom dodali i bas gitaru, a drago mi je bilo prvi put u studiju snimiti i kontrabas i mandolinu.

Kada smo već kod domaće blues scene, kako je ti trenutno vidiš, osjećaš i čuješ?

Ja stalno kolege bluzere ohrabrujem da snime autorske albume, jer jedino je tu blues budućnost osigurana. Ima sjajnih bendova koji sviraju stalno samo covere, al' ima i nekoliko koji su sad u fazi snimanja albuma kao što su Be Ha Ve i B#Band.

I ovaj put album objavljuje Spona. Očito suradnja dobro funkcionira na obostrano zadovoljstvo. To je danas dosta rijetka pojava.

Mi bluseri bi trebali podržavati jedinu našu blues diskografsku kuću, jer zajedno sno jači.  Sa Sponom je jednostavno komunicirati, sve se dogovori jasno i realno, znamo da blues nije komercijalna glazba i tu ni izdavači ni izvođači ne smiju očekivati 'ko zna što, al' zajedno 'mic po mic' možemo podizati ljestvicu.

Kako idu stvari s promocijom albuma, koncertima, radijskim emisijama i slično? Prima li ga publika dobro, kakve su reakcije?

Glavne službene promocije ostavljamo za jesen. Sada je ljeto, album je vani, nek' malo kuha preko ljeta, mi ćemo ga ovo ljeto koncertno promovirati, snimiti još koji spot, objaviti pokoji intervju, mada se mi u biti jedva čekamo vratiti našem autorskom engleskom albumu tamo negdje krajem jeseni.

Pri samom kraju, kakav je tvoj osobni doživljaj ovog albuma,  jesi li ti osobno zadovoljan? Ipak je to neki tvoj tribute tvojoj mladosti.

Prošlo je 15 godina od razlaza benda, i ovaj album je, pored knjige, moj obol održavanju mita o Dalekoj obali, mom bendu iz mladosti u kojem sam proveo 16 godina.

Oprosti na nekovencionalnim pitanjima , ali znam da me predobro poznaš da bi sad tu nešto glumatali. Htio sam odraditi ovaj intervju, jer se osjećam nekako pozvan da to učinim, obzirom da tvoj rad pratim isključivo od nastanka Sunnysidersa još kao dueta i da mi je taj dio nekako prirastao k srcu. A što možeš, iskrenost je ponekad jača od mene samog...

Sve OK.

Nadam se  da ćemo se detaljnije pozabaviti ovim albumom najesen u sklopu radijske emsiije Blues za vas.

Jedva čekam!

Na kraju, gdje Sunnysiderse možemo čuti uživo tijekom ljeta?

Sviramo ovo lito u Splitu, 7. i 9. srpnja, pa dva puta u Tučepima, pa u Mostaru, na Pelješcu... Svira se, radi se!

Hvala ti puno na razgovoru, pozdravi ekipu i čujemo se uskoro!

Pozdrav tebi, čujemo se!



Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere